10 reguli elementare ca să fii gazda perfectă
Ai musafiri de Paşte? Indiferent care este scopul şi durata vizitei, sau relaţia cu oaspeţii, există câteva reguli ale bunelor maniere pe care orice gazdă trebuie să le respecte. În felul acesta, toată lumea se va simţi bine, iar întâlnirea va fi declarată o reuşită.
1. În primul rând, pregăteşte-ţi casa. Fă curăţenie peste tot, în special bucătăria şi baia trebuie să fie impecabile. Eliberează holul de la intrare, astfel încât şi oaspeţii să aibă unde să-şi lase hainele, genţile, umbrelele etc. E inacceptabil să-i primeşti în dezordine şi să te mai şi scuzi pentru asta.
2. Nu-ţi pune musafirii să se descalţe! Papucii tăi de casă nu sunt igienici şi apoi este neplăcut ca, după ce doamnele s-au chinuit să-şi asorteze rochia cu pantofii cei noi, acum să fie nevoite să defileze în nişte papuci cu cinci numere mai mari. Dacă într-adevăr afară sunt noroaie, asigură-le botoşei de plastic de unică folosinţă.
3. E indicat să termini de gătit cu o oră-două înainte de a sosi invitaţii, pentru a avea timp să aeriseşti.
4. Nu-i înghesui la masă! Spaţiul minim pe care trebuie să-l asiguri între invitaţi este de 50 cm.
5. Nu te servi prima cu mâncare şi nici nu-ţi lăuda în exces preparatele. Lasă-i pe alţii să o facă.
6. Nu-ţi obliga musafirii să mănânce mai mult decât pot. Masa se poate transforma în calvar în încercarea lor de a nu jigni gazda.
7. Animalele de companie nu trebuie să stea în jurul mesei. Oricât le-am iubi, prezenţa lor e o lipsă de respect faţă de musafiri, dar pot declanşa incidente nedorite.
8. Nu ai voie să te uiţi la ceas pe durata vizitei pentru a nu da musafirului impresia că trebuie să plece.
9. De asemenea, oricât de mult ţi-ar plăcea ordinea şi curăţenia, nu te apuca de strâns şi spălat farfuriile cât timp musafirii sunt încă acolo. Poate fi considerat un semnal de plecare.
10. Totuşi, atunci când musafirii vor să plece, nu insista să mai rămână, se pot simţi obligaţi. Să-i implori, să le ascunzi poşetele, hainele, să încui uşa, este o mare greşeală care le va spori dorinţa de a pleca. E mai greu cu musafirii care uită să mai plece. În acest caz, inventează pretexte pentru a ieşi împreună din casă, spre exemplu, să cumpăraţi ceva.
Dacă eşti în postura de musafir, regula de bază este să nu te duci cu mâna goală, indiferent cât de scurtă ar fi vizita. Un cadou simbolic pentru casă, un buchet de flori, o sticlă de vin sau chiar o ciocolată bună sunt cadouri ideale.
Dacă la o întâlnire într-un loc public trebuie să ajungi cu 5-10 minute înainte, nu la fel de «punctual» trebuie să fii când mergi în vizită la cineva acasă. «Nu intra mai devreme pentru că acelea sunt momentele în care gazda se pregăteşte. E bine să baţi la uşă după 10-15 minute, dar nu mai târziu. O întârziere prea mare îi poate da gazdei întreg programul peste cap.