Horia Tecău a câştigat într-o oră cât alţii într-o viaţă

Ultima actualizare:
Tecău şi Mergea, cu trofeul  juniorilor de la Wimbledon,  cucerit în 2003
Tecău şi Mergea, cu trofeul juniorilor de la Wimbledon, cucerit în 2003

Horia Tecău a mai scris o pagină de istorie în tenisul românesc! După ce, duminică (22 noiembrie), devenise, alături de olandezul Jean Julien Rojer, liderul mondial al perechilor în anul 2015, el a devenit primul român de la Ilie Năstase care a triumfat la Turneul Campionilor! Totul, după o finală de vis, contra unei perechi în care se afla un alt român, Florin Mergea.

În finala de dublu a Turneului Campionilor, Horia Tecău şi olandezul Jean Julien Rojer au învins, cu scorul de 6-4, 6-3, perechea Florin Mergea/ Rohan Bopanna. Totul a durat o oră de joc, timp în care perechea româno-olandeză a profitat de orice greşeală făcută în special de indianul Rohan Bopanna. În primul set, Tecău şi Rojer au reuşit un break în debutul meciului pe serviciul lui Bopanna şi au reuşit să-l păstreze până la final, încheind runda cu 6-4 după 31 de minute. În actul doi, Tecău şi Rojer au reuşit un prim break la scorul de 2-2 pe serviciul indianului şi au încheiat după o oră de joc, scor 6-3, tot cu un break la serviciul lui Bopanna.

Horia Tecău şi Jean Julien Rojer au reuşit la Londra o performanţă pe care nici o pereche nu a realizat-o din 1986 încoace: au câştigat trofeul fără să piardă vreun set! Terminând Turneul Campionilor fără înfrângere, perechea româno-olandeză a luat potul cel mare, de 423.000 de dolari! Asta înseamnă că Horia s-a ales cu jumătate din sumă, adică 211.500 de dolari, cel mai mare premiu primit de el vreodată.

Românul s-a ales cu 211.500 dolari

Campioni şi la Wimbledon, în acest an, Horia Tecău şi Jean Julien Rojer pot spune că Londra le poartă cu adevărat noroc. Ei nu au pierdut în capitala Angliei în nici unul dintre cele 11 meciuri disputate în 2015!

Aceasta a fost cea de-a şaptea înfrângere suferită de Florin Mergea în faţa fostului său partener din perioada junioratului. Asta nu înseamnă că cei doi nu au redevenit prietenii de odinioară, la Londra, după terminarea finalei, îmbrăţişându-se îndelung. 

Deşi învins, Florin Mergea va reveni după acest parcurs de excepţie de la Turneul Campionilor, în primii 10 jucători ai lumii. El s-a ales şi cu un cec de 115.000 de dolari, cel mai mare câştigat în carieră. Românul rămâne cu satisfacţia că, deşi împreună cu partenerul său, Rohan Bopanna, s-au calificat ultimii la această competiţie, au reuşit să ajungă fără prea mari bătăi de cap în finală, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum în istoria acestui turneu. 

Al 27-lea titlu ATP pentru Horia

Horia Tecău este cel mai prolific jucător român de tenis de la Ilie Năstase încoace. El a cucerit, de-a lungul carierei, 27 de titluri ATP la dublu, 11 dintre acestea alături de Jean Julien Rojer. Dacă anul trecut ei au obţinut 8 trofee, anul acesta, au cucerit trei titluri, însă mai valoroase decât tot ce obţinuseră până atunci. În 2015, au triumfat, pe lângă Turneul Campionilor, la Wimbledon şi la Rotterdam. La Wimbledon a fost primul succes de Grand Slam pentru ambii jucători. 

Felicitări între români

La festivitatea de premiere, Mergea şi Tecău au stat unul lângă altul. Ei s-au felicitat unul pe celălalt pentru performanţele din acest an. “Îl felicit pe Florin pentru un an minunat şi pentru un parteneriat de succes. Le doresc lui şi partenerului său să continue să progreseze”, a spus Horia Tecău. La rândul său, Florin Mergea a declarat: “Îl cunosc pe Horia de când aveam şase ani şi vreau să-l felicit pentru acest succes!”

Mergea şi Tecău scriu istorie de 13 ani


    Tecău şi Mergea, cu trofeul  juniorilor de la Wimbledon,  cucerit în 2003
Tecău şi Mergea, cu trofeul juniorilor de la Wimbledon, cucerit în 2003

Florin Mergea şi Horia Tecău sunt jucătorii de numele cărora s-au legat câteva mari succese ale tenisului mondial. Cei doi au constituit încă de la început una dintre cele mai bune perechi din lume la juniori, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Ei au cucerit, în 2002 şi 2003 titlul la dublu în întrecerea juniorilor de la Wimbledon, în 2002 jucând şi finala de la Australian Open. Evident, au ocupat la un moment dat poziţia de lideri mondiali ai specialităţii.

simeon stalpnicul png

Mai mult, în 2003, Florin Mergea a devenit şi campion în întrecerea de simplu a juniorilor. Apoi, cei doi au continuat povestea în Cupa Davis, acolo unde au făcut de 9 ori pereche, câştigând 6 meciuri. Debutul lor a fost cu adevărat spectaculos în 2003, debutanţii Mergea şi Tecău învingând, la Quito, cu scorul de 7-6, 1-6, 6-3, 3-6, 13-11, perechea fraţilor ecuadorieni Lapentti. 

Multă lume se întreabă de ce nu joacă împreună în circuit Horia Tecău şi Florin Mergea. I-am întrebat şi pe ei şi am aflat că deocamdată nici unul nu va schimba partenerii. Nici nu ar avea motiv să o facă după un asemenea parcurs... Numai că, în luna august 2016, sunt şanse foarte mari să îi vedem la măcar două turnee împreună. În august, sunt Jocurile Olimpice, acolo unde nu sunt acceptate decât perechi cu jucători din aceeaşi ţară. Evident, Horia şi Florin vor juca împreună la Rio, dar şi, foarte posibil, la două turnee înaintea Olimpiadei, pentru ca să-şi regleze jocul în vederea competiţiei la care sunt cotaţi de pe acum cu o şansă certă la medalie. Totul depinde de startul pe care îl au în viitorul sezon, adică dacă au destule puncte acumulate alături de partenerii lor tradiţionali, astfel încât să se poată despărţi temporar de Rojer, respectiv Bopanna, fără a le fi periclitate şansele de calificare la Turneul Campionilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net