Din Liga a II-a în Europa League: Corvinul Hunedoara a luat Cupa României

Ultima actualizare:

„Un meci de povestit nepoților” - așa a fost finala Cupei României din sezonul 2023/2024, câștigată de Corvinul Hunedoara, care a consemnat un moment istoric în existența clubului fondat în 1921. Hunedorenii s-au impus, miercuri, la Sibiu, după ce tabela arăta 2-2 la finele timpului regulamentar, cucerind trofeul la penalty-uri, cu 3-2. 

Corvinul Hunedoara a cucerit prima Cupă a României din existența sa (FOTO: Sportpictures)
Corvinul Hunedoara a cucerit prima Cupă a României din existența sa (FOTO: Sportpictures)

Corvinul a câștigat în premieră Cupa României, pregătindu-se pentru cupele europene - o reușită senzațională, dat fiind că evoluează în eșalonul secund din fotbalul românesc fără a avea drept de promovare, iar șansele grupării lui Florin Maxim de a avea un parcurs internațional erau posibile doar într-o circumstanță excepțională, precum cucerirea acestui trofeu.

Una dintre cele mai disputate Cupe ale României

Ritmul meciului a fost, la început, „dictat” de Oțelul Galați, care a reușit să-și găsească inspirația și să deschidă scorul pe Stadionul Municipal din Sibiu, Anes Rušević marcând, în minutul 27, printr-o lovitură liberă executată fără cusur la colțul lung. Corvinul nu s-a pierdut, însă, cu firea, iar Marius Coman a egalat pentru divizionara secundă, în minutul 39, doar că, în partea secundă a jocului, gălățenii au beneficiat de un penalty, în urma unui fault în careu asupra lui Ștefan Bodişteanu, iar același Rušević a transformat lovitura de la 11 metri, în minutul 58. După câteva ocazii de ambele părți, hunedorenii au reușit să echilibreze situația de pe tabelă, Antoniu Manolache egalând cu un şut din marginea careului, în minutul 74, iar lupta pentru Cupa României a continuat. Cele 12 minute suplimentare nu au fost suficiente pentru un deznodământ, așa încât au urmat reprizele de prelungiri, fără ca vreuna dintre cele două grupări să marcheze, așa încât emoțiile au ajuns la cote maxime și soarta meciului s-a decis la penalty-uri.

Hunedorenii au făcut diferența la penalty-uri (FOTO: Sportpictures)
Hunedorenii au făcut diferența la penalty-uri (FOTO: Sportpictures)

Hergheligiu, eroul dintr-o echipă de eroi a lui Corvinul

Cea care a deschis seria loviturilor de la 11 metri și a reușit chiar să înscrie a fost Oțelul Galați, Juri Cisotti înscriind, ca mai apoi hunedorenii să nu reușească să-l surprindă pe goalkeeper-ul Eduard Pap, care a apărat lovitura lui Marius Coman. Însă Corvinul n-a cedat, iar portarul Ștefan Lefter a scos şi el şutul lui Pablo Gaitán, ca mai apoi Manolache să egaleze pentru Corvinul, 1-1. Același Lefter a avut o inspirație senzațională și a parat şi şutul lui João Lameira, ca Antonio Bradu să profite de situație și să înscrie pentru Corvinul pentru 2-1. Mai apoi, gălățenii „au șchiopătat”, Costin Ghiocel trimițând pe lângă poartă, însă și Pap a respins şutul lui Daniel Pîrvulescu. Oțelul a continuat să spere, după ce Miguel Silva s-a prezentat calm în fața porții și a egalat la 2-2, dar în cele din urmă Cupa României „a stat pe vârful ghetei” lui Andrei Hergheligiu, care a înscris simplu, aducându-i practic Corvinului cea dintâi Cupă a României din palmaresul clubului în cei 103 ani de existență și fiind pentru prima oară, din 1975, când o echipă din liga secundă câştigă acest trofeu. Mai departe, hunedorenii se pregătesc pentru Liga Europa, acolo unde vor evolua în preliminariile competiției. 

