Eroii sportului: cine a pus România pe hartă, în 2022
Natație, kaiac-canoe, canotaj, haltere și atletismul - acestea au fost principalele sporturi, care au făcut să se intoneze imnul României în repetate rânduri, de-a rândul anului 2022.
Cel mai răsunător succes îi aparține, fără doar și poate, lui David Popovici, tânărul care, la nici 17 ani la vremea aceea, reușea să atragă din nou lumina reflectoarelor spre un sport asupra căruia România și chiar lumea întreagă nu se mai aplecaseră, de multă vreme. Dublu campion mondial şi european la 100 şi 200 de metri liber, românul a reușit marea performanță de a deveni cel mai rapid înotător de pe planetă, după ce a doborât recordul mondial la 100 de metri liber, cu un timp de 46,86 secunde. Realizările „Torpilei” n-au rămas fără ecou: orice amator al sportului de pe Planetă știe cine este David Popovici, iar pentru România a devenit un simbol. Așa că, faptul că a fost chiar inclus pe lista celor mai buni 10 sportivi de pe glob, alături de legende precum Rafael Nadal sau Max Verstappen, a venit ca o recunoaștere absolut firească.
Cătălin Chirilă a reușit să readucă în centrul atenției kaiac-canoe, după ce a cucerit prima medalie pentru România, după o pauză de cinci ani, la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Halifax. Sportivul de 36 de ani s-a întors cu „aurul” la 1.000 de metri și argintul la 500 de metri, în vreme ce la Europenele din München, românul a luat medalia de aur în proba olimpică de 1.000 de metri, cucerind și „bronzul” la 500 de metri. „Eu abordez competițiile foarte serios și nu mă gândesc că suntem români și că avem un oarecare dezavantaj, chiar dacă îl simt. De-a lungul procesului de pregătire, se simte un dezavantaj față de celelalte țări”, mărturisea cu sinceritate Cătălin Chirilă.
Campioană de ziua ei
Canotajul românesc a avut, fără doar și poate, partea lui importantă de atenție, grație sportivelor Simona Radiș și Ancuța Bodnar, care au și fost desemnate drept „echipajul feminin al anului 2022” de Federația Internațională de Canotaj, dat fiind faptul că s-au impus drept campioane mondiale și europene la dublu vâsle, conducând detașat de la un capăt la altul. De altfel, Ancuţa Bodnar și-a făcut un cadou special, cucerind medaliile de aur în proba de dublu vâsle feminin, la Campionatele Mondiale de la Račice, din Cehia, chiar de ziua ei, când a împlinit 24 de ani. Astfel, cele două mari sportive şi-au completat palmaresul, care cuprindea titlul olimpic şi cel european în această probă.
Loredana Toma încheie anul cu mândria de a fi devenit dublă campioană mondială la haltere, la Bogota, la categoria 71 de kilograme, la stilul smuls și total. La cei 27 de ani ai săi, sportiva poreclită „Tomanator” s-a impus la smuls cu 119 kilograme, ceea ce i-a asigurat un record mondial de senioare și o recunoaștere a întregii lumi. „Eu m-am născut cu o ambiţie ieşită din comun şi enervantă pentru mulţi. Bineînţeles că mă gândesc la o medalie la Jocurile Olimpice. Va trebui să ţintesc către toate competiţiile. În primul rând, Campionatul European, apoi Mondialul de anul viitor, apoi o Cupă mondială, va trebui să fiu acolo”, și-a dezvăluit planul sportiva, care a mai punctat că ridică, săptămânal, între 10 și 15 tone.
Bianca Ghelber a adus o bucurie întregii țări, la mijlocul anului 2022, când a cucerit medalia de aur la aruncarea ciocanului, în cadrul Campionatul European de la München. Sportiva de 32 de ani a adus o medalie României după o pauză considerabilă, de 12 ani, dar și primul „aur” după două decenii. „Această medalie este ca o gură de oxigen pentru federația noastră. Fiica mea a fost foarte fericită, a bufnit-o plânsul, emoția din ochii ei a însemnat foarte mult, chiar dacă nu realizează foarte bine ce s-a întâmplat”, povestea emoționată sportiva, despre cum și-a trăit reușita. Performanța ei nu a rămas fără răsunet, iar Federația Română de Atletism a ales-o drept cea mai bună atletă a lui 2022.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!