Se filmează intens pentru Moromeții 3! Horațiu Mălăele, magistral în rolul lui Ilie Moromete

Ultima actualizare:

În urmă cu 35 de ani, pe micile ecrane ale românilor debuta prima parte a romanului Moromeții, scris de Marin Preda. Filmul a sensibilizat inimile oamenilor, iar ce-a de-a doua parte a revenit în atenția iubitorilor genului în anul 2018.

image

Recent, casa de producție Libra Films a lansat anunțul potrivit căruia saga Moromeților va apărea în curând, filmările începând încă din acest an, sub regia lui Stere Gulea și a directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile, în rolul principal fiind nimeni altul decât consacratul actor Horațiu Mălăele.

Moromeții 3, un film așteptat de mulți români

Filmările pentru Moromeții 3 se vor desfășura pe durata întregului an 2023, în mai multe locații din România. Una dintre ele este comuna Talpa din județul Teleorman, aflată la o distanță de 45 de kilometri de satul natal al scriitorului romanului, Siliștea-Gumești. Casa în care se va filma a treia parte a romanului Moromeții este aceeași în care au fost derulate filmările din vara anului 1985, dar și din 2017.

Echipa de producție a depus mult efort pentru a reconstrui casa din comuna Talpa, ghidându-se după schițele și imaginile vechii locuințe, care au fost refăcute de către scenograful Cristian Niculescu.

Moromeții 3, în curând pe micile ecrane

Adaptarea filmului Moromeții 3 a fost făcută după romanul social cu același nume, scris de romancierul român Marin Preda și publicat în două volume în Editura de Stat pentru Literatură și Artă, în anul 1955, respectiv 1967.

Această operă literară ilustrează viața țăranilor români din perioada interbelică și posteblică. Prima parte a filmului a fost o adaptare a romanului, iar continuarea celei de-a doua părți a fost inspirată din volumul II al romanului Moromeții: „Viața ca o pradă” și publicistica lui Marin Preda.

Cât despre cea de-a treia parte, povestea care stă la baza filmului este reprezentată de un scenariu original marca Stere Gulea.

Ce va prezenta a treia parte a romanului Moromeții

Moromeții 3 continuă cu prezentarea vieții lui Niculae Moromete, fiul cel mic al lui Ilie Moromete. Pasionat de învățătură, Niculae devine în anii '50  un tânăr scriitor de succes și apreciat. El trăiește cu intensitate povești de dragoste capricioase, unde suspiciunea și tensiunea din acea vreme însumează o atmosferă extrem de încărcată.

De asemenea, partea amoroasă se întâlnește cu zona politică, ideologii politice riguroase, scriitorii fiind chemați să susțină linia partidului și să scrie despre avantajele pe care le oferă. Acesta este momentul în care Niculae este pus în fața unei alegeri importante: fie face parte din partid, iar susținerea sa politică va fi răsplătită, fie libertatea sa îi poate fi compromisă.

„Parcursul de la partea a doua la povestea finală pe care o filmăm acum a fost unul mult mai direct. Datorez acest lucru îndeosebi surprizei pe care am avut-o în ceea ce privește entuziasmul și interesul pe care le-am stârnit în 2018 cu Moromeții 2.

Pentru mine a fost o confirmare că publicul iubește această lume și această familie, așadar, mi-am dorit să închei saga Moromeților, mai ales pentru că noi nu avem așa ceva în cinematografia română.

Scenariul este original, nu se bazează pe un roman anume, ci pe lucruri adunate de mine din jurnalul lui Marin Preda și multe alte însemnări descoperite de-a lungul timpului”, a explicat regizorul Stere Gulea, potrivit informațiilor oferite de Adevărul.

Actorii care fac parte din distribuția filmului Moromeții 3

În distribuția filmului Moromeții 3 fac parte nume celebre din lumea filmului, cărora li s-au alăturat și tinere talente. De asemenea, premiera filmului clasic alb-negru va avea loc în anul 2024, în toamnă și este distribuit de Transilvania Film.

Actorii din rolurile principale sunt: Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Alex Călin (Niculae Moromete), Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu, Mara Bugarin, Răzvan Vasilescu, Oana Pellea, Toma Cuzin, Dana Dogaru, Conrad Mericoffer, Ana Ciontea, Laurențiu Bănescu, Dorina Chiriac, Cătălin Herlo și Aida Economu.

„Mă bucur că Moromeții merg mai departe și sunt incitat de propunerea regizorului Stere Gulea, care se concentrează pe zbuciumul moral și social provocat de nașterea celui mai important roman postbelic din literatura română.

Va fi, fără îndoială, un film esențial pentru înțelegerea anilor ‘50, în contextul în care vom vedea dilemele și conflictul unui intelectual cu tentația compromisului de orice fel. Sper să fie un succes cel puțin la fel de important precum filmul lansat în 2018”, a mărturisit producătorul Tudor Giurgiu.

Moromeții 1

Primul film Moromeții a fost regizat de către Stere Gulea, în anul 1987 și s-a bazat pe volumul I al romanului Moromeții (1955), scris de Marin Preda. Producția s-a filmat în comuna Talpa, din județul Teleorman și prezintă destrămarea unei familii  țărănești tradiționale, din cauza noilor schimbări sociale din anii '30 ai secolului trecut.

Ilie Moromete, cunoscut drept capul familiei, a făcut tot posibilul pentru a evita destrămarea familiei sale și vinderea pământului pe care îl deținea.

Actorii din rolurile principale au fost: Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Luminița Gheorghiu, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu.

Moromeții 2

În data de 5 noiembrie 2018 a avut loc premiera filmului Moromeții 2, regizat tot de Stere Gulea. Scenariul filmului a fost o adaptare a celui de-al doilea volum din romanul Moromeții, „Viața ca o pradă” și publicistica lui Marin Preda.

Este continuată povestea familiei Moromete și viața lor de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Conflicte tot mai dese apar între Ilie Moromete și fiul său, Niculae, fiind o perioadă în care comunismul se instalează cu rapiditate.

În rolurile principale au fost: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru și Iosif Paștina.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
carmen tanase colaj instagram jpg
posturi tv digi facebook sipixabay jpg
banner asia express png
cosmin seleși batem palma 4 jpg
vinovati de iubire instagram jpg
Netflix FOTO Shutterstock
banner razvan simion png
Vedetele au dat buzna la Gala Premiilor Gopo
image
actualitate.net
image
actualitate.net