Oboseală de la astenia de primăvară? Nutriționistul Mario Popescu îți recomandă cele mai bune alimente pentru a o combate
Astenia de primăvară și-a pus amprenta asupra ta și te simți mai obosit în ultima perioadă? Pe lângă odihna suficientă, alimentația sănătoasă este aliatul tău în combaterea oboselii, iar nutriționistul Mario Popescu îți recomandă cele mai bune alimente pentru a-ți recăpăta energia.

Primăvara aduce nu doar zile mai lungi și temperaturi mai blânde, ci și o stare de epuizare resimțită de multe persoane odată cu schimbarea anotimpului. Astenia de primăvară este un fenomen caracterizat printr-o senzație persistentă de oboseală și lipsă de energie, iar dacă te confrunți cu această problemă, cel mai bun aliat este odihna, alături de alimente care îți oferă energie pe termen lung:
„Sunt foarte multe care ne ajută să combatem oboseala, dar cel mai important lucru să nu uităm este - somnul. Dacă nu dormim între 6, 8 ore pe noapte nu o să ne ajute niciun aliment să combatem oboseala. Dar în momentul în care dormim, tot există cauze - stres, poluare, de aceea am adus alimente care ne ajută să combatem oboseala pe termen lung”, a spus nutriționistul Mario Popescu, în emisiunea „Vorbește Lumea”, de pe PRO TV, care a oferit câteva exemple de alimente care te pot ajuta să îți recapeți energia și să combați oboseala pe termen lung.
Top cele mai bune alimente care combat oboseala
Cele mai bune alimente care te pot ajuta să îți recapeți energia, potrivit nutriționistului Mario Popescu sunt:
1. Sardine - sunt o sursă excelentă de omega-3, un acid gras puternic care ajută la reducerea inflamației din organism, o cauză frecventă a oboselii cronice pe termen lung. De aceea, este recomandat să consumi alimente bogate în omega-3, iar sardinele sunt printre cele mai bune opțiuni naturale. Se recomandă să le consumi de 2-3 ori pe săptămână, adăugate în salate sau consumate ca atare.
2. Carne de pui - combate oboseala datorită conținutului său de proteine. Acestea ajută la stabilizarea glicemiei, prevenind creșterile bruște ale nivelului de energie și, implicit, oboseala, iritabilitatea și stresul.
3. Chefir - este o sursă excelentă de probiotice, nutrienți care hrănesc flora intestinală, responsabilă de peste 80% din sistemul imunitar. Cu cât avem o floră intestinală mai sănătoasă, cu atât sistemul nostru imunitar este mai puternic și starea generală mai bună.
4. Carne de vită - un aliment benefic pentru combaterea oboselii, deoarece conține fier, un mineral esențial pentru prevenirea anemiei. Se recomandă să fie consumată de 1-2 ori pe săptămână.
5. Leguminoase (fasole, năut, linte) - oferă proteine, fibre și carbohidrați simpli, substanțe hrănitoare care nu afectează glicemia și asigură senzația de sațietate. Practic, eliberează energia treptat pe parcursul zilei, previne iritabilitatea și stresul.