INTERVIU Chef Foa: «Microbul bucătăriei s-a luat de la mama». Secrete de MasterChef pentru masa de Paște
Toată lumea îl ştie ca Chef Foa, însă numele lui real este Florin Scripcă, are 39 de ani şi găteşte şi în faţa camerelor de luat vederi de peste 20 de ani. Acum poate fi văzut atât la „MasterChef” de la PRO TV, cât şi „MasterChef – Restul e plăcere”, de la Acasă. Despre obiceiurile de Paşte şi preparatele preferate am stat de vorbă cu Chef Foa, într-un interviu exclusiv.
Click!: Care e preparatul care îţi iese cel mai bine?
Chef Foa: De obicei, preparatul pe care l-am gătit cel mai bine a fost acela de care am fost mândru la momentul respectiv, iar momentele astea se repetă. Fiecare preparat gătit are o poveste şi îţi dă o anumită stare, formează o întreagă experienţă.
Ce găteşti de Paşte? Ne poţi oferi o reţetă? Şi un secret ca să iasă preparatul foarte bun?
Paştele se învârte în jurul mielului, din care gătim ciorbă sau friptură de miel, iar din organe, drob. Verdeţurile din piaţă sunt şi ele prezente din abundenţă în astfel de preparate şi să nu uităm nici de pască sau de cozonac. Secretul pentru orice preparat din miel este să îl alegi cu grijă, să nu fie nici prea gras, nici prea mic, să nu fie înţărcat. Pe lângă asta, e important să te foloseşti cât mai mult şi de legumele sezonului.
Talentul de a găti s-a transmis în/din familie?
Mereu am zis-o. Mama este gospodina supremă. Nu ne-a scos la restaurant, dar făcea ea totul, ca pentru propriul restaurant – găteam împreună, iar jobul meu era să fac piaţa. Pentru mine era o plăcere să merg acolo. Mă bucuram de mirosul florilor, al legumelor, de zarva aia. Şi eram fascinat să văd cum se transformă nişte ingrediente într-un produs finit. Talent, pasiune, curiozitate şi uite aşa s-a luat microbul.
Care e preparatul care îţi place cel mai mult să-l pregăteşti de Paşte?
Cozonaci, pască şi miel, fie pe grătar, la cuptor, sau pe pirostrii.
Care este locul cel mai inedit în care ai gătit?
În duba în care livram cateringul, în faţa unui club, în inima Bucureştiului. Se întâmpla acum vreo 15 ani.
Cu care dintre ceilalţi doi chefi te înţelegi cel mai bine?
Nu aş putea să aleg unul dintre ei, pentru că mă înţeleg bine cu amândoi. Sunt personalităţi diferite, au stări de spirit diferite, care personal îmi plac foarte tare. Dinamica este mişto între noi toţi, tocmai pentru că fiecare aduce altceva la masă.
Ce ne poţi spune despre proiectul „MasterChef – Restul e plăcere”, de la Acasă? Este pe placul tău?
E un proiect mişto, pentru că ne dă ocazia să facem dreptate ingredientelor rămase. Ne ajută să transmitem moduri creative de cum să transformi ingrediente banale şi nu numai, pentru că avem şi foie gras (râde). În plus, ne şi distrăm foarte tare. E cu miză, cu răsturnări de situaţie, cu orgolii, cu dramă, cu tot ce vrei tu. E fun!
Ce obiceiuri ai de Paşte?
Totul devine despre familie. Ne adunăm cu toţii (momente tot mai rare în ultima vreme), de la bunici, la nepoţi, gătim împreună, apoi mergem la biserică de Înviere, iar a doua zi de Paşte este doar pentru relaxare. Fără telefoane, fără taskuri, doar noi, familia şi bunătăţile de Paşte.
Un gând pentru cititoarele noastre...
Să facă dreptate ingredientelor, indiferent de preparat sau ocazie. Fie că e o cină simplă sau o masă festivă.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!