Care este cea mai mare greșeală pe care o putem face la masa de Paște. Ce spune Mihaela Bilic
Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra uneia dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem de sărbători. Ce nu trebuie să facem când ne strângem cu cei dragi la masa de Paște?

Mihaela Bilic spune că una dintre marile greșeli pe care le putem face la masa de Paște este consumul excesiv de mâncare într-un timp foarte scurt. Riscăm să ni se facă rău și să avem nevoie, în unele cazuri, de intervenție medicală.
„Mâncăm mult o dată. Și mâncăm mult la o singură masă”
„Cred că cel mai bine ar fi să încercăm să nu mâncăm totul la o masă. Aici este greșeala, nu neapărat că sunt multe feluri de mâncare, cât faptul că mâncăm mult o dată. Și mâncăm mult la o singură masă”, a spus medicul nutriționist, cu ceva timp în urmă, în emisiunea „Vorbește lumea”
Pentru a evita astfel de situații neplăcute și pentru a ne bucura în tihnă de sărbători, Mihaela Bilic recomandă moderația. Chiar dacă avem pe masă o varietate de preparate tradiționale, nu este necesar, și nici sănătos, să le gustăm pe toate deodată. Soluția? Pauze între felurile mai consistente, astfel încât organismul să aibă timp să digere corect fiecare aliment.
„Avem doar două zile, nu doar una, două zile în care o să fie doar despre mâncare. Sau două zile jumate, dacă o luăm din noaptea de Înviere. Nu ne ia nimeni farfuria din față. De ce spun că nu trebuie să mâncăm totul o dată? Pentru că în felul ăsta, luând-o treptat sau mâncând, nu știu, la 3-4 ore alt fel de mâncare putem să întindem pe perioada celor două zile tot meniul. Și cantitatea face diferența”, a mai spus Mihaela Bilic.
Preparatul preferat al Mihaelei Bilic pentru masa de Paște
Nutriționistul are și o recomandare dulce, potrivită atât pentru masa de Paște, cât și pentru oricare alt moment din an. Este vorba despre pasca tradițională cu brânză dulce, un preparat pe care Mihaela Bilic îl consideră nu doar gustos, ci și sănătos.
„Este un produs echilibrat nutrițional, combinația dintre cozonac și brânză făcând mai degrabă din categoria «panificație» decât «cofetărie»”, a explicat ea.
O pască ideală, spune Mihaela Bilic, ar trebui să conțină un strat generos de brânză și o cantitate redusă de zahăr, fiind astfel o alegere echilibrată chiar și pentru cei care sunt atenți la alimentație.
„Pasca o ador. Eu pască aș mânca în tot timpul anului. Ador produsele lactate, iar brânza aceea în combinație cu coca de cozonac, înghit în sec. Atenție! Acum pasca începe să fie ca o tartă… Pentru mine, pasca înseamnă jumătate din înălțimea ei să fie cocă de cozonac și brânza să fie deasupra de 2-3 degete, acum văd că începe să fie o tartă plină de brânză și cu un blat care este din ce în ce mai dulce.
Vă spuneam că în momentul în care ești un cofetar bun sau un patiser bun, trebuie să faci produsele să nu fie excesiv de dulci. Până la urmă, dacă pui zahărul mult în orice, oamenii vor consuma, dar ideea este să lași aroma fructelor, a făinii, a brânzei să se simtă, iar un produs care este prea dulce, va fi descalificat”, a explicat nutriţionistul Mihaela Bilic.