Mircea Radu revine pe micele ecrane. Unde și de când? Ce sfat și-ar da dacă ar mai fi la început de carieră și care este formatul de televiziune pe care și l-ar dori să-l prezinte
Mircea Radu se pregăteşte pentru un nou sezon al emisiunii „Noi, românii”, la Metropola TV. Ce surprize a pregătit celebrul jurnalist și om de televiziune pentru telespecatori în cel de-al patrulea sezon, difuzat din 15 februarie 2025.

Sezonul 4 al emisiunii „Noi, Românii” începe acum. Ce surprize pregătiți pentru telespectatori?
Emisiunea „Noi, românii” devine podcast „Noi, românii” - asta e cea mai mare surpriză pentru telespectatori. Dacă e să-ți spun drept, chiar și pentru mine e o surpriză, fiindcă n-a fost ideea mea. Claudiu Perușco, directorul de programe MetropolaTV și vechi camarad al meu de televiziune, a venit cu gândul ăsta care a plăcut tuturor și…l-am pus în practică.
Cum simți că a evoluat emisiunea de la primul sezon până acum? A schimbat ceva în felul în care vezi România și românii?
Ai folosit un verb care îmi place, „a evoluat” - chiar așa a fost. De la primul episod, filmat în Nürnberg, la o petrecere unde s-au strâns românii noștri stabiliți acolo și până la ultimul, filmat în județul Neamț, la Tupilați, emisiunea a crescut și și-a făcut loc printre preferințele consumatorilor de televiziune. Nu știu dacă emisiunea mi-a schimbat felul de a vedea România și românii - știu însă că întotdeauna am spus că țara asta ar merita mai mult.
Care sunt poveștile sau personajele care te-au impresionat cel mai mult în această călătorie prin țară?
Sunt atât de multe, încât nu mi le pot aduce aminte pe toate. Și povestind despre una aș fi părtinitor…
Emisiunea are un puternic caracter identitar. Ce crezi că ne definește ca popor în 2025?
Da, ai perfectă dreptate, așa este! Știi cât de mult mă bucur că, încă o dată, am fost înaintea vremurilor? Fiindcă, reamintesc, eu am propus ideea asta și MetropolaTV a aprobat-o la începutul anului 2023, când cei care se bat azi cu pumnii în piept și o dau cu țărișoara-n sus și țărișoara-n jos, vorbeau despre România la capitolul „și altele…”. Cât despre întrebarea ta, nu știu dacă suntem altfel ca neam decât eram în urmă cu cincizeci sau o sută de ani, ideea e cine conduce pe valurile istoriei corabia asta numită România.
Ai vreo zonă a țării pe care încă nu ai explorat-o în emisiune, dar ți-ai dori?
Nu, nu am. Sigur că am fost peste tot. Uiți că eu, înainte de a face „Noi, românii”, am condus „Din Dragoste” care era tot așa o emisie itinerantă.
Ești un nume iconic în televiziunea românească. Cum simți că s-a schimbat televiziunea de la „Din Dragoste” până la „Noi, Românii”?
Mulțumesc, mă bucură aprecierea ta. Televiziunea s-a schimbat în foarte multe direcții și în esență - dar este normal să fie așa. Ce nu înțeleg este cum la italieni (îi dau pe ei exemplu fiindcă mai bine ca ei nu e nimeni în TV) sunt doar câteva televiziuni mari, cele care care dau tonul și țin sus programe cu vechime de ani, îmbunătățindu-le de la sezon la sezon, sporindu-le strălucirea, iar la noi sunt zeci (!) care, mai mult sau mai puțin, fac același lucru, rotind aceiași și aceiași invitați, până nu îți mai dai seama cine e prezentator și care e invitat… În fine, e ciudat că oamenii care conduc aceste televiziuni nu sunt atenți la dorința telespectatorilor de a vedea povești frumoase, emoționante și pline de strălucire. Iar această dorință nu s-a schimbat și nu se va schimba niciodată.
Ai o carieră impresionantă, dar dacă ai avea ocazia să încerci un alt format TV, ce ți-ar plăcea să faci?
