Iubirea pentru gimnastică nu are limită: concurează cu 10 șuruburi în corp!

Ultima actualizare:

Andrei Groza, unul dintre componenții echipei naționale de gimnastică a României, se luptă din 2011 cu accidentările. Sportivul are 8 șuruburi în picioare, două la umeri și a fost supus unei intervenții chirurgicale serioase la spate.

Andrei Groza iubește cel mai mult calul cu mânere (FOTO: Arhivă personală)
Andrei Groza iubește cel mai mult calul cu mânere (FOTO: Arhivă personală)

Andrei are 28 de ani și practică gimnastica de... 24 de ani. La 7 ani, Andrei a lăsat tot ce avea în Călan, locul în care s-a născut și a început acest sport și a plecat la Reșița să facă performanță. „În primii ani, tot timpul îmi doream să mă întorc acasă, eram și mic și nici nu vedeam un progres foarte mare”, își reamintește Andrei Groza primii pași. În anii care au urmat, o dată cu medaliile și trofeele, pentru gimnast a început o perioadă extrem de grea: au apărut accidentările. „Au început în 2011, la Festivalul Olimpic al Tineretului European. Aveam o hernie de disc care tot timpul recidiva și mă blocam la spate. Apoi, înainte de CE din 2012, exact la ultimul antrenament, mi-am rupt degetul. În 2014 am făcut fisură de femur, mi-am rupt ligamentul încrucișat și meniscul, în 2015 a recidivat același picior, aceleași probleme, altă operație”, își trece în revistă necazurile gimnastul. Sportivul a pierdut șirul accidentărilor de până acum. „Îmi aduc aminte că în 2016, din cauza uzurii, am avut o operație la umăr, în 2018 au început problemele pentru celălalt picior, mi-am rupt ligamentul încrucișat anterior și meniscul, la genunchiul stâng. În 2019 a fost doar o accidentare la genunchi, am făcut fisură de platou tibial, la piciorul operat anul anterior, iar în 2020, la Europenele de la Mersin, din păcate mi-am rupt a treia oară ligamentul încrucișat anterior și meniscul. Nici nu mai știu câte șuruburi am, cred că 8 în picioare și două în umeri”, a mai spus el.

”Niciodată nu am dat vina pe ghinion”

În toți acești mulți ani, Andrei nu s-a gândit nicio secundă că este urmărit de ghinion. Din contră, de fiecare dată a tras de el pentru a ajunge sus. Când este întrebat de unde mai are putere să o ia din nou de la capăt după atâția ani de accidentari, operații și recuperari, Andrei are un singur răspuns. Dorința și iubirea pentru ceea ce face, îi dau putere. „De fiecare dată spun că așa a fost să fie, nu există să dau vina pe ghinion că, dacă este vorba de ghinion, ar trebui să nu mai ies din casă. E foarte posibil ca atunci când ies din casă să pățesc ceva”, își explică filozofia Andrei.

Dacă atunci când s-a apucat de gimnastică, Andrei își dorea să devină campion mondial și olimpic, pentru 2022 și-a fixat un obiectiv pe care vrea să și-l împlinească. „Anul acesta, vreau să prezint două elemente care să-mi poarte numele, unul la cal și unul la paralele. Pentru asta muncesc”, mai dezvăluit gimnastul.

Andrei Groza, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului (FOTO: Arhivă Personală)
Andrei Groza, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului (FOTO: Arhivă Personală)

Marius Berbecar, noul antrenor al lotului masculin

După un an în care sportivii din lotul național de gimnastică s-au pregătit la cluburi, în luna ianuarie a acestui an, gimnaștii au început antrenamentele la Sala de Gimnastică din “Complexul Lia Manoliu” sub comanda lui Marius Berbecar, fost component al echipei naționale. “Am primit această veste cu bucurie, sincer nu mă așteptam. Când am fost întrebat, am acceptat din prima. Este o mare provocare, mai ales că avem un obiectiv destul de greu de îndeplinit, calificarea la Campionatele Mondiale din acest an, însă pentru asta venim zi de zi în sală, noi antrenorii și sportivii să ne îndeplinim obiectivul”, a declarat Berbecar.

Din lotul național de gimnastică masculină a României fac parte 10 gimnaști: Andrei Muntean, Gabriel Burtănete, Robert Burtănete, Răzvan Marc, Emilian Neagu, Vlad Cotună, Andrei Groza, Rafael Szabo, Iulian Bera și Ronald Modoianu.

Marius Berbecar e antrenorul lotului național masculin de gimnastică
Marius Berbecar e antrenorul lotului național masculin de gimnastică

Ca echipa națională de gimnastică masculină să se califice la Campionatele Mondiale de la Liverpool, din noiembrie, trebuie să se claseze în primele 13 la Campionatul European din luna august de la Munchen. Până atunci, băieții vor participa la 4 concursuri de Cupă Mondială, primul în luna martie, în Baku, cel de-al doilea, la Varna, iar următoarele în luna iunie, la Osijek și Koper.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
aryna sabalenka facebook jpg
image png
Novak Djokovic, Getty Images jpg
Shayon Harrison (Sportpictures) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
studenti romani universitati sua jpg
gimnastica ana maria barbosu jocurile olimpice jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net