Măștile de protecție. 8 lucruri pe care trebuie să le știe toată lumea
Odată cu intrarea în vigoare a stării de alertă va trebui să respectăm noi reguli de prevenire a infectării cu coronavirus. Iată tot ce trebuie să știi despre măștile de protecție: cum le alegi corect, cum le porți, unde se găsesc și cât costă!
Măștile de protecție. Cum le alegi, unde le porți, cât costă
Măștile de protecție au devenit un „accesoriu” obligatoriu când ne aflăm în spații publice închise și când circulăm cu mijloacele de transport în comun. Masca medicală constituie un filtru eficient împotriva coronavirusului, dar nu numai. Covid-19 se transmite prin particule de aer și nu este obligatoriu ca cineva să strănute sau să tușească lângă noi, ci este de ajuns să ne aflăm în preajma persoanei respective pentru a fi predispuși îmbolnăvirii. Din acest motiv, marele beneficiu al măștilor chirurgicale este că împiedică transmiterea și contactarea coronavirusului prin calea aerului.
Tipuri de măști de protectie
Potrivit Emag, pe piață există mai multe tipuri de măști: măști faciale simple, cu trei straturi, măștimedicale tip I cu trei straturi, măști medicale tip II cu trei straturi, măști FFP2, cu patru straturi și măști FFP3, cu patru straturi. Toate aceste modele au un standard de calitate aprobat de Uniunea Europeană și filtrează particulele de praf. În afară de masca facială simplă, toatecelelalte oferă potecție împotriva bacteriilor. Eficianța de filtrare este, însă, diferită: măștile faciale simple au o eficiență mai mică sau egală cu 80%, cele de tip I au o eficiență mai mică sau egală cu 95%, cele de tip II au o eficiență mai mică sau egală cu 98%, cele FFP2 au o eficiențămai mică sau egală cu 94%, iarcele FFP3 au o eficiență mai mică sau egală cu 99%. toate prezintă protecție împotriva particulelor inhalate și toate, spre deosebire de măștile simple, prezintă protecție împoptriva particulelor expirate.
Cum alegi masca de protecție
Măștile de protecție eficiente împotriva coronavirusului sunt cele de tip I și II dar și cele FFP2 și FFP3. Poți folosi și mască confecționată acasă, dar acesta nu te va proteja la fel de bine. Recomandatar fi s-o eviți deoarece măștile se găsesc acum în toate magazinele. Prețul este de 1,5-2 lei bucata.
Cum le porți corect
Masca medicală sau chirurgicală se poartă întotdeauna cu partea colorată în exterior și cu partea albă în interior. Este foarte important ca nasul, bărbia și gura să fie perfect acoperite. În momentul în care masca este pusă pe față, ea trebuie apăsată ferm astfel încât părțile laterale să fie lipite de obraji. În acest mod se limitează într-o proporție foarte mare traficul aerului pe sub mască.
Cât timp purtăm o mască medicală
O mască medicală se poartă o singură dată. Masca de gură este de unică folosință și trebuie aruncată în condiții de igienă în momentul în care s-a umezit. Masca medicală nu are un timp anume în care este eficientă, motiv pentru care atunci când devine umedă trebuie schimbată. Umezeala reprezintă un mediu propice pentrudezvoltarea bacteriiilor dar și a altor agenți patogeni.
Unde este obligatoriu să purtăm mască
Potrivit legii, este obligatoriu să purtăm mască de protecție atunci când ne aflăm în spații publice închise, în mijloacele de tramsport public dar și în mașina personală dacă împreună cu noi călătoresc persoane cu care nu locuim în aceeași casă: colegi de serviciu, prieteni, rude etc. Spațiile publice închise sunt magazinele, farmaciile, spitalele, policlinicile, poșta, toate instituțiile statului, etc.
Unde le găsești și cât costă acum
Măștile de protecție se găsesc în farmacii dar pot fi achiziționate și online. Cele din farmacii se pot vinde și la bucată,iar o bucată costă între 1,5 și 2 lei. Cele pe care le găsesc în magazinele onlien se vând la cutie de 50 de bucăți sau mai mult.
Amenzi dacă nu respecți legea
Amenda pentru cei care nu poartă mască de protecție este cuprinsă între 500 lei şi 2.500 lei. Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a explicat la Digi24 cum vor decide agenții limita amenzii. Poliţistul apreciază dacă aplică minimul sau maximul sancţiunii în funcţie de comportamentul cetățenilor. „Dacă omul vine şi spune: <Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară>, înseamnă circumstanţe atenunate”, spune Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor. Diferenţa între minim şi maxim este mare, însă agenţii vor aprecia sancţiunea în funcţie de comportamentul nostru. „El ce face ca să stabilească? Se uită la contravenient: e în vârstă, nu are antecedente, a avut un comportament corect, recunoaşte fapta. Când discut cu el aceste lucruri şi analizez, de ce să-i dau omului 2.500 lei, îi dau minimul, 500 lei”, a declarat Dumitru Coarnă.
Dacă facem scandal, nu recunoaştem că am greşit, nu ne legitimăm - înseamnă circumstanţe agravante şi putem fi amendați cu 2.500 lei, adică maximul prevăzut de lege. „Dacă omul vine şi spune: „Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară” înseamnă circumstanţe atenunate şi poliţistul poate să-mi aplice chiar avertisment. Atenţie mare, poliţistul poate să aplice şi avertisment conform OG 2/2001”, a mai explicat Coarnă.
Trebuie menţionat că în 15 zile de la comunicarea procesului verbal corespunzător se poate plăti jumătate din amendă.
Citește și:
STARE DE ALERTĂ. Cum se defineşte zona metropolitană și ce trebuie bifat pe declaraţie