Ne calificăm sau nu la EURO2024? Ce spun oamenii din fotbalul românesc

România a avut noroc la tragerea la sorți pentru grupele preliminare EURO2024, reușind să evite adversare puternice, precum Anglia, Franța, Italia, Spania sau Portugalia și picând cu Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra.

România are o misiune facilă spre EURO 2024 (FOTO: Sportpictures)
România are o misiune facilă spre EURO 2024 (FOTO: Sportpictures)

Directorul tehnic al Federației Române de Fotbal, Mihai Stoichiță, a comentat rezultatele tragerii la sorți, la întoarcerea în țară din Frankfurt, locul unde a avut loc aceasta: „Se putea mult mai rău și trebuie să fim mulțumiți. O grupă echilibrată, avem șanse. Favorită este Elveția, clar. În lupta pentru locul doi, noi suntem cei mai importanți, după ce am văzut în ultima vreme. Toți trebuie să-și asume o mare responsabilitate, jucătorii trebuie să fie conștienți că trebuie să aibă o determinare exemplară.

Cred că momentul relansării echipei naționale a fost septembrie, consolidarea ei trebuie să fie anul viitor. Foarte ușoară nu e, dacă stai să bine să te gândești, toate echipele, și Israel, și Kosovo, vor să ajungă la un turneu final. Trebuie să câștigăm punctele cu echipele care par mai inferioare și ce o fi cu Elveția va fi un bonus. Înainte de ultimele două meciuri, aș vrea să avem o liniște, nu o presiune. Să adunăm mai multe puncte pe faza de început”. 

„Dacă nu ne calificăm, înseamnă că această generație trebuie dată uitării”

Fostul căpitan al Generației de Aur, Gică Popescu, e de părere că oponentele României nu sunt de netrecut, declarând pentru PrimaTV: „Eu cred că, dacă ne-am fi ales noi adversarele nu am fi fost la fel de inspiraţi cum ne-a fost norocul. Nu cred că puteam să cădem într-o grupă mai accesibilă. Dacă dintr-o astfel de grupă nu putem să ne calificăm, înseamnă că această generaţie trebuie dată uitării.

Mi-ar plăcea să cred că principalele favorite sunt Elveţia şi România, pentru că nu pot să accept ca Israelul să fie favorită înaintea noastră, indiferent de rezultatele pe care le-au avut în ultimii ani de zile. Cred că favoritele la locurile 1 şi 2 sunt Elveţia şi noi. Mie îmi place să cred că nu am ajuns atât de jos încât Israelul să fie înaintea noastră. Eu cred că soarta a ţinut încă o dată cu noi, că avem o grupă cum nu se putea mai accesibilă, mai bună. Acum trebuie să ne ridicăm la dificultăţile unei campanii de calificare uitându-ne în spate la dezastrul din Liga Naţiunilor. Eu sper ca acest parcurs nefericit să fi fost un accident, să fi învăţat foarte mult din această campanie şi rezultatele să le vedem în această campanie de europene”. 

Ce ar putea merge mai bine la națională: „Să nu mai facem atâtea selecții”

Fostul internațional român Gabi Balint a intuit ce ar putea fi făcut diferit de către Edi Iordănescu la națională, punctând pentru DigiSport: „Să nu mai facem atâtea selecții, să ne rezumăm la un lot de 30 de jucători, cu care să abordăm preliminariile. Dacă nu, o să fie iar o bulibășeală. Eu sunt curios să vedem. Avea și el nevoie de puțin timp. Acum, să vedem ce ne arată, ce a învățat din preliminariile trecute. E bine dacă are ideile clare. Lotul să fie conturat în mare. Trebuie să găsim un nucleu, să ne axăm pe un nucleu de jucători, că altfel nu avem relații de joc. Nu ne-am mai calificat de atâția ani. Hai, să vedem. Să avem dorință să reușim. E bine că și celelalte au meciuri echilibrate. E important să începem bine. Dacă pleci cu șase puncte, e bine”.

Bogdan Stelea este și el optimist, după aflarea adversarelor spre EURO2024, fostul portar declarând pentru „Fanatik”: „Am avut mare noroc! Avem șanse și eu cred că putem să termină și pe primul loc. Elveția e o nucă tare, dar nu ai de unde să știi ce se poate întâmpla. Ei tot merg pe turnee finale de ani buni și noi n-am mai călcat pe acolo de mult. Au bătut-o și pe Franța la EURO. 

„Am avut destul de mult noroc”

Normal că putea fi mult mai rău, dacă am fi căzut cu un cap de serie și apoi Anglia. Putem să ne batem cu ei, dar nu suntem favoriți. Era o grupă mai grea cu Ungaria și Serbia. Avem șanse mari. Nu mai e nimic rușinos acum. Putem să batem sau să pierdem cu orice echipă. Ăsta ne e nivelul acum. Edi Iordănescu cunoaște foarte bine adversarii. La selecție sunt cam aceiași jucători și nu cred că vor fi schimbări mari. Sper să fie toți sănătoși. O să revină Ianis Hagi, dar nu cred că o să fie surprize mari.

Cu Israelul am jucat și știm la ce să ne așteptăm. Sunt o echipă cu jucători destul de buni. Repriza a doua ne-au dominat destul de clar. Din punctul meu de vedere, am avut destul de mult noroc”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.

image
image
image
image
image
image
Andrea Mandorlini (Sportpictures) jpg
Minge, Getty Images jpg
Elisabeta Lipa, Sportpictures jpg
Alexandra Dindiligan, nationala handbal Romania (Sportpictures) jpg
Sepsi Dinamo (Sportpictures) jpg
Simona Halep (Getty Images) jpg
gimnastica jpg
bilete euro jpg