Edi Iordănescu și-a prezentat planul pentru națională

Vineri va fi meciul de debut pentru Edi Iordănescu, noul selecționer al naționalei României. Pe lângă cea dintâi partidă a sa, care este împotriva Greciei și se joacă de la ora 20.15 (în direct la PRO TV), prima reprezentativă a țării mai are în program un amical împotriva Israelului, marți, în deplasare, de la 20.45.

Edi Iordănescu (FOTO: Sportpictures)
Edi Iordănescu (FOTO: Sportpictures)

La conferința de presă care prefațează meciul cu Grecia am descoperit un Edi Iordănescu relaxat, dar ferm. Aflat în postura de a-și expune planurile pentru noul său mandat și de a detalia abordarea pe care și-o dorește, selecționerul a fost clar, punctând că rigurozitatea este una dintre valorile de la care nu va face rabat în noua sa postură.

Este un joc pe care îl așteptăm cu entuziasm. Avem un adversar care a arătat lucruri foarte bune în ultima perioadă, foarte organizat. În ultimele calificări, în opt jocuri, au primit opt goluri. Foarte mult echilibru, o echipă foarte bine organizată din punct de vedere tactic, cu jucători de valoare. (…) Nu pot să fac abstracție de rezultat. Primează. Așa a fost și la club. Nu poți să accepți înfrângerea, și dacă se întâmplă, contează cum pierzi. Dacă mentalitatea e cea corectă, în timp vin și rezultatele”, așa și-a descris Edi Iordănescu abordarea cu adversarul din amicalul de vineri.

Mai energici, mai combativi, mai luptători

Având toate șansele să debuteze în fața unui public numeros, pe Stadionul Steaua estimându-se să fie cel puțin 20.000 de spectatori, antrenorul a transmis un mesaj lucid: „Așteptăm toți suporterii, indiferent de culorile pe care le susțin în competiția internă. Fac un apel din timp, că e mai bine, pentru suporterii noștri și campania care urmează, să vină alături de noi – știu că cer mult spre imposibil, să vină necondiționat, dacă se poate, pentru că știu câtă nevoie au jucătorii noștri și știu că pot da infinit mai mult, dacă sunt susținuți”.

Întrebat fiind care este cel mai bine acoperit post, Edi Iordănescu a răspuns fără ezitare, glumind, „postul de selecționer”, completând cu o mină serioasă: „E nevoie de valoare, dar și mai mare de suflet. Pentru națională va veni cine va pune cu adevărat umărul”.

Dacă înainte să răspundă pozitiv propunerii de a fi selecționer al României avea poate câteva rezerve, antenorul spune că este mai optimist, acum, după seria de antrenamente și după ce și-a întâlnit și analizat îndeaproape lotul. „Ce m-a bucurat e că am descoperit un grad mare de receptivitate. Jucători care încearcă să demonstreze, să pună în practică – e încurajator pentru mine”, a punctat Edi Iordănescu.

Nu a dat curs provocărilor și nu a comentat parcursul predecesorilor săi: „Nu vreau să fac comparații, n-ar fi drept. Îmi doresc să fim mai energici, mai combativi, să luptăm mai mult, să dăm mai mult. Cred că aici putem să lucram. Nu putem inventa sau fabrica fotbaliști - îi avem, ăștia sunt, unii joacă în campionate bune, sperăm să se îmbunătățească și competiția internă”.

”Tot timpul am avut setul meu de valori și principii”

Despre valorile sale și ce va respecta cu sfințenie în ipostaza de selecționer, Edi Iordănescu a spus: „Tot timpul am avut setul meu de valori și principii, sunt foarte pretențios cu munca mea și a staff-ului și nu am cum să fiu altfel cu munca jucătorilor. În atrenamente vreau să fie implicare totală, culimând cu momentul jocului, când așteptăm ca echipa să dea totul. Granița rigurozității o împing cât e nevoie, dar nu accept să se iasă din ea. Sunt foarte strict, când vine vorba de disciplină și, dacă înțeleg asta, jucătorii pot avea o viață foarte bună alături de mine și de staff”.

Fotbaliștii care își doresc să fie la națională trebuie să țină cont de câteva cerințe ale selecționerului: „Mentalitate, apoi de aici derivă multe. Energie, entuziasm – să înțeleagă că reprezintă România. Am găsit un grup inteligent, sunt sigur că înțeleg asta. Diferența o face cât de mult vom pune în joc, acolo va fi marea provocare. Nu iese mereu, e clar, dar pentru mine faptul că un jucător încearcă e cel mai important lucru, că primeste un minut, 20, 90, trebuie să dea totul pentru echipă”.

Întrebat dacă s-a obișnuit cu lotul pe care l-a reunit în weekend, Edi Iordănescu a răspuns tranșant: „Trebuie să se adapteze ei cu mine prima oară. Rolul lor e sa mă înțeleagă, să ne înțeleagă. Nu antrenez și nu cer nimic mecanic, ci vreau conștientizare și rațiune - să înteleagă, apoi să creadă, ca la final să reușească să pună în practică”.

Pe cine i-ar fi plăcut lui Edi Iordănescu să antreneze

Întrebat ce fotbaliști din alte timpuri i-ar fi plăcut să pregătească, Edi Iordănescu a răspuns fără să se gândească prea mult, glumind: „Tatăl meu, ca să pot să-l cert un pic. Deși a fost un talent extraordinar, mi-ar fi plăcut să fie mai dinamic, mai combativ”. Apoi, a reluat serios: „Gică Hagi, pentru că ar fi fost o provocare imensă şi o bucurie. Şi Marius Lăcătuş. Ca sprit și tot ce a reprezentat. Am lucrat împreună cu el într-o perioadă foarte frumoasă, când eram foarte mic. Eram la picioarele lui și știu ce simțeam când intra în vestiar, ce transmitea atunci, ce transmitea pe terne. Sunt jucători de care ai nevoie oricând”.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Minge, Getty Images jpg
Atletico Madrid (EPA) jpg
Neymar (Getty Images) jpg
Aryna Sabalenka si Iga Swiatek (EPA) jpg
Leo Messi (EPA) jpg
Costel Galca (Sportpictures) jpg
Scoala de fotbal rapid   SOS Satele Copiilor jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net