Producția care a devenit cel mai de succes film de la Hollywood în 2025, după doar zece zile de rulare în cinematografe
Filmul „A Minecraft Movie”, lansat de Warner Bros. și Legendary Pictures, a devenit cel mai de succes film de la Hollywood în 2025 după doar zece zile de rulare în cinematografe. Inspirată de celebrul joc video cu același nume, producția a reușit să încaseze peste 550 de milioane de dolari la nivel global, dintre care 281 de milioane doar în Statele Unite, devansând „Captain America: Brave New World”, liderul anterior al clasamentului anual, cu 410 milioane.

Filmul se menține pe primul loc în box office-ul nord-american
În al doilea weekend de la lansare, „Minecraft” a obținut încă 80 de milioane de dolari, o scădere cu 50% față de debutul fulminant de 162,7 milioane, dar care confirmă reziliența și interesul publicului pentru acest titlu. Filmul se menține pe primul loc în box office-ul nord-american, într-un moment în care cinematografele aveau nevoie acută de un succes major. Până la apariția acestuia, încasările erau cu 11% mai mici decât în aceeași perioadă din 2024 și cu 40% sub cele din 2019.
Succesul neașteptat al filmului, în care joacă Jack Black și Jason Momoa, a fost comparat de analiști cu sosirea „cavaleriei salvatoare” într-un western clasic. „Este o veste excelentă înainte de debutul sezonului de vară pentru filme”, a declarat Paul Dergarabedian, analist senior la Comscore.
La nivel global, doar producția animată chineză „Ne Zha 2” reușește să depășească încasările „Minecraft”, cu un total impresionant de 1,89 miliarde de dolari. Însă filmul asiatic a obținut majoritatea acestor venituri pe piața internă, în timp ce filmul produs de Warner Bros domină piața internațională de film comercial.
Noi premiere și rezultatele obținute pentru titlurile lansate recent
Dincolo de succesul „Minecraft”, în topul box office-ului nord-american au mai pătruns și alte titluri noi, cu rezultate variate. Filmul de animație cu tematică religioasă „The King of Kings” s-a clasat pe locul doi cu 19 milioane de dolari din 3.200 de cinematografe, dar nu are deocamdată o dată confirmată pentru lansarea în România.
Pe locul trei se află thrillerul „The Amateur”, cu Rami Malek în rol principal, care a generat încasări de 15 milioane de dolari în SUA și 17,2 milioane internațional. Deși lansarea s-a situat în partea superioară a așteptărilor, filmul are un buget de 60 de milioane și trebuie să rămână în atenția publicului pentru a fi profitabil. CinemaScore i-a acordat un „B+”, semn al unei recepții bune, dar nu entuziaste.
Tot recent a avut premiera și horror-ul „Drop”, regizat de Christopher Landon. Cu un buget modest de 11 milioane de dolari, filmul a încasat 7,7 milioane în SUA și doar 2 milioane la nivel internațional, dar recenziile sunt încurajatoare: 83% pe Rotten Tomatoes. Publicul a fost însă mai reținut, oferindu-i ratingul „B”.
Remake-ul „Albă ca Zăpada”, un eșec usturător pentru Disney
Pe partea opusă a clasamentului, Disney se confruntă cu un eșec notabil. Noul „Albă ca Zăpada” a ajuns abia pe locul opt la box office-ul american, cu încasări de 2,8 milioane de dolari în al patrulea weekend. Totalul global de 181 milioane de dolari este departe de a acoperi bugetul de producție de peste 250 de milioane, fără a lua în calcul cheltuielile de promovare.
În prezent, „Albă ca Zăpada” este cel mai puțin profitabil remake live-action produs de Disney, sub „Dumbo” (2019), care reușise 353 milioane de dolari la nivel global. În lipsa unui sprijin major din partea publicului și a criticilor, filmul pare să fi ratat complet obiectivul de a revitaliza una dintre cele mai vechi francize ale companiei.
Industria cinematografică americană privește cu optimism spre lunile următoare. Se așteaptă ca lansările „Sinners” (Ryan Coogler), „Thunderbolts” (Marvel), „Mission: Impossible – The Final Reckoning” (cu Tom Cruise) și remake-ul Disney „Lilo & Stitch” să capitalizeze interesul reînnoit al publicului pentru blockbustere și să mențină box office-ul pe o tendință ascendentă.
Pentru moment, „A Minecraft Movie” rămâne povestea de succes a anului, o adaptare cu priză la toate vârstele care a dovedit că, în ciuda provocărilor recente, magia cinematografului nu s-a pierdut.