Ce s-a ales de Andreea Răducan, gimnasta căreia i s-a furat medalia la Jocurile Olimpice. Cu ce se ocupă acum sportiva care a emoționat milioane de români

Ultima actualizare:

Andreea Răducan, una dintre cele mai apreciate gimnaste din istoria României, a vorbit recent despre pasiunea și legătura sa profundă cu gimnastica.

image

Într-o declarație pentru GSP, Răducan a mărturisit cât de important este pentru ea să rămână conectată la lumea sportului care i-a adus atât de multe împliniri.

„Să știți că încerc să profit de fiecare ocazie ce poate să mă aducă în sala de antrenament, în sala de gimnastică tocmai pentru a nu-mi lipsi foarte mult contactul acesta cu aparatele de gimnastică.

Cu gimnastele și cu antrenorii, cu atmosfera unui antrenament. E plăcut,” a declarat ea, subliniind cât de mult îi lipsește atmosfera din sala de antrenament.

Andreea Răducan simte nevoie să se întoarcă în lumea ei, gimnastica

Andreea Răducan a adăugat că uneori simte nevoia să se întoarcă în lumea gimnasticii, și de fiecare dată când are ocazia, o face.

„Uneori simt nevoia să mă întorc, iar atunci când am posibilitatea o fac. Fie că vin cu copiii mei să ne jucăm. Să depănăm amintiri și să fim tot într-o sală de gimnastică.

Atmosfera de concurs îmi lipsește foarte mult. Nu reușesc întotdeauna să fiu alături de fete, dar rememorez etapele mele de pregătire, uneori stările pe care le aveam în sala de antrenament și nerăbdarea de a ajunge la concurs.”

Răducan a subliniat că nu și-a dorit niciodată să se îndepărteze de lumea sportului care i-a oferit atât de multe.

Prin intermediul proiectelor sale din cadrul Fundației Olimpice Române, Fundației de Excelență Sportivă și Asociației „Andreea Răducan”, ea continuă să sprijine și să încurajeze tinerii sportivi.

„Pentru că nu mi-am dorit foarte tare să mă îndepărtez de această lume căreia spun eu că-i aparțin, cea a sportului și, sigur, în special a gimnasticii, încerc să fiu aproape de sportivi,” a explicat ea.

Are un proiect special pentru ea

Andreea Răducan și antrenorul Octavian Belu la Jocurile Olimpice de la Sydney
Andreea Răducan și antrenorul Octavian Belu la Jocurile Olimpice de la Sydney

Unul dintre proiectele de suflet ale Andreei Răducan este Cupa de Gimnastică „Andreea Răducan”, pe care o organizează cu mult drag și recunoștință față de acest sport care i-a adus atât de multe.

„Organizez Cupa de Gimnastică 'Andreea Răducan', care este un proiect de suflet la care ne-am gândit cu mult drag, dintr-o foarte mare recunoștință pe care eu o simt față de ceea ce înseamnă gimnastica pentru mine și față de toată împlinirea pe care acest sport mi-a adus-o de fapt.

Dar și cu mult drag față de gimnastele care sunt la început de drum. Care se confruntă cu tot felul de emoții, uneori poate cu o lipsă de încredere,” a spus ea, demonstrând astfel angajamentul său continuu față de sport și față de viitorul gimnasticii.

Cum a petrecut Andreea Răducan Revoluția din 1989

Andreea Răducan a evocat amintirile sale din perioada Revoluției, când avea doar 6 ani și se afla în cantonament la Soveja cu echipa de la Clubul Sportiv Școlar din Bârlad. „Aveam 6 ani atunci când a fost Revoluția și ne-a prins în cantonament la Soveja, unde ne antrenam. Eram cu fetele și antrenorii de la Clubul Sportiv Școlar din Bârlad.

Noi, copii fiind, nu înțelegeam neapărat în detaliu lucrurile, dar ne dădeam seama că ceva se întâmplă, mai ales că antrenorii erau mult mai agitați. Ne spuneau să ne ascundem sub pat când auzim elicoptere sau zgomote ciudate,” a spus ea, rememorând atmosfera tensionată din acea perioadă, într-un interviu pentru Adevărul.

Răducan și colegii ei aveau, totuși, un program destul de diversificat, inclusiv pregătire fizică și activități creative. „Era realmente educație ce făceam acolo și pe partea sportivă, dar nu numai,” a adăugat ea.

În timp ce părinții ei încercau disperat să ia legătura cu ei, Andreea și echipa se adaptau la noile condiții, neînțelegând pe deplin schimbările majore care se petreceau în afara cantonamentului.

Când s-au întors acasă, Andreea și-a amintit că i-a spus tatălui ei despre schimbarea numelui țării. „Tata, să știi că țara noastră nu se mai numește Republica Socialistă România, se numește România,” i-a spus ea, fără a realiza gravitatea situației. „Probabil că tata nu avea convingerea că lucrurile s-au liniștit și că totul va fi bine.”

Răducan a reflectat asupra modului în care schimbările politice au influențat antrenamentele ei, menționând că „pentru mine nu a fost ceva brusc, n-am simțit ceva extrem de diferit în sala de antrenamente,” și că totul a continuat într-un mod firesc, chiar dacă lucrurile au evoluat treptat.

Medalia retrasă de la Sydney

Andreea Răducan a fost membră a echipei de gimnastică a României la Olimpiada de la Sydney, unde echipa a câștigat medalia de aur. Ea s-a calificat în finalele individuale de sol, sărituri și individual compus, alături de Simona Amânar și Maria Olaru.

Finala de individual compus a fost afectată de o greșeală tehnică la capra de sărituri, care a fost reglată prea jos, provocând accidente și căderi. Problema a fost remediată după ce Allana Slater a descoperit eroarea, dar Andreea a ales să nu refacă săritura și a avut performanțe excelente la bârnă și sol.

La finalul competiției, locurile pe podium au fost ocupate de Andreea, Simona și Maria în această ordine.

Ulterior, Andreea a fost descalificată după ce a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, o substanță interzisă. Medalia de aur a fost atribuită Simonei Amânar, iar Maria Olaru a primit medalia de argint. Andreea a păstrat medaliile de aur și argint de la concursul pe echipe și de la sărituri.

Ancheta a arătat că Andreea a luat Nurofen, un medicament conținând substanța interzisă, iar doctorul echipei a fost găsit vinovat de neglijență și suspendat până la Jocurile Olimpice din 2004.

„A fost frustrant și greu de gestionat. Ulterior am avut parte de o susținere care a fost absolut esențială din partea colegilor, familiei, antrenorilor, a oamenilor de peste tot, inclusiv una mediatică.

Nici nu m-aș fi gândit că aș putea să ajung într-o situație ca aceasta și nici că oamenii ar putea să aibă un răspuns atât de prompt, ferm și solidar într-o astfel de situație. Acest lucru a contat pentru mine și m-a ajutat să îmi regăsesc echilibrul, să găsesc acea dorință de a reveni în sala de antrenament”, spunea Andreea Răducan într-un interviu pentru Adevarul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
fratele Principele Radu, medicul Dan Gabriel Duda, la inmormantarea mamei   Casa Majestatii sale (10) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
gloria bistrita csm bucuresti jpg
Camelia Ciripan (Facebook) jpg
Aryna Sabalenka (EPA) jpg
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
Denis Dragus (Sportpictures) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net