Alimentul care te ajută să slăbești. Mihaela Bilic: „Absoarbe grăsimea ca un burete”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne spune care este alimentul ce poate fi de mare ajutor persoanelor care vor să scadă în greutate, acesta având calitatea de a absorbi grăsimea „ca un burete“.

Alimentul recomandat de nutriționistul Mihaela Bilic este vânăta. Pe lângă calităților nutritive pe care le are (apă, fibre, minerale și vitamine din grupul B), această legumă dispune de o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete.
„Cum să nu transformi salata de vinete într-o maioneză. Din iunie până în octombrie, vinetele nu lipsesc de pe masa românilor, şi pentru că sunt legume de sezon şi pentru că avem o slabiciune pentru ele. Împreună cu Italia și Spania, împărțim podiumul când vine vorba de consum de vinete european - măcar că suntem și noi premianţi la ceva.
Și mai e un amănunt de care trebuie ţinut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistenţa, dar neutralizează si solanina, o substanţă toxică ce poate da indigestie. Prin urmare, vinetele se gătesc - fie coapte direct in flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient in nenumărate preparate culinare: tocăniţă, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.
Rețeta Mihaelei Bilic
Un lucru trebuie subliniat: 100 g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100 cal (indiferent de ulei). Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru ca asta devine atunci cand încorporăm în ea jumatate de sticlă de ulei!
- în loc de ulei, frecaţi vinetele coapte cu 2 linguriţe de pastă de susan (tahina), au mai puţine calorii decât 2 linguri de ulei si avantajul ca albesc vinetele, le elimină iuţeala, le leagă şi le sporesc
- in cazul vinetelor gătite, opăriţile în prealabil 2 min in apa cu sare si apoi puneţi-le la scurs pe un şerveţel; nu vor mai absorbi ulei; acelaşi efect poate fi obţinut si punând sare pe feliile de vânătă, asteptati 15-20 min si ulterior le puteţi găti
- folosiţi un spray pentru ulei cu care sa pulverizaţi doar un strop de grasime; preferaţi gatitul la cuptor, in felul asta nu riscaţi ca preparatul sa se ardă
- puneţi sos de rosii sau bulion in orice mâncare, e mai gustos si mai dietetic decât uleiul
- sterilizaţi borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau in cuptorul fierbinte, in felul asta se pot păstra in siguranţă chiar daca ati redus cantitatea de ulei din reţetă la jumătate plus ca va fi mai uşor de digerat fară atâta prăjeală.
Nu in ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: daca vreţi vinete albe la culoare şi dulci la gust, se poate si fară gălbenuş de ou puneţi in salata de vinete jumătate de dovlecel fiert- are avantajul de a lega compoziţia fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat", a scris medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.