Gabriel Liiceanu, discuție sensibilă despre religie și Dumnezeu! „Cei care cred sunt fraieri?”

Ultima actualizare:

Religia a reprezentat unul dintre subiectele centrale pentru om. Nu avem o dovadă concretă, susținută de știință cu privire la faptul că există o forță superioară nouă, cu toate acestea, știm bine că de-a lungul timpului omenirea a avut nevoie să creadă în ceva, iar mărturiile și siguranța sufletească a oamenilor că există ceva mai mult în lumea asta decât noi au fost foarte multe.

gabriel liiceanu JPG

Într-un interviu Garantat 100%, filosoful și interpretul Gabriel Liiceanu a fost întrebat dacă crede că aceia care aleg să creadă sunt sau nu fraieri. Iată răspunsul său:

„Există o funcție mito-poetică a creierului nostru, funcție mito-poetică înseamnă funcție creatoare de mituri. Deci noi nu putem trăi fără să creăm mituri. Problema este că poți folosi mitul cu pricina într-un spațiu al bucuriei, al frumuseții, al nevoii de a evada din realitate, dar dacă faci pasul până a confunda irealul cu realul, irealul mitului cu realul discursului care visează realul, atunci lucrurile se schimbă, trec în alt registru.

Atunci se pune problema cât de mult poți să convingi un om la nivelul lucrurilor care au fost gândite de cei mai rafinați gânditori ai lumii trebuie să distingi între un obiect al dorinței, pe care nu poți să ți-l interzici, dar nici nu-l poți demonstra ca existent.

Liiceanu: „Eu mă îndoiesc și că există și că nu există, nu îl pot dovedi”

Deci oamenii sunt liberi să gândească, să le bată gândul oriunde, dar nu ar trebui să fie liberi să te omoare dacă tu spui: <<Dar nu îmi dai dovezi suficiente pentru acest obiect, de ce mă pui pe rug, dar de ce nu mă lași să mă îndoiesc că acest obiect există? Eu mă îndoiesc și că există și că nu există, nu îl pot dovedi.>>

În niciun caz nu ai voie să te amesteci în spațiul credinței pentru a zdruncina, însă felul în care ne onorăm spiritul din noi presupune ridicare la un grad sau la un altul de morală. Dacă nu ai niciun Dumnezeu, poți să faci orice măgărie din lume. În schimb dacă ai un Dumnezeu în tine știi că ai gradele de opreliști necesare libertății tale, nu poți face orice porcărie și să spui, așa vreau eu”, a precizat cunoscutul scriitor!

„Dacă nu ai niciun Dumnezeu, poți să faci orice măgărie din lume”

Practic, această credință într-o forță superioară, nu poate demonstra dacă există ceva mia mare decât noi sau nu, însă poate contribui enorm în ceea ce privește morala fiecăruia. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
survivor domnul dan jpg
netflix pixabay jpg
image png
macchina per pop corn party time 2956 azzurro 04 2495d4a1103ec845f3c3261bad74a1e1 jpg
cub dorian popa png
drame de vazut pe netflix jpg
cub mihai mitoseru png
netflix pixabay png
image
actualitate.net
image
actualitate.net