Novak Djokovic va participa la Australian Open cu scutire medicală

Liderul clasamentului ATP, Novak Djokovic, va participa până la urmă la Australian Open. El nu e vaccinat, dar a beneficiat de o scutire medicală pentru a putea intra în Australia. Acest lucru i-a înfuriat pe ceilalți tenismeni.

Novak Djokovic a câștigat de nouă ori titlul la Australian Open (FOTO: Guliver/ Gettyimages)
Novak Djokovic a câștigat de nouă ori titlul la Australian Open (FOTO: Guliver/ Gettyimages)

Federaţia Australiană de Tenis (Tennis Australia) a dat publicităţii, marţi, un comunicat, în care face precizări cu privire la participarea sârbului Novak Djokovic la Australian Open. Forul a arătat că liderul ATP a solicitat o scutire medicală, care i-a fost acordată în urma unui proces riguros de analiză a motivelor invocate.

"Novak Djokovic va concura la Australian Open şi este în drum spre Australia. A solicitat o scutire medicală, care i-a fost acordată în urma unui proces riguros şi în care au fost implicate două grupuri independente de experţi medicali. Unul dintre acestea a fost Comitetul Independent de Examinare a Excepţiilor Medicale, numit de Departamentul de Sănătate al statului Victoria. Ei au evaluat toate cererile pentru a vedea dacă îndeplinesc liniile directoare ale Grupului australian de Consultanţă Tehnică pentru Imunizare (ATAGI)", a precizat TA.

Forul australian a prezentat şi procesul de prelucrare a cererilor pentru scutiri medicale: "Protocoalele de vaccinare împotriva Covid-19 pentru Australian Open, inclusiv procesul pentru jucătorii care solicită scutiri medicale, au fost întocmite de Departamentul de Sănătate al statului Victoria şi de Tenis Australia. În cadrul unui proces independent, cererile pentru o excepţie medicală au fost examinate mai întâi de un grup de experţi format din medici din domeniile imunologie, boli infecţioase şi medicină generală. Aplicaţiile care îndeplineau criteriile naţionale stabilite de Grupul de Consultanţă Tehnică pentru Imunizare (ATAGI) au fost apoi supuse unei a doua analize, efectuată de un grup de experţi medicali desemnat de guvern, Comitetul Independent de Examinare a Excepţiilor Medicale. Aplicaţiile au fost analizate şi aprobate doar în conformitate cu ghidurile ATAGI. Procesul a inclus prelucrarea informaţiilor personale pentru a asigura confidenţialitatea tuturor solicitanţilor. Procesul de evaluare independentă în mai mulţi paşi a fost conceput pentru a asigura siguranţa tuturor la Australian Open”.

Condițiile de acordare a scutirii sunt foarte stricte

Autorităţile australiene cer ca sportivii care intră în Australia să fie vaccinaţi cu schemă completă, să fi trecut prin boală în ultimele şase luni sau să solicite şi să primească o scutire medicală, aceasta din urmă fiind destul de greu de obţinut.

Printre motivele excepţiilor medicale se numără un "eveniment advers grav atribuit unei prime doze de vaccin aprobat". Un eveniment este considerat grav dacă a dus la spitalizare sau a dus la o invaliditate/incapacitate semnificativă.

La categoria "scutiţi" de vaccinare intră şi cei care au fost infectaţi cu virsul Sars-CoV-2 după 31 iulie 2021. Scutirea medicală trebuia solicitată până la 10 decembrie 2021, cel târziu.

Excepţia medicală acordată lui Djokovici pare controversată, în condiţiile în care, din ce se cunoaşte, el nu s-ar încadra în niciuna dintre condiţiile de mai sus. Tocmai de aceea, mulți tenismeni care nu sunt vaccinați și care nu au putut merge în Australia au început deja să comenteze pe marginea acestui favor făcut liderului mondial.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net