5 încercări ale sportivilor români în 2022

Dacă 2021 a fost un an olimpic, acesta în care abia am intrat este unul de tranzit. În sensul că unii performeri de top și-au anunțat retragerea competițională.

În 2019, Simona Halep a câștigat titlul la Wimbledon (Foto: EPA-EFE)
În 2019, Simona Halep a câștigat titlul la Wimbledon (Foto: EPA-EFE)

Medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo, stelista Ana Maria Popescu Brânză și-a pus spada în teacă după carieră lungă și plină de rezultate deosebite. În retragere au trecut și Marian Drăgulescu, cel mai medaliat gimnast din istoria României, dar și Larisa Iordache, care era ultima „supraviețuitoare” a echipei clasate pe locul 3 la JO de la Londra, în 2012. Pe punctul de a-și încheia cariera este și Horia Tecău. Acesta a anunțat că nu va mai participa la circuitul mondial de dublu, ci va evolua doar în Cupa Davis pentru echipa României.

În acest context, sigură pare a fi menținerea țării noastre în elita mondială a canotajului. Și aceasta fiindcă Simona Radiș și Ancuța Bodnar, singurele campioane olimpice ale noastre la Tokyo, precum și majoritatea medaliaților din acest sport acolo sunt tineri. Și pot repeta aceste performanțe.

Iată 5 dintre încercările la care vor fi supuși sportivii noștri anul acesta:

1. Va reuși Simona Halep să revină în Top 10? O întrebare la care e dificil de dat un răspuns. Și nu pentru că i s-ar contesta în vreun fel valoarea jucătoarei noastre, ci fiindcă e greu de știut cum va reuși ea să-și revină după un an în care s-a confruntat cu accidentări serioase. În plus, e de așteptat ca și replica adversarelor sale, multe dintre ele mai tinere, să fie tot mai aprigă. Oricum, revenirea preparatorului fizic Theo Cercel în staff-ul Simonei este de bun argur, acesta având un aport important la obținerea marilor succese ale fostului lider mondial.

2. Va fi mai tare naționala de handbal după revenirea Cristinei Neagu? În 2022, tricolorele vor participa la Campionatul European, care se va desfășura în noiembrie (nu în decembrie, ca până acum). Iar în grup se va integra și jucătoarea de la CSM București, cea care și-a luat o pauză pe finalul anului trecut. Este de văzut dacă Neagu își va asuma din nou rolul de „factotum” în fază ofensivă sau dacă Cristina Laslo, Crina Pintea, Bianca Bazaliu și compania își vor asuma mai multe riscuri decât până acum.

3. Cine va acoperi ”golul” lăsat de Larisa Iordache și Marian Drăgulescu? Iată o întrebare la care e dificil de răspuns... Și aceasta fiindcă în ultimii ani, după JO de la Londra 2012, s-au produs retrageri din activitate la vârste foarte mici. Specialiștii promit că la Paris, în 2024, România va avea din nou o echipă feminină în concursul olimpic. Iar aceasta va fi formată din fetele recrutate prin programul „Țară, țară, vrem campioane!”. La masculin, gemenii Robert și Gabriel Burtănete promit a avea un viitor frumos. Important este, însă, ca ei să fie feriți de accidentări.

CFR a obținut doar o victorie în grupele Conference League, cu Jablonec (Foto: sportpictures.eu)
CFR a obținut doar o victorie în grupele Conference League, cu Jablonec (Foto: sportpictures.eu)

4. Se va califica vreo echipă de fotbal în grupele cupelor europene? Anul trecut a fost unul dintre cei mai slabi ai României ca rezultate internaționale în sportul rege... Și cum naționala nu s-a calificat la CM din Qatar, așteptările fanilor se vor îndrepta, în 2022, spre echipele de club. Mai precis spre acelea care vor participa în ediția 2022/2023 a cupelor europene. Acolo unde își doresc toți să atingă măcar faza grupelor, obiectivul fiind nu numai unul sportiv, ci și financiar (banii obținuți astfel asigură menținerea la un nivel acceptabil). Cum participarea în Conference League a fost catastrofală anul trecut, e greu de spus ce șanse de ascensiune există în 2022.

5. Vor izbuti „Stejarii” să participe din nou la Cupa Mondială? Exclusă de la ediția din 2019, după „Scandalul Fakaosilea” (jucătorul a fost folosit deși nu era eligibil, el evoluând pentru Tonga), naționala are ca obiectiv să revină la Rugby World Cup. Aflată pe locul 2 la jumătatea preliminariilor, aceasta va disputa trei meciuri din cinci pe teren propriu, precum și unul în Țările de Jos în care e mare favorită. Există, așadar, speranțe mari ca obiectivul să fie atins.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net