Clubul Steaua i-a comemorat pe rugbyștii uciși în timpul evenimentelor din decembrie 1989

În urmă cu 32 de ani, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, Radu Durbac (45 de ani) și Florică Murariu (34 de ani) și-au pierdut viața în condiții tragice. Cei doi mari jucători de rugby ai României au fost omagiați astăzi (marți, 21 decembrie), la monumentul din Complexul Sportiv ”Steaua”.

La monumentul de lângă terenul de rugby au fost depuse coroane și flori / Foto: CSA Steaua
La monumentul de lângă terenul de rugby au fost depuse coroane și flori / Foto: CSA Steaua

La slujba religioasă ținută de un sobor de preoți au fost prezenți componenți ai echipei de rugby a clubului bucureștean, precum și foștii internaționali Marin Moț, Mircea Muntean, Marin Ionescu. De asemenea, au depus flori și coroane Nicolae Șișiu, ca reprezentant al FR de Rugby, și fostul handbalist Laurențiu Roșu.

Componenții echipei de rugby Steaua au fost la comemorare / Foto: CSA Steaua
Componenții echipei de rugby Steaua au fost la comemorare / Foto: CSA Steaua

Socotit a fi unul dintre cei mai valoroși jucători de linia a treia, Florică Murariu disputase 69 de meciuri pentru echipa României, participând la marile victorii ale acesteia contra Franţei (15-12 în 1976, 15-0 în 1980, 13-9 în 1982), Ţării Galilor (24-6 în 1983, 15-9 în 1988) şi Scoţiei (28- 22 în 1984). În decembrie 1989, în timp ce se îndrepta spre clubul Steaua, acesta a fost oprit la un filtru organizat de soldaţii unei unităţi de transportoare blindate din Focşani. A băgat mâna în buzunarul interior al hainei, pentru a scoate actele. Crezând că are o armă, un soldat s-a speriat şi a tras în plin, rănindu-l grav. Murariu a fost dus cu o Dacie la spital, însă nu a mai putut fi salvat.

image

Născut în 23 august 1944, Răducu Durbac (45 de ani) și-a pierdut viața în 23 decembrie 1989, în condiții şi mai ciudate. Tragedia s-a petrecut chiar în curtea clubului Steaua, care funcţiona şi pe atunci ca o unitate militară. Atrenor secund al echipei militare, acesta a fost ucis fie de o persoană care a sărit gardul, fie de un soldat aflat în unitatea militară învecinată... Durbac a jucat de 26 de ori pentru echipa României, evoluând ca fundaș. Participant la turneul din Argentina, în 1973, a evoluat în meciul victorios cu Franța din 1974 (15-10).

În timpul evenimentelor din decembrie 1989 și-au mai pierdut viața alți patru tineri rugbyști bucureșteni. Frate al campioanei la săritura în înălțime Galina Astafei, Petre Astafei (19 ani) a fost împușcat în Piața Revoluției... Florin Butirii (20 de ani) și Bogdan Stan (21 de ani) și-au găsit sfârșitul la Televiziune. Toți trei erau jucători la Rapid București. De asemenea, atunci a pierit în condiții la fel de tragice și Cristian Toporan (22 de ani), jucător la Energia București.

image

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Dinamo Poli Iasi (Sportpictures) jpg
Dan Petrescu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net