5 motive pentru umilința trăită de naționala României în Muntenegru

Ultima actualizare:

Prima reprezentantivă a României a avut un debut șocant în Liga Națiunilor. Tricolorii au fost umiliți de o formație considerată mai slabă, la capătul unui joc în care niciunul dintre jucători nu a demonstrat că merită să îmbrace tricoul tricolor. Muntenegru s-a impus cu scorul de 2-0, iar Click! vă prezintă cinci cauze ale acestei rușini istorice.

Chiricheș a gafat la ambele goluri ale adversarilor (FOTO: EPA)
Chiricheș a gafat la ambele goluri ale adversarilor (FOTO: EPA)

1. Tactică greșită. Selecționerul Edi Iordănescu a ales din start o tactică greșită. Din alcătuirea formației, cu doi jucători de viteză, Mihăilă și cu Ivan pe cele două laturi ale atacului nostru, era clară intenția antrenorului de a sta ”la cutie”, de a recupera mingi la mijlocul terenului și de a-i lansa pe cele două extreme pe rapizii noștri jucători, în speranța că vor reuși să surprindă apărarea adversă. O greșeală din start, pentru că în mod normal, când pornești ca favorit, așa cum era considerată echipa noastră înaintea acestui meci, nu te duci să te ”călărească” adversarii, ci tu ai inițiativa și te ”urci” pe oponenți.

2. Titulari uitați pe bancă. Această perioadă este una unică în istoria echipei naționale, pentru că programează patru meciuri în doar 10 zile, ceea ce e nu doar epuizant pentru jucători, dar și o adevărată provocare pentru staff-urile tehnice. Probabil că gândindu-se și la meciurile ce vor veni, Iordănescu jr. a ales titulari sau rezerve care nu ar fi avut niciodată loc în echipă în condiții normale. Astfel, el a decis să nu îl folosească deloc pe unul dintre cei mai în formă jucători din campionatul intern, Octavian Popescu, deși în fața unei echipe care era lipsită de tehnicitate, dar avea o forță deosebită, poate că driblingurile lui ar fi putut disloca adversarii. De asemenea, a început închizător cu Iulian Cristea, un jucător care nu a mai fost folosit niciodată pe acel post. E adevărat că el s-a accidentat grav, din păcate, în minutul 10, dar chiar și cu el în teren rezultatul nu putea fi altul. Apoi, pe parcusul partidei, când era clar că lucrurile nu mergeau bine, i-a introdus pe Alibec, care nu a mai jucat de luni bune, și pe Bancu, un jucător aflat în evident regres de formă la Craiova.

3. Lipsă de voință a jucătorilor. Naționala României pare una ruptă din filmele mute de la începutul anilor 1900. Nu vezi la jucători nici un pic de determinare, nu vezi nici un pic de supărare când pierd un duel și nici un pic de nervi atunci când nu le merge jocul. Fotbaliștii noștri par niște domnișoare de pension, care mai au un pic și își cer scuze dacă intervin mai energic la adversari. Mereu mulțumiți cu ce li se întâmplă și cu tratamentele la care sunt supuși de jucătorii adverși, ei nu dau în nici un moment impresia că s-ar putea ”răscula” din punct de vedere fotbalistic, astfel încât să se bată de la egal la egal cu adversarii lor în vreun moment al jocului de debut din Liga Națiunilor. Iar Iordănescu nu pare deranjat de asta.

Chiricheș, ”groparul” naționalei României 

4. Gafele lui Chiricheș. Chiar dacă jocul nostru a fost sub orice critică, prestația de amator a căpitanului Vlad Chiricheș a dus la un eșec istoric în sens negativ pentru noi. El a gafat la ambele goluri marcate de muntenegreni și chiar dacă la final și-a cerut scuze față de suporteri, el are pe conștiință acest eșec. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru eşecul ăsta. ”Am făcut două greşeli care au costat echipa naţională. Îmi pare rău. Îmi pare rău pentru jucători şi sper să nu îi afecteze şi să fie mai bine în Bosnia. Probabil am fost un pic surprinşi de agresivitatea lor. Ei au fost mult mai agresivi decât noi. Până la urmă au fost două greşeli care ne-au costat”, a spus el după meci.

5. Contractul dintre FRF și selecționer. Toate acestea putea fi evitate, poate, dacă Edi Iordănescu nu ar fi fost constrâns prin contractul semnat cu FRF să obțină rezultate imediate în această ediție din Liga Națiunilor. Concret, el e obligat să termine pe unul dintre primele două locuri pentru a putea rămâne în continuare pe banca naționalei și în timpul turneului final al Campionatului European. Drept urmare, s-a văzut nevoit să apeleze la tactica ”ciupelii” la meciul din Muntenegru, sperând să nu piardă și apoi să reușească să învingă acasă, pe stadionul Giulești. O tactică greșită pe termen lung pentru fotbal, dar utilă pentru viitorul lui ca selecționer.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net