„Sindromul post-Covid”: uite cu ce probleme de sănătate rămân cei „teoretic” vindecați

Ultima actualizare:

    Chiar și pacienții care au făcut o formă medie a bolii rămân cu oboseală, probleme respiratorii și dureri de capFoto: Profimedia
Chiar și pacienții care au făcut o formă medie a bolii rămân cu oboseală, probleme respiratorii și dureri de capFoto: Profimedia

Puțin peste 144.000 de români infectați cu SARS-CoV-2 sunt, oficial, declarați vindecați. În realitate, cei mai mulți încă suferă de pe urma acestui ciudat și imprevizibil virus. Urmările pe care le-a lăsat boala în organism, chiar și la cei care au avut simptome ușoare, se pot observa mult timp de la teoretica vindecare. Problema poartă numele de „sindrom post-Covid” și este pe cât de neplăcută, pe atât de periculoasă.

Sunt pacienții vindecați de Covid-19 cu adevărat vindecați? Mulți nu pot răspunde afirmativ la această întrebare. Un studiu realizat în Italia și citat de doc.ro arată că din 143 de pacienți cu SARS-CoV-2 externați din spital, cu rezultat negativ la Covid-19, mai mult de 87% au spus că au rămas cu cel puțin un simptom care a persistat. Participanții la studiu au între 19 și 84 de ani, iar 53% sunt femei. În timpul spitalizării, 72,7% dintre ei au avut leziuni specifice pneumoniei interstițiale, 15% au avut nevoie de ventilație non-invazivă și 5% de ventilație invazivă.  

Cele mai comune simptome care persistă după Covid-19 

Specialiștii au vrut să vadă care este situația bolnavilor după externare și au constatat că până și cei care avuseseră simptome ușoare rămân cu leziuni tisulare de durată. Virusul afectează nu doar plămânii, ci și alte organe, precum inima, rinichii, ficatul, creierul. Printre cele mai comune simptome cu care rămân foștii pacienți sunt: 

  • Oboseala cronică. Cei care au fost în stare mai gravă în spital rămân, și după teoretica vindecare, extrem de slăbiți. Unii nu mai reușesc să urce scările singuri, alții obosesc după orice activitate fizică. „Înainte mergeam și câte 60 km cu bicicleta electrică, acum nu mai reușesc nici jumătate”, a declarat un pacient vindecat, citat de ziare.com. „Am o nevoie îngrozitoare de somn, dorm și câte 10 ore pe noapte”, adaugă altul. 
  • Problemele de respirație. Pe lângă oboseală, majoritatea rămân și cu probleme de respirație și cu palpitații. 
  • Durerile de cap și puterea de concentrare scăzută sunt alte urmări ale coronavirusului.  
  • Căderea părului. Pacienții ajunși la o clinică de recuperare germană se plâng și de căderea abundentă a părului.  
  • Probleme la nivelul psihicului. Depresia, stresul, nesiguranța, anxietatea sunt stări care se declanșează la cei care au trecut prin experiența Covid. Unii capătă fobie de aglomerație, alții devin anxioși din cauza izolării, a problemelor de sănătate sau a celor de natură financiară.  

Toate acestea sunt simptome cronice de nivel scăzut, niciodată suficient de intense pentru a fi nevoie de spitalizare. Totuși, micile probleme, corelate sau nu, îi determină pe oameni să bată la ușa diverselor cabinete medicale. În aceste condiții, în Italia, Marea Britanie, Germania, dar și în alte state europene au început să apară centre de recuperare pentru pacienții cu Covid-19. Și în România medicii constată că vindecarea se face cu sechele și recomandă pacienților să se prezinte la un control după o lună, 3 luni, 6 luni și un an de la externare. „Bolnavii vindecați nu revin la viața lor obișnuită. Ei sunt copleșiți de o stare de sfârșeală, care seamănă cu simptomele sindromului de oboseală cronică. Acest virus nu se compară cu nimic din ceea ce cunoaștem. Nu e doar o simplă afecțiune a plămânilor, ci o boală care afectează multe organe”, a declarat dr. Jochen Muke din cadrul clinicii de recuperare din Germania. 

Cum se tratează Sindromul post-Covid

Planul de tratament seamănă cu cel de recuperare în urma unui atac de cord: exerciții ușoare de gimnastică, de respirație, plimbări în natură. De asemenea, se recomandă odihna și grija la alimentație, care trebuie să fie sănătoasă, bogată în vitamine, minerale și grăsimi bune, pentru întărirea imunității. Nu vă culcați nici pe urechea că, dacă ați făcut Covid-19, de acum sunteți imuni la boală. Imunitatea oferită durează doar câteva luni și depinde de nivelul de anticorpi dobândiți. Astfel, trebuie să respectați în continuare măsurile de igienă, de protecție, de distanțare.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
tudor chirila facebook jpg
ludovic orban jpg
politia facebook jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
cernobil pexels 2 jpg
sita devi captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net