Chiar că impresionantă! (râde) De-a lungul a treizeci de ani de carieră am făcut de toate, de la știri și talk-show, la reality-people show și programe mari de divertisment… În televiziune nu e cu „ce ți-ar plăcea?” și, mai degrabă, cu „ce ar fi posibil?” Cel mai mult îmi place „C´è posta per te” un format italian (tocmai ce-ți spuneam…) care a avut premiera în anul 2000, pe care-l consider cel mai puternic format din toate câte știu. E o emisiune care combină „Din Dragoste” cu „Surprize-Surprize”, ca să înțelegi magnitudinea acestui show…
Televiziunea se luptă acum cu mediul online. Crezi că televiziunea clasică va rezista în fața YouTube-ului și TikTok-ului?
Divertismentul mare se va face pe televiziune, dar știrile se vor muta pe YouTube. Telespectatorii vor migra și vor deveni follow-erii unor oameni care nu i-au mințit, ale căror știri s-au dovedit a fi adevărate, personalități care nu au căutat să-i convingă că negrul e alb. Să nu uităm că Trump a câștigat împotriva tuturor estimărilor făcute de media tradițională (în doar câțiva ani, CNN a pierdut aproape jumătate din audiență) și împotriva tuturor spectacolelor de sunet și lumini prezentate și susținute de vedete-caviar. Paralela cu ce s-a întâmplat la noi este evidentă, nu văd ce aș mai putea adăuga.
Dacă ai putea să-ți dai un sfat ție, celui de la începutul carierei, ce i-ai spune?
Să fiu ceva mai atent la oameni. Unii dintre ei iubesc mai mult banii decât televiziunea. Și de-aici neînțelegeri….
Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat despre public în toți acești ani de televiziune?
Că are dreptate. Chiar dacă sună a clișeu și-ți vine să zici: „hai domnule, mă lași?”…, chiar așa e: publicul are întotdeauna dreptate. Cumva, e ca la alegeri.
Ce înseamnă succesul pentru tine acum, față de acum 20 de ani?
Succesul este o stare foarte plăcută, atunci și-acum. O mare mulțumire. Recunoștință față toți cei care m-au învățat televiziune. Prietenia mea pentru cei care mi-au fost alături atunci când am căzut.
Cum îți păstrezi autenticitatea într-o industrie care pune presiune pe imagine?
Vezi tu, eu sunt născut într-o familie de oameni cuminți care nu aveau treabă cu mass-media. Sunt crescut într-un cartier, Colentina, în care dacă nu erai autentic, mai devreme sau mai târziu, pierdeai. Sau, mai rău, dacă erai prins trișând, ți-o furai grav. Cred că toate astea și-au pus amprenta asupra mea și a felului meu de-a fi… Ți-am răspuns, așa-i?
Ai o voce caldă, memorabilă. Ai un ritual special înainte de a intra pe platou sau de a începe o filmare?
Da, așa crezi?… Mă mir! Nu mi-a propus nimeni dublarea unor desene! Nu am niciun ritual - de fapt, ba da, înainte cu o oră de a intra pe post sau de a înregistra ceva nu mănânc nimic iritant (pizza sau paste arrabbiata, iuți).
Cum îți încarci bateriile după filmări și călătorii prin țară?
Dormind. Bând vin roșu și sec. Ascultând muzică. Privind la un film bun, violent, de acțiune. Gătind. Făcând sport.
Ce carte citești acum sau ce film te-a inspirat recent?
Recent am văzut „American Primeval”. Un serial violent, pare că Tarantino și frații Cohen s-au întâlnit și-au dat mâna și, sub nume false, le-au luat banii ălora de la Netflix. Nebunia absolută e că între toate atrocitățile își face loc și poezia - nu glumesc. Cadre statice cu amurguri poleind păduri desfrunzite și piscuri ce străpung norii pufoși, cu lanuri de grâu copt din care se ridică aproape nevăzut fuioare de praf, ape cristaline care mângâie bolovani. Din cadrele astea lungi și tăcute lipsește omul…