Armand Grecu, antrenor de înot pentru copii: “ De la concursuri mereu ne întoarcem cu medalii”

Ultima actualizare:

    Armand Grecu şi una dintre elevele sale
Armand Grecu şi una dintre elevele sale

La 22 de ani, Armand Grecu este unul dintre cei mai tineri şi apreciaţi antrenori de nataţie din România.

Eşti antrenor de înot, de ce ai ales această meserie?

Sunt două motive principale. În primul rând, îmi face o deosebită plăcere să lucrez alături de copii. În al doilea rând, experienţa pe care am avut-o ca fost înotător de performanţă m-a împins să aleg această meserie. De mic am avut o atracţie pentru înot, iar această meserie mă ajută să fiu în permanent contact cu pasiunea mea.

Cât de diferită este activitatea de antrenor pentru copii faţă de cea pentru adulţi?

Atât în pregătirea copiilor, cât şi a adulţilor, comunicarea este cel mai important element. Cu un adult poţi comunica cu mai multă uşurinţă, deoarece înţelege mai uşor exerciţiile şi ţine cont de indicaţiile pe care i le dai. Pregătirea unui copil implică mai multă atenţie şi perseverenţă, durează mai mult, iar modalitatea de abordare potrivită trebuie analizată de la caz la caz.

Copiii vin la înot pentru a învăţa să înoate sau visează să ajungă mari sportivi?

Vin în primul rând pentru a face sport. Deşi obiectivul lor principal este de a învăţa să înoate, mulţi ajung să facă parte din echipa noastră de performanţă de la Aqua Sport.

La ce vârstă e ideal ca ei să înceapă înotul?

În general, copiii vin la bazin de la o vârstă fragedă. Eu consider că vârsta de 3 ani e ideală pentru ei. Chiar mai bine, în serviciul Aqua Bebe cei mici pot învăţa tainele înotului de la vârsta de un an.

Din experienţa ta, băieţii sau fetele deprind mai uşor tainele înotului?

În cei trei ani pe care îi am de antrenorat am ajuns la concluzia că nu există diferenţe între băieţi şi fete. La micii sportivi diferenţierea se poate face în funcţie de nivelul lor de pregătire fizică. De exemplu, se remarcă mai uşor copiii care au practicat şi alte sporturi.

După ce vârstă se poate vorbi despre performanţă la înot?

În general, cam după ce copiii trec de 6-7 ani.

Care sunt sacrificiile trebuie să facă un copil pentru a ajunge campion?

Atât antrenorul cât şi părinţii au un rol foarte important în creşterea unui campion. Totuşi, implicarea unui copil face diferenţa între campioni şi restul. Un copil dedicat sportului sacrifică măcar câteva ore de joacă in favoarea înotului.

Ce sfaturi ai pentru părinţii care îşi aduc copiii la înot?

Din păcate am observat un fenomen prost înţeles de către părinţi. Majoritatea părinţilor îşi retrag copiii de la înot în timpul iernii, de teamă că aceştia ar putea răci. Eu sunt împotriva acestei practici, pentru că în timpul iernii sistemul imunitar se întăreşte.

Cum te descurci în mijlocul copiilor şi cum se comportă ei la concursuri?

Îmi place să cred că mă descurc foarte bine cu cei mici. Încerc să fiu cel mai bun prieten al lor, dar să mă şi impun ca antrenor. În ceea ce priveşte concursurile, deşi ne confruntăm cu emoţii, mereu ne întoarcem cu medalii, ceea ce înseamnă că ne coordonăm bine.

Cum te simţi în cadrul echipei?

Mă bucur că fac parte din echipa Aqua Sport. Majoritatea suntem tineri şi ne formăm o carieră. Trăim într-o atmosfera dinamică şi competitivă. Mă bucur că după multe ore de muncă şi dedicaţie am ajuns cu toţii să avem rezultate cu care să ne mândrim. În final, ţin să menţionez că echipa Aqua-Sport a obţinut locul 1 la Campionatele Municipale din Bucureşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
Ianis Hagi (Getty Images) jpg
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
simona halep facebook jpg
nadia comaneci gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net