Gică Hagi a ajuns și în paginile jurnaliștilor BBC! Ce scriu britanicii despre „Regele” fotbalului românesc

Ultima actualizare:

Gheorghe Hagi, cel mai bun fotbalist român din toate timpurile vrea să readucă echipa România în prim planul fotbalului mondial. Și ar avea deja un plan pentru acest obiectiv, scrie BBC. Jurnaliștii amintesc că Hagi a fost atât de iubit de poporul român pentru bucuria pe care i-a adus-o prin golurile fantastice pe care le-a înscis, încât, la alegerile prezidențiale din 1996 românii l-au scris cu pixul pe buletinele de vot. Hagi nu a candidat niciodată.

Gheorghe Hagi, pe vremea când juca la Națională / Sursă foto: arhivă
Gheorghe Hagi, pe vremea când juca la Națională / Sursă foto: arhivă

„Hagi președinte”

Gheorghe Hagi, care a adus România în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994 și este considerat cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, are acum misiunea de a-și transfera averea.

„Hagi pentru președinte” a fost scandat de sute de mii de oameni acasă, când România a învins Columbia, țara gazdă, SUA, și Argentina în drumul spre sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994. A urmat înfrângerea la penalty cu Suedia, dar valul de dragoste fără precedent față de Națională a rămas la fel de mare.

Doi ani mai târziu, în ciuda faptului că Hagi nu a candidat la alegerile prezidențiale din România din 1996, oamenii l-au votat în continuare. I-au scris numele de mână, mijlocașul obținând câteva mii de voturi, mai mult decât unii dintre candidații oficiali.

Hagi, de la jucător la antrenor al Naționalei

Când juca, Hagi putea decide totul de unul singur printr-o lovitură neașteptată sau un dribling care îți tăia respirația.

„Am avut personalitate, am avut un control bun al mingii și am fost rapid”, spune Hagi. "Am crescut cu echipa Olandei în anii 1970, cu fotbal total. Johan Cruyff a fost idolul meu. Am purtat numărul 10 de cele mai multe ori și știam ce înseamnă asta: să creez un gol sau un scor.

"Am îmbrăcat tricoul cu numărul 10 pentru Real Madrid și Barcelona, ​​două dintre cele mai bune echipe din lume. Ambiția mea a fost întotdeauna să fiu cel mai bun - aceasta a fost cea mai mare motivație a mea.", a spus Hagi pentru BBC.

În management, lucrurile i se păreau mai dificile. Lucrurile nu au mers atât de strălucit la început - dar imaginea este diferită acum.

„Hagi creează o nouă generație de aur”

Acum, în vârstă de 58 de ani, este patronul și antrenorul Farul Constanța, actualii lideri de top ai României. După joburi la Galatasaray, Bursaspor și Steaua București, în 2009 s-a întors cu o ambiție îndrăzneață în orașul natal, Constanța, de pe litoralul Mării Negre.

A început o academie de la zero, investind o parte din propria avere și împrumutând restul pentru a susține proiectul. Peste 10 milioane de lire sterline au fost injectate pentru a-și alimenta visul: crearea unei generații care să aducă România în lupta pentru câștigarea Cupei Mondiale.

Hagi încă se distrează în timpul sesiunilor de antrenament cu abilitățile sale de dribling, lovituri libere și pase geniale.

Când a început academia, s-au alăturat peste 200 de copii din toată țara. Au fost angajați aproximativ 100 de oameni.

Farul este una dintre cele mai tinere echipe din Europa, filozofia clubului fiind centrată pe dezvoltarea tineretului.

De-a lungul anilor, adolescenții care au fost elevii lui Hagi s-au mutat în străinătate, la echie precum Ajax, Fiorentina, Brighton și Rangers.

Unul dintre cei care a evoluat fabulos este chiar fiul său, Ianis. Tanarul de 24 de ani este acum la Rangers, dupa ce a jucat pentru Fiorentina si Genk.

„Un jucător bun poate să iasă și să-și facă treaba oriunde”, spune Hagi. "Liga nu contează. Ianis a câștigat premiul pentru cel mai bun tânăr jucător al lui Rangers înainte de accidentarea ligamentului la genunchi (în ianuarie 2022), așa că s-a adaptat destul de bine. Ghinion cu accidentarea lui. Dar dacă eu nu am apucat să joc niciodată în Anglia, poate o va face el - de ce nu?

„Am avut două ocazii de a juca în Premier League și îmi pare rău că le-am ratat pe ambele. Este o țară pe care o iubesc și o respect. Sunt sigur că fanilor le-ar fi plăcut stilul meu".

Tottenham și Newcastle au încercat să-l coopteze pe Hagi în anii 1990, dar au câștigat Cruyff și echipa Barcelonei.

„L-am iubit pe Kevin Keegan în copilărie – a fost unul dintre idolii mei – așa că mi-ar fi plăcut să joc la Newcastle”, spune Hagi. „Dar când Cruyff te sună personal și îți cere să mergi cu el la Barcelona, ​​e greu să reziști. A spus că sunt numărul lui favorit 10”, a povestit Hagi pentru BBC.

Planurile de vitor ale lui Hagi

Academia lui Hagi își propune să promoveze cel puțin doi jucători la prima echipă în fiecare sezon. Managerului nu îi pasă de vârsta celor pe care îi antrenează.

„Am avut norocul să am profesori buni care mi-au accelerat progresul. Asta vreau să fac și eu", adaugă el.

„Toată această academie este modul meu de a da ceva înapoi fotbalului pentru că m-am simțit mereu dator”, a mărturisit Hagi.

Academia se află chiar în afara Constanței, un oraș de aproximativ 300.000 de locuitori situat pe coasta Mării Negre. Înainte ca proiectul lui Hagi să vină în această locație, era un câmp în care fermierii locali obișnuiau să-și pască vacile și oile.

„Trebuie să crezi neobosit”

Lui Hagi i s-a promis că va fi construit un nou stadion la Constanța, capabil să găzduiască 20.000 de suporteri - de patru ori capacitatea terenului de la Academia sa. Guvernul României va investi aproape 100 de milioane de lire sterline în noul proiect, care ar trebui să fie gata până în 2025.

„M-am întors la Constanța pentru că acolo m-am născut”, spune Hagi. „Acesta este locul meu – m-a făcut Farul.

„Lucrez pentru a crea campioni. Vreau să creez campioni mondiali. Cred în asta. Cred în munca pe care o fac și în talentul jucătorilor români.

„Trebuie să-ți stabilești cele mai mari obiective și să crezi neobosit. Altfel, nu vei face mare lucru," a conchis Gheorghe Hagi.

Cariera lui Hagi de 29 de ani care s-a încheiat la Galatasaray în 2001. ”Regele” a jucat pentru Real Madrid și Barcelona și a jucat de 124 de ori pentru țara sa, marcând un record de 35 de goluri. L-au numit „Maradona Carpaților”. S-a clasat pe locul patru pentru Balonul de Aur în 1994, iar Pele l-a inclus într-o listă de 125 de cei mai buni jucători în viață din lume în 2004.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net