David Popovici și-a dezvăluit secretul: unde îi place să se antreneze

Campion și recordmen mondial la înot, David Popovici iubește România din tot sufletul. Nu ratează nici un Campionat Național – la ultimul, de săptămâna trecută, a cucerit 6 medalii de aur - și, deși s-ar putea pregăti oriunde în lume el recunoaște că adoră să se antreneze la București, în bazinul în care a crescut: „Lia Manoliu”.

David Popovici e campion mondial (Foto: FRNPM)
David Popovici e campion mondial (Foto: FRNPM)

Bazinul meu preferat pentru a mă antrena e Lia Manoliu, vara. Chiar dacă e în București, chiar dacă sesiunea de antrenamente mai poate fi întreruptă din când în când, e preferatul meu. E bazinul în care am învățat să înot și bazinul la care mă antrenez cel mai des. Ca bazin de competiție îmi place cel de la Roma, tot vara, descoperit”, a recunoscut David Popovici, dublu campion mondial, dublu campion european, deținător al recordului mondial la 100 m liber la seniori și cel care a corectat alte zeci de recorduri mondiale la juniori.

Tocmai pentru că iubește să concureze în țară, el a fost cu atât mai fericit că a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice la 100 m liber în cursa de la Otopeni. ”Înseamnă mult pentru mine că am reușit să obțin calificarea pentru Jocurile Olimpice aici. M-a ajutat foarte mult tribuna, toți spectatorii care au venit să ne încurajeze și îmi doresc ca fiecare concurs să arate așa”, a spus Popovici

David Popovici, înconjurat de copii la Otopeni (Foto: FRNPM)
David Popovici, înconjurat de copii la Otopeni (Foto: FRNPM)

Camelia Potec știe că David Popovici poate bate orice record

Președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, Camelia Potec, spune că pentru sportivi e ceva extraordinar să concureze în fața propriilor suporteri.

„Ca de obicei, ne-a bucurat inimile când a devenit primul sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Performanța e extraordinară, timpul este extraordinar pentru această perioadă a anului și putem spune că e pe drumul cel bun. Am văzut în tribune foarte mulți copii care încurajează sportivii din apă, lucru pe care noi, ca foști sportivi de performanță nu l-am avut, nu l-am putut simți” – Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.

Pentru campioana olimpică de la Atena, Camelia Potec, rezultatele obținute de David la aceste Naționale, inclusiv în probele de fluture, nu reprezintă o surpriză, pentru că știa deja ce mare sportiv este: „Știam că va concura și la fluture și la spate. David e un sportiv care-și dorește de fiecare dată să treacă peste anumite limite, să depășească anumite bariere, asta a și declarat. Iar participarea la un Campionat Național în momentul în care ești cel mai bun în lume nu e o competiție de obiectiv, e mai mult una de pregătire. Și atunci avea nevoie să depășească și la această competiție niște limite și a făcut-o cu brio”, a spus șefa Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.

David Popovici a ieșit de șase ori campion național (Foto: FRNPM)
David Popovici a ieșit de șase ori campion național (Foto: FRNPM)

David Popovici: „Mi-ar plăcea să ies campion olimpic”

Campionul studiază în fiecare seară, după cursă, imaginile filmate de tehnicianul său. „Ne uităm împreună la curse, pentru că e important să le analizăm, să văd ce am făcut bine și ce am făcut greșit”, recunoaște David.

Pentru David, anul 2022 a fost unul plin de medalii la Campionatele Mondiale sau Europene la care a participat. El spune că sezonul trecut a fost așa cum și-a dorit pentru că nu și-a pus presiune pe el.

Nu mi-am setat niciodată niște obiective de concrete de timp: vreau să iau locul 1, vreau să fac record mondial, vreau să ies camp mondial. Totdeauna mi-ar fi plăcut să fac toate astea și în continuare mi-ar plăcea să ies campion olimpic, mi-ar plăcea să-mi apăr titlul de campion mondial. Dar e important să nu te focusezi prea tare pe astea”, spune David, care la 18 ani vorbește cu maturitatea unui sportiv trecut prin foarte multe. 

Un adevărat colecționar de medalii, David recunoaște că pentru el nu trofeele sunt importante, ci timpul și felul în care a înotat. „Medalia aș spune că nu e aproape niciodată importantă pentru mine. Totdeauna contează timpul și mai presus de timp contează cât de bine mi-a ieșit cursa, cât de corect am înotat-o, cât de frumos s-a văzut, pentru că elementul ăsta contează”, își explică, sincer, filozofia de viață și de antrenament David Popovici.

Cel care îl cunoaște - după părinți, desigur - cel mai bine pe David este antrenorul care l-a descoperit și care este alături de el de la primele antrenamente: Adrian Rădulescu. Acesta spune că pe măsură ce David crește în vârstă, comunicarea trece la un alt nivel. „Nu cred că e mai greu de antrenat David de acum față de cel de acum doi ani. Cred că e doar diferit, pentru că noi poate uităm că el totuși are 18 ani și ușor-ușor devine un bărbat matur. Și atunci automat și interacțiunea dintre noi trebuie să se transforme”, a recunoscut tehnicianul dinamovist. 

David Popovici are câteva zile libere de Paște

Chiar dacă petrec împreună mai mult timp decât cu familiile lor, David Popovici și antrenorul său vor petrece separat zilele libere prilejuite de Sărbătorile de Paște. „De Paște o să stăm acasă cu familia și o să sărbătorim. Fiecare acasă după datini și tradiții”, dezvăluie Adrian Rădulescu. 

Antrenorul spune că au existat și zile în vacanță în care nu a comunicat deloc cu sportivul său. „Au existat, cel puțin pe perioada vacanței, după Campionatul Mondial din Peru, chiar vreo trei săptămâni în care nu am schimbat nici un mesaj. Nu, nu mi s-a părut ciudat. A fost o chestie pe care am stabilit-o amândoi și ne-am descurcat foarte bine”, a povestit el pentru Sports Net.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net