Ați auzit de expresia”Sfinte Sisoe”? Cum a ajuns un egiptean să fie pomenit de români în clipele de șoc și mirare

Ultima actualizare:

    Puțini știu că expresia mirării maxime, Sfânte Sisoe are în centru numele unui sfânt adevăratFoto:a1.ro
Puțini știu că expresia mirării maxime, Sfânte Sisoe are în centru numele unui sfânt adevăratFoto:a1.ro

Cine nu a auzit de expresia „Sfinte Sisoe“, sinonimă cu uimirea din cale-afară. Puțini știu de unde vine și că numele aparține unui sfânt creștin, unul dintre cei mai mari ai creştinătăţii, sărbătorit pe 6 iulie și considerat protectorul copiilor.

Sfântul Sisoe a existat în carne și oase și a trăit într-una dintre mănăstirile pustiului egiptean, la începutul secolului al IV-lea. A fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare și la puțin timp după moartea acestuia, părintele Sisoe s-a hotărât să meargă într-un loc mai liniştit, în care să-şi trăiască viaţa doar pentru Dumnezeu. A intrat în pustie, a devenit pustnic  şi nu a mai ieşit de acolo timp de 72 de ani, devenind celebru pentru stilul său simplu de viață care nu înceta să uimească pe toți cei care îl cunoșteau. Nu a fost un mare învățat sau teolog dar a reușit să ajungă la inima și sufletul celor care îl ascultau prin cuvinte simple, legate de viaţa sa sărăcăcioasă.”Se spune ca a săvârşit mari minuni, primind de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, de a scoate duhurile rele și de a învia morții. El se ruga atât de mult încât, zile în şir, uita să mănânce! Toți cei care l-au văzut în acele vremuri la vederea simplității sale și a traiului auster exclamau uimiți Sfinte Sisoe!”, citează legende din acele timpuri vechi doxologia.ro. Așa că, din om în om, din vorbă în vorbă, despre bătrânul Sisoe a rămas de poveste simplitatea sa și o expresie care este acum definiția uimirii:”Sfinte Sisoe”

Sfântul Sisoe este considerat ocrotitorul copiilor

Despre pustnicul care a trăit în deșertul egiptean se spune că este considerat”îngerul copiilor”. În acest sens este citată o legend transmisă din veac în veac până în zilele noastre. Se spune că el ar fi avut o soră, care s-a închis într-o chilie, alături de două slujitoare, cu provizii suficiente pentru trei ani, pentru a-l aduce pe lume pe cel de-al șaselea copil al ei. Atunci, Dumnezeu l-a trimis pe Sisoe, pe vreme de furtună, la peştera surorii lui. Când a intrat, împreună cu el s-a strecurat și diavolul, sub forma unui grăunte sub copita calului. Diavolul a furat copilul, iar Sisoe a pornit în căutarea lui. A întrebat o salcie de el, aceasta i-a spus că nu știa nimic, iar sfântul a blestemat-o să înflorească şi să nu rodească. Pentru același răspuns, rugul a fost blestemat să fie de râsul lumii. Pentru că paltinul l-a ajutat, a fost binecuvântat să stea înaintea bisericii şi să cheme păcătoşii la pocăinţă. Măslinul a fost blagoslovit să fie dătător de mir pentru botez. Sisoe a salvat copilul și a alungat diavolul. De atunci, a rămas recunoscut ca fiind protectorul copiilor şi cel ce pune răul pe fugă

Citiți și

Cum este celebrat Sfântul Nicolae în lume

Tradiţii pentru spor şi sănătate la praznicul Sfântului Antonie cel Mare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
madrid jpg
Guvern FB jpg
catedrala nationala decembrie 2024 177 crop jpg webp
6 front tineri sinucidere jpg
terapie intensiva jpeg
Parcul Lacul Morii 1 jpeg
6 front jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net