Mircea Dinescu, sărbătoare armânească în platoul emisiunii Poezie și delicatețuri!

Ultima actualizare:

Mircea Dinescu a pregătit o ediție cu adevărat specială a emisiunii „Poezie și delicatețuri”, marcând alături de invitații săi Ziua Națională a Armânilor, la Prima TV.

Mircea Dinescu, zi de sărbătoare în platoul emisiunii Poezie și delicatețuri! Foto: Prima TV
Mircea Dinescu, zi de sărbătoare în platoul emisiunii Poezie și delicatețuri! Foto: Prima TV

Ziua Națională a Armânilor va fi marcată de o ediție specială a emisiunii „Poezie și delicatețuri”, unde gaza show-ului, Mircea Dinescu, va avea invitați de seamă. Duminică, 22 mai, de la ora 14.00, îi calcă pragul nume sonore din comunitatea de armâni, printre care Stela Bizdu, Florentina Costea, Gică Coadă, Stelian Arău și trupa Makidonia, pentru un show armânesc în toată regula, plin de savoare în bucate, dar și în povești.

Mircea Dinescu sărbătorește Ziua Națională a Armânilor în emisiunea „Poezie și delicatețuri”

Mircea Dinescu va găti împreună cu invitații săi mâncare specifică din bucătăria armânească și va povesti cu aceștia, așa cum ne-a obișnuit, despre tradițiile, cultura, obiceiurile și valorile poporului lor.

Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută cu muzică live de către formația Makidonia, iar tinerii armâni din ansamblul Pilisterlu din București vor dansa pe ritmurile celor mai îndrăgite piese tradiționale.

Pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Națională a Armânilor, sărbătorită la data de 23 mai, Mircea Dinescu va face, cu ajutorul invitaților săi, o incursiune în viața poporului armânesc, iar telespectatorii vor afla istorisiri despre armânii care au marcat istoria țării noastre, dar și multe alte povești de viață impresionante.

Invitații vor vorbi și despre valorile care s-au perpetuat de la o generație la alta și ce reprezintă muzica, dansurile și porturile tradiționale în cultura armânească.

Cei interesați vor afla cum trăiesc armânii în România, dar și în țările din Balcani, din vestul Europei sau din SUA, unde există comunități mari, dar și cum reușesc aceștia să-și păstreze limba străveche de sute de ani, prin intermediul căreia se înțeleg armânii de pretutindeni.

Citește și: Scandal cu topoare între angajații lui Mircea Dinescu și Gigi Nețoiu: „Era să fie omorât. Poliţia nu face nimic. Sunt foarte periculoși"

Ce sunt armânii

Armânii (etimologic) sau „aromânii” mai sunt numiți în România și români macedoneni, macedoromâni, macedono-vlahi sau, mai popular, machedoni. Aceștia sunt o ramură a latinității răsăritene și, prin definiție, reprezintă continuatorii populațiilor sud-est-europene romanizate. Aceștia fac parte dintr-o ramură a poporului român și ar fi originari din sudul Peninsulei Balcanice.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
film pixabay jpg
dana budeanu jpg
juriul tcdu webp
netflix pixabay jpg
Telecomanda televizor posturi TV FOTO Unsplash Jonas Leupe jpg
Îndrăgita artistă s-a declarat cucerită de Sri Lanka
Mihaela Bilic jpg
Cântăreața își sărbătorește partenerul de viață în Italia
image
actualitate.net
image
actualitate.net