3 momente glorioase ale sportivilor români în 2021
Amânate cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo au confirmat faptul că sportul românesc se află în criză, rezultatele fiind asemănătoare cu acelea de la Rio, din 2016. Delegația țării noastre a cucerit patru medalii, dintre care doar una de aur, cu care s-a clasat abia pe locul 46.
Aceste rezultate au fost dublate, mai apoi, de performanțele înregistrate la Jocurile Paralimpice, acolo unde Eduard Novak a ocupat locul 2 la ciclism, iat Alex Bologa s-a clasat pe 3 la judo.
Iată care au fost cele 3 momente glorioase ale sportivilor români în 2021:
1. Canotorii au adus singurul titlu olimpic. Rezultatele înregistrate în ultimii ani indicau faptul că Ancuța Bodnar (Dinamo) și Simona Radiș (Steaua) sunt principalele favorite la dublu vâsle. Iar cele două sportive au confirmat așteptările, făcând o cursă foarte bună în finală, unde s-au detașat rapid de celelalte sportive. Acesta a fost cel de-al 90-lea titlu olimpic cucerit de canotorii români în întreaga istorie, respectiv cel dintâi de la ediția din 2008, de la Beijing. ”Înainte de cursă, am vorbit una cu cealaltă. Adevărul este că am avut emoţii, pentru că în subconştient mereu apar gânduri mai negative, chiar dacă nu ar trebui. Am avut tăria să le gestionăm bine. Am vorbit cu Ancuţa şi am spus să dăm până la finiş o lovitură în plus. Mereu împreună orice s-ar întâmpla! Pentru că asta facem mereu şi o facem bine”, a spus Radiș pentru agerpres.ro. Pe lângă acest titlu olimpic, canotorii au mai câștigat două medalii de argint la dublu rame (Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi la patru rame (Mihăiţă Ţigănescu, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari, Mugurel Semciuc).
2. Ana Maria Popescu, din nou pe podiumul olimpic. Medaliată cu aur la Rio, cu echipa de spadă a României, stelista a repetat performanța reușită la Beijing, în 2008, în proba individuală. Ea a revenit în competiție și după ce a suferit o operație la picior, în 2020. Tocmai de aceea, după finala olimpică de la Tokyo, Ana Maria a declarat pentru TVR: ”Am 37 de ani, mă dor toate. M-am chinuit. E cea mai muncită şi mai chinuită medalie din toată cariera mea. Aşa că nu-mi pasă de aurul care este la gâtul lui Sun Yiwen. Îmi pasă de bucăţica asta de metal pe care mi-am dorit-o pentru mine. Şi o am. Asta e cel mai important. Şi dacă la Beijing n-am avut maturitatea necesară să mă bucur de acea medalie, acum sunt foarte mulţumită de ceea ce am reuşit să fac. E maxim din ce puteam să fac. La ce pregătire am avut, la ce chin şi la cât contează sportul în România, trebuie s-o spunem şi pe asta. A fost minunat ce-am reuşit să fac astăzi”, spunea Ana Maria Popescu după ce a câştigat argintul olimpic. Mai apoi, în toamnă, Federația Internațională de Scrimă (FIE) a desemnat-o drept cea mai valoroasă spadasină a lumii în 2021. O performanță pe care Brânză a mai reușit-o în alți patru ani. Iar mai apoi, ea și-a anunțat retragerea din activitatea competițională.
3. David Popovici a impresionat lumea natației mondiale. Triplu campion european de juniori chiar la Roma, în iulie trecut, David Popovici a primit recent Premiul ”Piotr Nurowski”, el fiind votat de cele 50 de Comitete Olimpice Naţionale din Europa drept "cel mai bun tânăr sportiv european pentru sporturile de vară" din 2021. Anul acesta, bucureșteanul care a împlinit 17 ani în septembrie a reuşit să doboare două recorduri mondiale de juniori la 100 şi 200 m liber şi să obţină medalia de aur în proba de 200 m liber la Campionatele Europene de nataţie în bazin scurt pentru seniori, de la Kazan (Rusia). De asemenea, el s-a clasat pe un merituos loc 4 în proba de 200 m liber la JO de la Tokyo. Desemnat ”Newcomer of the Year” de către revista ”Swimming World Magazine”, David Popovici n-are de gând să se oprească aici. ”Adevăratul meu obiectiv este să fiu cel mai bun din lume şi în următorii ani cu siguranţă se va întâmpla asta”, a spus acesta la revenirea din Rusia. El îl are coleg de club pe Robert Glință (24 de ani), celălalt înotător de top al României în acest moment. Iar în 2021, piteșteanul a reușit să se califice în finala olimpică la 100 m spate și să câștige o medalie de bronz la Mondialele în bazin scurt de la Abu Dhabi, în aceeași probă.
Gabi Ruse a câștigat primul titlu WTA din carieră
În contextul în care Simona Halep a fost confruntată cu diverse accidentări, în 2021 jucătoarele de tenis din România au obținut doar două titluri WTA la simplu. Primul a fost câștigat de veterana Sorana Cîrstea la Istanbul, unde a învins-o (6-1, 7-6/3) în finală pe sportiva belgiană Elise Mertens, favorită principală. A fost al doilea trofeu WTA din carieră, la 13 ani după cel de la Taşkent. Un succes deosebit a înregistrat Elena-Gabriela Ruse, care a triumfat la Hamburg, în iulie, după ce a trecut și de calificări. În finală, ea a învins-o cu 7-6/6, 6-4, pe nemțoaica Andrea Petkovici. În săptămâna ce a urmat, Ruse a reușit să ajungă din nou în finală, la Palermo. Și tot după ce a trecut de calificări. Bucureșteanca a pătruns mai apoi în Top 100 mondial, acolo unde a ajuns și prietena ei, Jaqueline Cristian, care a disputat finala turneului WTA de la Linz.