Cea mai valoroasă voleibalistă româncă va juca pentru Turcia

România a pierdut cea mai valoroasă voleibalistă pe care a produs-o în ultimele decenii. La doar 18 ani, Alexia Căruțașu a decis să devină turcoaică. 

Alexia Căruțașu s-a transformat în Aleksia Karutasu
Alexia Căruțașu s-a transformat în Aleksia Karutasu

Legitimată la Galatasaray Istanbul, Alexia Căruțașu a depus la începutul anului cererea de schimbare a Federației de origine. Astfel, ea a cerut să aparțină de Federația Turcă de Volei și să poată fi astfel selecționată în naționala acestei țări, una dintre cele mai bune din lume. Chiar dacă Federația Română de Volei a făcut toate demersurile legale și necesare într-un astfel de caz, Federația Internațională de Volei (FIVB) a decis să aplice un articol nou-introdus în regulament, în 2020, prin care dacă o jucătoare sau un jucător cere schimbare federației de proveniență, acest lucru să se aprobe.

O va chema Aleksia Karutasu

Drept urmare, începând de joi, 31 martie, Alexia Căruțașu nu mai aparține de Federația de Volei din România, cea care a și desemnat-o în decembrie 2021 cea mai bună voleibalistă româncă a anului trecut, ci aparține de federația turcă. Ea a primit deja cetățenia turcă și acum o cheamă în acte Aleksia Karutasu!

Conform comunicatului FIVB, ea va avea drept de joc pentru naționala Turciei - dacă va fi selecționată - din 10 ianuarie 2024, adică de la doi ani din momentul depunerii cererii de schimbare a federației. 

Decizia FIVB va fi atacată de Federaţia Română de Volei la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Am aflat cu surprindere despre verdictul FIVB, decizie care creează un precedent periculos pentru toate naţionalele de volei. Nu vom renunţa şi vom lupta până la capăt pentru Alexia Căruţaşu şi de aceea vom contesta hotărârea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Volei, Adin Cojocaru.

Federaţia turcă a anunţat pe site-ul oficial faptul că Alexia Căruţaşu a obţinut cetăţenia turcă şi că ea va putea juca pentru echipa Turciei începând din ianuarie 2024.

Alexia este o sportivă foarte iubită în ţara noastră. Ea a spus de mai mult timp că vrea să obţină cetăţenia turcă. După întrevederi care au durat mult, întreg procesul s-a încheiat pozitiv. Să fie într-un ceas bun pentru voleiul din Turcia”, a declarat preşedintele forului, Mehmet Akif Ustundag. 

Trebuie spus însă că Aleksia Karutasu va putea juca la naționala Turciei doar dacă în lotul pentru respectiva acțiune nu se va afla vreo altă jucătoare naturalizată. Ori anul trecut turcii tocmai au naturalizat-o pe cubaneza Vargas, care joacă exact pe același post cu Karutasu. Mai mult, Turcia are pe postul de universal una dintre primele trei jucătoare de pe această poziție în lume, Karakurt. Iar toate cele trei jucătoare - dintre care doar una poate fi titulară - sunt de vârste foarte apropiate. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net