3 întrebări la care nu s-a răspuns după umilința naționalei cu Norvegia
România a suferit una dintre cele mai mari umilințe din ultimele decenii în deplasarea de la Oslo. Acolo unde, așa cum se spune în fotbal, ”ni s-a dat cu terenul în cap”. S-a terminat 4-0 pentru Norvegia, dar dacă ar fi fost 8-0 nu s-ar fi mirat nimeni. Click! vă prezintă cele trei mari întrebări rămase fără răspuns după acest eșec.
Cine este responsabil de lipsa recuperării fizice și psihice a jucătorilor români după meciul cu Islanda? Așa cum recunoștea selecționerul Mirel Rădoi la conferința de presă de după meci, chiar dacă atât echipa noastră, cât și cea a Norvegiei, au disputat joi meciuri în semifinalele barajelor de calificare la Campionatul European, ba nordicii au jucat chiar 120 de minute, norvegienii au fost mult mai proaspeți în joc. ”Sunt lucruri pe care nu le înţeleg şi este straniu să şi încerc să le descoper, să le aflu, cum o echipă care a jucat 120 de minute a făcut doar trei schmbări în primul 11, iar noi, o echipă care am jucat 90 de minute, nu am putut fi mai proaspeţi şi prezenţi în teren în seara asta, chiar şi pe mingea a doua, chiar şi pe posesie. În seara asta nu pot să remarc nici atitudine, nici reacţie”, a spus Rădoi după meci. Adevărul este că jucătorii noștri au părut dărâmați atât psihic cât mai ales fizic, deși selecționerul a făcut nu mai puțin de 7 schimbări față de partida de la Reykjavik.
De ce s-a schimbat stilul de joc? În primele două meciuri din mandatul lui Mirel Rădoi (1-1 cu Irlanda de Nord și 3-2 cu Austria) România a surprins plăcut prin stilul de atac pe care l-a arătat. Împotriva Islandei și Norvegiei, însă, ”tricolorii” au arătat ca o echipă mică, o formație care nu doar că nu are curaj să atace, dar parcă nici nu știa să se mai apropie de poarta adverse. În plus, apărarea a fost vraiște, iar acest lucru nu trebuie pus doar pe seama lipsei lui Chiricheș sau a lui Dragoș Grigore. ”Felul în care ne prezentăm, asta este cea mai mare pierdere şi cea mai mare problemă după cele două partide, felul cum noi ajungem să fim în cele 90 de minute. Astăzi am arătat ca juniorii Norvegiei sau echipa a doua a Norvegiei. Jucătorii ar fi trebuit să arate atitudine faţă de colegii lor şi faţă de echipa naţională”, a declarat Rădoi după meci. Și, din păcate pentru el, și fostul internațional este vinovat de lipsa de reacție arătată de jucătorii săi.
Unde se ascunde președintele Răzvan Burleanu? În toate țările civilizate, după un dezastru nu doar antrenorul vine să dea ochii cu presa și să încerce să explice ce s-a întâmplat. El este susținut de cei care l-au pus în funcție și care sunt la fel de vinovați ca și el de rezultatele negative. În România, însă, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a dispărut în ceață, chiar dacă a fost prezent la ambele meciuri. El nu a dat nici o declarație, nici nu a apărut prin cadrul vreunei televiziuni, o atitudine diametral opusă față de aparițiile dese pe care le are după victorii.