Cele mai importante retrageri din lumea sportului în 2015
Foarte mulţi sportivi remarcabili au decis în acest an să pună capăt carierei lor profesioniste, iar ei sunt cei mai importanţi!
Floyd Mayweather jr.
Este cu siguranţă una dintre cele mai mari pierderi nu doar din box, ci şi din sport în general. Luptătorul American a fost campion la cinci divizii, unde a câştigat opt titluri mondiale şi este campionul en-titre la trei categorii de greutate diferite. A fost declarat de revista The Ring de două ori „Luptătorul Anului”, câştigând premiul în 1998 şi 2007. De asemenea a câştigat şi premiul „Luptătorul Anului” acordat de Boxing Writers Association of America în 2007. Anul acesta, după fabuloasa luptă pentru unficarea centurilor câştigată în faţa filipinezului Manny Pacquiao, Mayweather a decis să agaţe mânuşile în cui, la vârsta de 38 de ani.
Steve Nash
A făcut istorie în NBA la Phoenix Suns, Dallas Mavericks şi Los Angeles Clippers, dar a obosit şi a ales să se retragă în acest an din tricoul californienilor. Point-guardul născut la Johannesburg, în Africa de Sud, a fost de două ori NBA Most Valuable Player (2005, 2006) şi de opt ori prezent în NBA All-Star Game (2002–2003, 2005–2008, 2010, 2012). La 42 de ani, Nash e însă nevoit să se retragă fără vreun titlu de campion cucerit în prodigioasa lui carieră.
Raul Gonzalez
Este de departe cea mai mare pierdere a fotbalului pe anul 2015. Fostul star şi simbol al lui Real Madrid a îmbrăcat 18 ani tricoul trupei blanco, dar a fost nevoit să plece în 2012, la venirea lui Jose Mourinho. A continuat însă să mai joace trei ani, la Schalke 04, în Germania, la Al Sadd, în Qatar şi la New York Cosmos, în SUA, pentru un ultim sezon. La 38 de ani, triplul câştigător al Ligii Campionilor, (1997–98, 1999–2000, 2001–02) şi de şase ori campion în Spania a decis să spună stop.
Rogerio Ceni
Cel recunoscut drept portarul golgheter a decis şi el că 42 de ani e vârsta suficientă până la care să joace fotbal. Brazillianul a intrat însă deja în legendă, înscriind pentru Sao Paulo 65 de goluri din penalty-uri şi lovituri libere, în 575 de partide bifate de-a lungul a 25 de ani de carieră. Ceni are în palmares şi titlul mondial din 2002, unde a fost rezerva lui Marcos şi Dida pe tot parcursul turneului asiatic. Pentru Brazilia, Rogerio n-a marcat însă nici un gol, la naţională nefiind nevoie de execuţiile sale, în faţa cărora primau cele ale lui Ronaldo sau Ronaldinho.
Juan Roman Riquelme
Este al treilea şi ultimul nume din fotbal după care se poate plânge pentru că nu-l mai putem vedea jucând de anul viitor. Fostul star al Barcelonei şi Villareal a ales să-şi încheie cariera acasă, în Argentina, unde a jucat ultimii ani pentru Boca Juniors şi Argentinos Juniors, cele două echipe din copilăria lui. Mijlocaşul de 37 de ani lasă însă în urmă o carieră fabuloasă, cu cinci titluri în Argentina, trei Cupe Libertadores, o Olimpiadă şi un Mondial Sub 20 de ani cucerit în 1997. Curios, acesta nu se poate lăuda însă cu niciun trofeu în tricoul catalanilor.
Flavia Pennetta
Este pierderea tenisului feminin din acest an, care şi-a făcut parcă o obişnuinţă în a rămane mai sărac la fiecare 12 luni. Dacă în anii trecuţi au aruncat racheta în dulap franţuzoaica Marion Bartoli şi chinezoaica Na Li, acum a venit rândul italiencei să se retragă după o mare performanţă. Asta pentru că Pennetta şi-a anunţat încheierea carierei chiar după câştigarea US Open din acest an, primul ei turneu de mare şlem, obţinut abia la 33 de ani. Culmea, o face din poziţia de număr 7 mondial în clasamentul WTA.
Jarkko Nieminen
Este numele din tenisul masculin care ne spune adio din punct de vedere profesional. Finlandezul minune ajuns la 34 de ani şi măcinat de accidentări n-a vrut să mai continue şi s-a retras în această toamnă după o festivitate pe măsură, la Helsinki, după un ultim meci de gală cu marele Roger Federer, prietenulşi rivalul său. Nieminem, fost număr 13 mondial ATP în iulie 2006, nu este deloc un străin pentru români, acesta participând de foarte multe ori la Bucharest Năstase-Ţiriac Trophy.