VIDEO Poza care rămâne în istorie. Nici o cursă pe tabela Sosiri/Plecări în Aeroportul Otopeni
Aeroportul Otopeni este cel mai mare din România. Anul trecut, au tranzitat prin el aproape 15 milioane de pasageri. Dar iată că pandemia de coronavius l-a închis, la propriu. Astăzi, 7 aprilie, nu este trecută nici o cursă pe tabela Sosiri/Plecări în Aeroportul Otopeni. Poza cu tabela neagră va rămâne în istorie.
Anul trecut, în luna aprilie, pe Aeroportul Otopeni soseau și plecau, într-o singură zi 35.000 de pasageri, spun oficialii. Aerogara era un adevărat furnicar, având în vedere că 57 de companii aeriene, transportau călători către 131 destinaţii. Încet-încet, criza de coronavirus l-a golit.
Dacă zilele trecute, pe tabelă mai erau trecute 13 zboruri, astăzi, 7 aprilie, s-a petrecut ceva unic în istoria aviației din România.
Nu este programat nici un zbor, tabela Sosiri/Plecări în Aeroportul Otopeni fiind neagră.
În această perioadă, singurele care aterizează și decolează sunt cursele cargo, care transportă echipamente medicale. Chiar în această dimineață, la ora 4.12, a sosit uriașul Antonov, cea mi mare aeronavă din lume. A adus din China măști, combinezoane și dezinfectanți.
Sunt suspendate zborurile către 13 state
Și e posibil ca în perioada următoare să mai vină români din Diaspora. În plus, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că se vor face culoare de zbor pentru chartere, având în vedere că există români care au cerut să plece la muncă în străinătate. Demnitarul a precizat că Ordonanța Militară 7 reglementează transportul sezonierilor care au contracte în alte state, dar că zborurile vor fi permise doar cu avizul țărilor respective.
În rest, România a suspendat zborurile către SUA, Austria, Belgia, Elveția, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia, Italia, Spania, Franța, Germania și Iran.
Astfel că aeronavele multor companii sunt parcate acum, una lângă alta, pe platformele Aeroportului Otopeni. Iar costurile sunt uriașe.
Așa se face societățile aeriene au decis să-și bage anjagații în șomaj tehnic. Spre exemplu, la Blue Air 90% dintre salariați sunt plătiți acum de stat cu cel mult 75% din salariul mediu brut pe economie, în condițiile în care piloții câștigau lunar câteva mii de euro.