Victorie! Simona Halep poate reveni pe teren şi de azi

O veste extraordinară a venit ieri de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne! Suspendarea Simonei Halep pentru dopaj a fost redusă de la 4 ani la 9 luni! Acest lucru înseamnă că Simona poate reveni în circuit de luni, dacă are cum să se înscrie la vreun turneu şi doreşte acest lucru! Nu este exclus ca ea să dea în judecată ITIA, forul care a dictat cei patru ani de suspendare, pentru că a fost ţinută „pe bară” degeaba din 6 iulie 2023 până acum!

Simona  Halep are din nou  motive să  zâmbească. FOTO: Guliver/ Gettyimages
Simona Halep are din nou motive să zâmbească. FOTO: Guliver/ Gettyimages

Recursul depus de avocaţii Simonei Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv a fost un adevărat succes pentru jucătoarea noastră! Judecătorii au decis că românca nu s-a dopat intenţionat şi că acele suplimente pe care le lua erau cu adevărat contaminate! Astfel, s-a decis că încălcările regulilor antidoping nu au fost intenţionate. Au rămas însă 9 luni de suspendare pentru a pedepsi neglijenţa ei de a fi avut încredere în echipă şi de a fi luat suplimente netestate. Drept urmare, după cum se arată în comunicatul TAS publicat de Euronews România, „juriul TAS a stabilit în unanimitate că perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de ITF trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023. Întrucât această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat că este oportun să emită dispozitivul hotărârii arbitrale. (...)

Ar fi putut reintra în turnee din 6 iulie 2023

După ce a analizat cu atenţie toate dovezile prezentate, Comisia TAS a stabilit că dna Halep a stabilit, în urma balanţei probabilităţilor, că Roxadustat a pătruns în corpul ei prin consumul unuisupliment contaminat pe care l-a folosit în zilele cu puţin timp înainte de 29 august 2022 şi că Roxadustat, aşa cum a fost detectat în eşantionul ei, provenea din acel produs contaminat. Prin urmare, grupul CAS a stabilit că doamna Halep a stabilit, de asemenea, conform balanţei probabilităţilor, că încălcările sale ale regulilor antidoping nu au fost intenţionate. Deşi Comisia TAS a constatat că doamna Halep a avut un anumit nivel de vină sau de neglijenţă pentru încălcările sale, deoarece nu a dat dovadă de suficientă atenţie atunci când a folosit suplimentul Keto MCT, a concluzionat că nu a avut nici o responsabilitate semnificativă sau neglijenţă semnificativă”, se scrie în decizia Tribunalului Sportiv de la Lausanne. 

Halep a intrat încrezătoare  la audierile din februarie, de la TAS
Halep a intrat încrezătoare la audierile din februarie, de la TAS

Acum se pune problema ce va face Halep în continuare? Conform deciziei TAS, Halep ar fi putut reveni pe teren încă din 6 iulie 2023, însă fiind suspendată nu a avut cum să participe la nici un fel de turneu. În consecinţă, ea poate cere daune materiale celor de la ITIA, cei care au suspendat-o pe 4 ani, pentru că nu a putut să joace la turnee importante şi să câştige sume importante de bani din aceste participări. Pentru că, deşi e un scenariu dus cumva la limita imposibilului, nimeni nu poate demonstra faptul că ea nu ar fi putut câştiga toate meciurile pe care le avea de disputat din 6 iulie 2023 până acum. E un scenariu cumva imposibil în realitate, dar poate fi adus în discuţie de avocaţii tenismenei. De asemenea, e de aşteptat ca ea să câştige procesul de 10 milioane de dolari intentat la New York firmei canadiene care a produs suplimentele contaminate, mai ales că această contaminare a fost dovedită şi la TAS.

Halep: „Adevărul a ieşit la lumină”

Simona Haep şi-a arătat bucuria de a fi câştigat dreptul de reabilitare. „De-a lungul acestui proces lung şi dificil, mi-am menţinut convingerea că adevărul va ieşi în cele din urmă la iveală şi că se va ajunge la o decizie corectă, deoarece sunt şi am fost întotdeauna o sportivă curată. Credinţa mea în acest proces a fost pusă la încercare de acuzaţiile scandaloase care mi-au fost aduse. Dar, în cele din urmă, adevărul a prevalat, chiar dacă a durat mult mai mult decât mi-aş fi dorit. (...) Abia aştept să mă întorc în circuit”, a fost prima reacţie a Simonei Halep, pentru Euronews.

Halep  s-a antrenat  în toată  această  perioadă
Halep s-a antrenat în toată această perioadă

Ar putea juca din nou pe tablou la Miami Open

Simona Halep ar putea reveni, teoretic, de azi în turnee. Numai că acest lucru nu e posibil. Realitatea în tenis spune însă că înscrierile la competiţii se fac din timp, cam cu 4 săptămâni înaintea startului, însă există şi situaţii în care jucătoare neînscrise în competiţii primesc wild-card-uri chiar şi în ziua tragerii la sorţi a tabloului principal. Acum în WTA se dispută turneul de la Indian Wells, o competiţie care acum îşi dispută meciurile din calificări şi care se va încheia duminica viitoare. Imediat după aceea, urmează al doilea mare turneu american din această perioadă, Miami Open, competiţie care începe peste două săptămâni. Acea competiţie e prima la care Simona ar putea să joace, dar numai cu condiţia ca ea să primească wild-card (invitaţie). Pentru că, dată fiind absenţa ei din circuit din septembrie 2022 până acum, ea nu mai figurează în clasamentul mondial, având zero puncte. Drept urmare, nu are dreptul de a se înscrie decât la cele mai mici turnee ITF, iar revenirea în top 100 ar fi ceva de lungă durată. Numai că, având în vedere cariera ei şi mai ales faptul că a fost absolvită de acuzaţia de dopaj, fiind pedepsită doar pentru neglijenţa de a se fi dat pe mâna echipei lui Patrick Mouratoglou, ea ar putea primi multe wild-card-uri de la turnee importante, printre care cele de la Madrid, Roma şi Roland Garros, ca să le amintim doar pe cele care vor avea loc pe zgură. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net