Cum plăteşti taxa de pod de la Feteşti prin SMS

Ultima actualizare:

    Aşa arată mesajele trimise  de reporterii Click!  şi confirmarea de plată
Aşa arată mesajele trimise de reporterii Click! şi confirmarea de plată

Ţi-ai făcut bagajele pentru mare? Află că drumul este destul de aglomerat. Iar puhoiul de maşini se formează la punctul de trecere a podului de la Feteşti. Motivul? Deşi, din 30 aprilie, putem plăti taxa prin SMS sau la benzinării, mulţi încă o achită la ghişeu. De ce? Pentru că nu au înţeles cum funcţionează noul sistem. Şi le este frică să nu ia amendă.

Pentru a evita cozile care se formează la ghişeul de la punctul de trecere a podului Feteşti-Cernavodă, cea mai la îndemână modalitate de achitare a taxei este plata acesteia prin SMS. Cum se procedează? Este mai simplu decât ai crede! Iată mai jos paşii pe care trebuie să-i urmezi!

  • Pasul 1. Trimite un SMS la numărul de telefon 7577 (Orange, Vodafone, Telekom, DigiMobil). În acest mesaj trebuie să treci numărul de înmatriculare al maşinii şi categoria tarifată. Dacă ai o maşină egală cu 3,5 tone sau sub 3,5 tone, categoria autoturismului tău este 1. Iată exemplul: IS66ZTS 1 (numărul de înmatriculare IS66ZTS şi numărul categoriei 1).
  • Pasul 2. Vei primi instantaneu un mesaj automat în care ţi se aduce la cunoştinţă tariful – acesta este de 13 lei în cazul maşinilor din categoria 1.
  • Pasul 3. Confirmă plata taxei de pod răspunzând acestui mesaj cu “DA”.
  • Pasul 4. Vei primi al doilea mesaj prin care eşti înştiinţat de efectuarea cu succes a plăţii şi de valabilitatea acesteia.

Staţiile de taxare de la Feteşti nu mai au bariere, iar trecerea se efectuează pe trei benzi, pe fiecare sens. Excepţie face banda 1, la marginea din dreapta, care te duce spre ghişeul unde poţi plăti cu banii jos.Taxa de pod nu trebuie achitată înainte de trecere, decât dacă ţii morţiş să faci asta. Dacă nu, află că poţi plăti până la ora 24.00 a zilei următoare.Plata prin SMS se face pentru o singură trecere. Dacă vrei să dai o fugă la mare dimineaţa şi să te întorci seara, vei trimite două SMS-uri, pentru fiecare trecere în parte. Cine vrea să plătească în avans pentru mai multe treceri, o poate face  la benzinăriile OMV, Petrom, Rompetrol şi MOL. De asemenea, şoferii care au deja abonamente preplătite sub formă de tichete trebuie să folosească la trecere doar banda 1, de la marginea din dreapta.  

Cât costă taxa de trecere

  • 13 lei pentru o maşină de până în 3,5 tone sau care are 3,5 tone;
  • 47 lei pentru un microbuz cu 9-23 locuri sau maşini între 3,5 şi 12 tone;
  • 64 lei pentru un autocar cu mai mult de 23 de locuri sau maşini cu greutate mai mare de 12 tone sau cu 3 axe.
  • 91 lei pentru maşini de cel puţin 12 tone şi cu minimum 4 axe.
  •  

Amenda îţi vine acasă, prin poştăAmenzile sunt de 10 ori mai mari decât taxa de trecere a podului. Astfel, dacă ai o maşină din categoria 1 şi ar fi trebuit să plăteşti o taxă de trecere de 13 lei, amenda va fi de 130 lei. Să nu crezi că vei scăpa! Asta pentru că pe fiecare bandă, în locul fostelor bariere, este instalată câte o cameră de luat vederi, care permite recunoaşterea numărului de înmatriculare a maşinii tale. Practic, ţi se fotografiază maşina, iar pe imagine sunt trecute ora, ziua şi coordonatele GPS.  Dacă nu ai achitat taxa de trecere până a doua zi la ora 24.00, ţi se întocmeşte un proces verbal de contravenţie, iar amenda îţi este expediată acasă, prin poştă.

40% din şoferi încă achită la ghişeu

Taxa pentru punctul de trecere de la Feteşti e plătită, în continuare, la ghişeu. Astfel, se formează iar cozi, deşi există posibilitatea achitării în benzinării sau prin SMS. Astfel, din cei 30.345.406 de lei, încasaţi ca taxă din 30 aprilie, doar 4.594.812 (15,14%) au fost plătiţi prin SMS. „Îi sfătuim pe şoferi să folosească această variantă deoarece nu vor mai opri pe pod. Ei pot trece pe benzile semnalizate cu mesajul ­“e-Tarif”, cu o viteză de maximum 50 km/h”, au declarat reprezentanţii CNDNR. Un tarif de trecere achitat după ora 24.00 a zilei următoare trecerii nu poate fi luat în considerare pentru trecerea în cauză.

Cât te costă drumul cu trenul sau cu maşina

Pentru transportul cu maşina personală, tariful este calculat la un consum de 7.5 l/100 km pe autoturism. Pe lângă costul carburantului, trebuie să iei în calcul şi taxa de pod de la Feteşti, în valoare de 13 lei pentru o trecere. Jurnaliştii publicaţiei Wall Street au calculat un cost de 106 lei pentru ruta Bucureşti-Constanţa, 117 lei Bucureşti-Mangalia, 358 lei Timişoara-Constanţa, 308 lei Cluj Napoca – Constanţa, 205 lei Iaşi – Constanţa.  Pentru transportul cu trenul s-a luat în calcul preţul unui bilet întreg la clasa a II-a InterRegio. Astfel, un bilet Bucureşti - Constanţa te costă 62 lei, Bucureşti – Costineşti – 69 lei, Timişoara – Constanţa – 125 lei, Cluj Napoca – Constanţa – 119,65 lei, Iaşi – Mangalia – 101,6 lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
scriit0r 4 ani jpg
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
pistol jpg
iliescu si clinton jpg
vot anulat sosoaca  jpg
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
tudor chirila facebook jpg
ludovic orban jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net