5 moduri prin care poţi preveni gripa

Ultima actualizare:

    Batista sau şerveţelul  nu trebuie să ne lipsească,  pentru a nu răspândi virusul
Batista sau şerveţelul nu trebuie să ne lipsească, pentru a nu răspândi virusul

Mare atenţie! Suntem în plin sezon gripal şi acesta se suprapune peste al patrulea val al pendemiei COVID-19 în România. O infectare cu cele ambele virusuri ar putea avea efecte devastatoare chiar şi pentru oamenii care nu se confruntă cu alte probleme de sănătate. Specialiştii în controlul bolilor spun că putem preveni gripa sezonieră dacă luăm câteva măsuri simple, la îndemâna tuturor.

Există patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C si D. Virusurile gripale A şi B sunt vinovate de epidemii, în timp ce virusul C dă doar forma uşoară de boală. D-ul nu afectează omul. Iată ce putem face pentru a ne apăra de gripă.

Vaccinarea te fereşte. Cel mai bun mod de a reduce riscul gripei sezoniere şi a complicaţiilor sale potenţial grave este să vă vaccinaţi în fiecare an. Este prima recomandare a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, dar şi a celorlalte instituţii de sănătate din lume.  Chiar dacă serul nu te fereşte 100% de infecţie, poţi trece mai uşor prin boală. Pe lângă imunizare, păstrarea unor obiceiuri bune de sănătate publică ajută mult la scăderea riscului de îmbolnăvire. 

Distanţarea socială, esenţială. Evitaţi contactul strâns cu persoanele care sunt bolnave. Iar dacă eşti bolnav, trebuie să păstrezi distanţa faţă de ceilalţi, pentru a-i proteja şi pe ei să nu capete virusul gripal. În plus, dacă ai simptome de gripă, este necesar să stai acasă până la vindecare.

Tuşiţi sau strănutaţi? Şerveţel! Acoperirea nasului şi a gurii poate împiedica îmbolnăvirea celor din jur. Virusurile gripei se răspândesc în principal prin picături produse atunci când persoanele bolnave tuşesc, strănută sau când vorbesc.

Curăţaţi-vă mâinile! Este foarte important să vă spălaţi des pe mâini, pentru a vă proteja de microbi. Dacă nu sunt disponibile apă şi săpun, utilizaţi un produs de gel pentru mâini pe bază de alcool. Mâinile curate salvează vieţi, după cum explică specialiştii în sănătate publică.


    Apa şi săpunul, o armă redutabilă  contra îmbolnăvirii
Apa şi săpunul, o armă redutabilă contra îmbolnăvirii

Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura. Germenii se pot răspândi când o persoană atinge ceva care este contaminat cu germeni şi apoi îşi atinge ochii, nasul sau gura, avertizează medicii. Prin urmare, trebuie să curăţaţi şi să dezinfectaţi suprafeţele atinse frecvent în casă, la serviciu şi la şcoală. De la începutul acestui sezon până în prezent a fost confirmat în laborator un caz de gripă, cu virus de tip B, în Capitală. 

Iată care sunt simptomele gripei!

Boala debutează brusc, la o zi sau două de la contactul cu o persoană bolnavă. Cele mai întâlnite simptome sunt febră de 39-40 de grade Celsius, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, roşu în gât, tuse uscată, răguşeală, lipsa poftei de mâncare, greţuri şi vărsături. Este important să anunţăm medicul în astfel de cazuri şi să nu încercaţi să tratăm febra, mai ales dacă este vorba despre copii, prin comprese sau şosete îmbibate în oţet sau spirt, fiindcă că pot apărea reacţii grave.


    Bolnavii fac  febră mare
Bolnavii fac febră mare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sange transfuzie adobestock jpg
ANNE BRAD PITT CAPTURA VIDEO jpg
cancer 389921 1280 jpg
image png
lebanon 3836125 1280 jpg
sencha 7807228 1280 jpg
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
image
actualitate.net
image
actualitate.net