5 motive pentru care Contra trebuie să plece de la națională

Ultima actualizare:

    Cosmin Contra, un selecționer cu problemeFOTO: Marian Burlacu
Cosmin Contra, un selecționer cu problemeFOTO: Marian Burlacu

Naționala României a fost învinsă cu 2-0 de Suedia, într-un meci decisiv pentru calificarea la Euro 2020. Dar dincolo de înfrângere a șocat felul în care s-au prezentat ”tricolorii”, care au fost umiliți de adversarii lor pe toate planurile. Tocmai de aceea, este clar că actualul selecționer, Cosmin Contra, nu mai poate continua pe banca tehnică. Click! vă prezintă 5 defecte ale antrenorului.

1. Este ranchiunos, se răzbună pe jucători. De-a lungul mandatului său, Contra a dat dovadă în numeroase rânduri de faptul că nu poate trece peste divergențele cu jucătorii. Cele mai la îndemână exemple sunt cele din cazurile Mitriță, Nistor și Ionuț Radu. Pe Mitriță s-a supărat după un conflict verbal avut cu acesta la primul meci din preliminarii, cel din Suedia, și nu l-a mai convocat 7 luni, deși românul era cel mai bun jucător de la New York City. Neavând încotro, la presiunea tuturor, l-a convocat la ”dubla” cu Insulele Feroe și Norvegia și ”americanul” a fost cel mai bun jucător de pe teren în ambele partide, în care a și înscris câte un gol. Dar cel mai cunoscut și mai vechi caz este cel al lui Nistor. De departe cel mai în formă jucător din Liga 1, dinamovistul e convocat doar de gura lumii, pentru că selecționerul nu îl are la inimă de ani buni, deci nu îl va titulariza niciodată. Problemele dintre cei doi datează din vara anului 2017, atunci când ”Guriță” era antrenor la Dinamo, iar Nistor liderul echipei. Supărat că îi subminează autoritatea din vestiar, Contra s-a înțeles cu Dan Petrescu, care și atunci era tehnician al formației CFR Cluj, să îl cedeze pe mijlocaș în Gruia și să îl aducă de acolo pe Nascimento! Acum, de când este selecționer, vrând-nevrând drumurile li s-au intersectat din nou. Pentru că prestațiile de la Dinamo au impus convocarea lui Nistor, Contra l-a chemat la națională, că nu a avut încotro, dar în ultimele trei meciuri nu a prins decât 10 minute, în remiza cu Norvegia, de la București. În fine, cel mai recent caz e cel al portarului Ionuț Radu. Titular meci de meci în Serie A de peste un an, timp în care a apărat în 45 de meciuri, el nu doar că nu a debutat încă în poarta naționalei de seniori, dar acum la ”dubla” cu Suedia și Spania, nici nu a mai fost convocat, din cauza unei discuții în contradictoriu avute în trecut cu selecționerul.

2. Nu știe să pregătească tactica unui meci. Partida cu Suedia a fost ultimul exemplu al incapacității lui Cosmin Contra de a citi tactica adversarilor. Deși nordicii joacă în același sistem de pe vremea televizoarelor alb-negru, selecționerul a alcătuit o echipă incapabilă să desfacă acel 4-4-2 pe care suedezii mai au puțin și și-l imprimă pe tricouri, ca să nu mai surprindă pe nimeni. ”Să vă spun ceva de Suedia. De 40 de ani, aceștia joacă 4-4-2, așa cum Olanda joacă 4-4-3. În momentul în care joci cu o astfel de echipă trebuie să ai om în plus la mijlocul terenului. Stanciu nu poate să acopere zona aia. El nu are valențe defensive. Noi nu am putut să acoperim cu Băluță. Astăzi, el arată rău, nu mai e același de la Viitorul. Nu am avut calitate, fiindcă fundașii noștri centrali nu au calitatea de a ieși cu balonul din apărare. Părerea mea e că ambii au vină la ambele goluri. Am fost nevoiți să jucăm minge lungă, iar ei au câștigat datorită taliei. Bancu nu poate juca fundaș stânga în patru. Nu are calități de fundaș stânga. Pe noi ne-au bătut în benzi, întrucât ambii fundași au fost depășiți”, a spus lucrurilor pe nume Marius Șumudică la Digi Sport.

3. Nu este ascultat de jucători. Chiar dacă face pe antrenorul dur, care nu acceptă concesii, jucătorii fac ce vor pe teren. Cel mai bun exemplu este cel al lui George Pușcaș, care în remiza cu Norvegia, de la București (scor 1-1) și-a permis să ia de capul lui mingea și să execute un penalty, deși Stanciu era cel desemnat să facă asta. Că a ratat nici nu mai contează, ceea ce a rămas a fost doar reacția lui Contra, acea înjurătură vizibilă și de pe Marte, pentru care, așa cum a recunoscut președintele FRF, Răzvan Burleanu, nu a fost penalizat în nici un fel. Dacă am fi avut pe bancă un adevărat antrenor, ceea ce rămânea din partea lui Contra era înlocuirea imediată a lui Pușcaș, nu după 11 minute, și pedepsirea lui prin netitularizarea contra Suediei.

4. Se ceartă cu toată lumea. În ultima perioadă, Cosmin Contra a devenit un antrenor care suferă grav de mania persecuției. Nimeni nu are voie să spună nimic despre prestația naționalei, sau despre tactica aleasă, pentru că el o ia personal. Fiecare conferință de presă a devenit un prilej de răfuieli personale, fie cu alți colegi de breaslă, fie cu foști internaționali, fie cu ziariști. Toți greșesc, numai ”Guriță” este perfect, iar naționala nu are rezultate din cauza presiunii exercitate de ceilalți, nu din cauza greșelilor lui flagrante.

5. Nu a avut un nucleu constant de jucători. Un alt păcat capital pentru un selecționer și foarte vizibl la Cosmin Contra este continua căutare a jucătorilor. Asta înseamnă că nu are un plan de joc, că nu este în stare să își formeze un nucleu de jucători în jurul căruia să ”brodeze” în funcție de necesități, de specificul adversarului sau de forma de moment a fotbaliștilor. În condițiile în care un selecționer are efectiv la dispoziție trei-patru zile pentru a lucra schemele cu jucătorii săi înaintea unui meci, constituirea unui schelet central este obligatorie. Ori, în ceea ce-l privește, Contra a folosit în cele 9 meciuri din preliminarii nu mai puțin de 41 de jucători! Niciunul nu a jucat în toate partidele, cele mai multe apariții avându-le portarul Tătărușanu și atacantul Pușcaș, ambii cu câte 8 meciuri. În rest, îi mai avem pe Stanciu, Keșeru și Ianis Hagi cu câte 7 partide jucate, pe Răzvan Marin cu 6 și pe Bancu și Chipciu cu câte 5. Foarte puțin, mai ales că Hagi sau Keșeru mai mult au fost rezerve, iar Chipciu nu a mai fost convocat la națională de la începutul lunii septembrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
David Popovici Facebook jpg
Radu Dragusin si Erling Haaland (EPA) jpg
Max Verstappen (EPA) jpg
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
Romania nationala (Sportpictures) jpg
pep guardiola facebook jpeg
gica hagi facebook jpeg
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net