Florin Maxim, antrenorul de la Corvinul, omul momentului (FOTO: Sportpictures)
Florin Maxim, antrenorul de la Corvinul, omul momentului (FOTO: Sportpictures)

„Acesta era singurul trofeu pe care puteam să punem mâna, am simțit o anumită energie pe tot parcursul Cupei! Am simțit că este momentul nostru, pentru că nu a fost simplu cu toate echipele pe care le-am întâlnit. A fost o presiune pe noi, mai ales la meciul cu Voluntari din semifinale, când plecam favoriți. Îmi place să cred că suntem o echipă echilibrată, jucătorii au avut crampe din minutul 75, dar aceste meciuri așa se câștigă, odată ce treci peste durere și continui, soarta a fost de partea noastră. Simțeam că este momentul lui Lefter, am suferit împreună, îl văd cât muncește, trebuie să învățăm și din fotbalul mare, să ne uităm la Real Madrid cum suferă până în ultimul minut și câștigă, tot din această cauză: au un echilibru, susținere, simt că pot întoarce, în orice moment! Ne-am gândit la o listă de jucători, pe care putem să-i aducem pentru Liga Europa, nu avem un buget mare, vor mai veni ceva bani din partea UEFA, am pregătit o listă, sperăm să o putem completa, anul acesta sau anul viitor va începe și construcția stadionului. Mi se pare că toate energiile au fost alături de noi, parcă simțeam că trebuie să stăm în picioare, pentru că 100% vom câștiga, nu pot să explic aceste energii”, a precizat antrenorul hunedorenilor, Florin Maxim, în vârstă de 43 de ani. 

Un triumf uriaș, într-o existență tumultoasă

Corvinul a avut un parcurs de excepție, învingându-le, printre altele, pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Chindia Târgovişte și chiar pe CFR Cluj. Fondată inițial în anul 1921, Corvinul a fost dezafiliată de Federația Română de Fotbal, în 2004, pentru că avea datorii față de jucătorii săi, urmând o perioadă tulbure. Deși au succedat alte două echipe, niciuna nu a fost recunoscută drept continuatoare oficială, marca echipei fiind recuperată în 2021 de Municipiul Hunedoara, cu ocazia centenarului lui Corvinul, când administrația locală a obținut-o de la Octavian Marian, ultimul proprietar. Apoi, în vara anului 2022, ultima entitate activă, CS Hunedoara, a fuzionat cu marca originală FC Corvinul 1921, devenind succesorul clubului de fotbal inițial și reunind istoria Corvinulului din 2005 până în prezent.
Pentru parcursul de până în finală, Corvinul a adunat 133.000 de euro, iar câștigarea Cupei României i-a mai adus 240.000 de euro. De cealaltă parte, Oțelul lui Dorinel Munteanu a primit 10.000 de euro pentru participarea în finală, iar până la duelul de la Sibiu, gălățenii aveau asigurat un cec de 103.000 de euro.

Dorinel Munteanu a părăsit-o pe Oțelul, în cele mai grele momente (FOTO: Sportpictures)
Dorinel Munteanu a părăsit-o pe Oțelul, în cele mai grele momente (FOTO: Sportpictures)

Dorinel Munteanu și-a părăsit echipa în cele mai delicate momente

Antrenorul gălățenilor a făcut un gest curios în momentele în care echipa sa era pusă la mare încercare, părăsind terenul și îndreptându-se spre vestiare, în timpul penalty-urilor la care s-a decis trofeul. În cele din urmă, tehnicianul de 55 de ani a revenit cât să prindă finalul loviturilor de la 11 metri, fără ca prezența sa să mai aibă vreo influență, însă. „Este o seară tristă pentru mine, pentru echipă, pentru Galați, dar această înfrângere trebuie să ne întărească, să vedem cât mai repede ce vom face în viitorul apropiat. Ne așteaptă meciul de baraj, meciuri grele. Îmi pare rău pentru toți suporterii care au venit la această partidă. Sunt responsabil, am ales cei cinci jucători care să execute, am avut mare încredere și îmi asum această înfrângere, pierderea finalei. Nu am simțit nicio presiune, eram conștienți că meciul va fi greu. Corvinul a câștigat meritat pentru că s-a impus la loviturile de departajare. Este de datoria mea să motivez jucătorii, după această finală pierdută. Nu este nici prima, nici ultima finală care se pierde. Trebuie să-și revină fizic, apoi să vedem ce putem obține din acele baraje”, a declarat antrenorul Oțelului. Mai departe, gălățenii se pregătesc pentru meciul de baraj pentru cupele europene, urmând să se dueleze cu Universitatea Cluj, duminică, 19 mai, de la 14.30, pe DigiSport, OrangeSport și PrimaSport. Cele două echipe vor juca barajul, deoarece UTA Arad, câştigătoarea play-out-ului şi AFC Hermannstadt, formaţia clasată pe locul trei, nu au obţinut licenţa pentru cupele europene.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Novak Djokovic, Getty Images jpg
Shayon Harrison (Sportpictures) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
studenti romani universitati sua jpg
gimnastica ana maria barbosu jocurile olimpice jpg
Novak Djokovic si Andy Murray (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net