Rudi Verkempinck: «Trebuie să gândim că putem ajunge la Mondial!»

Ultima actualizare:

    Rudi Verkempinck  este la prima  experiență ca antrenor  la o echipă națională
Rudi Verkempinck este la prima experiență ca antrenor la o echipă națională

Mai sunt 24 de zile până la meciul cu Danemarca, decisiv pentru naţionala României în perspectiva calificării la mondialul din Rusia. Dacă cei mai mulţi dintre suporteri sunt sceptici că mai prindem un loc la turneul final, Rudi Verkempinck, antrenorul secund al ”tricolorilor”, ne îndeamnă să vedem partea plină a paharului. “Dacă vom câştiga cu Danemarca, se vor schimba lucrurile”, spune belgianul de 51 de ani, un tehnician care a jonglat cu posturile de principal şi secund şi care de peste şase ani colaborează cu germanul Christoph Daum.

Se aşteptau minuni odată cu instalarea pe banca tehnică a naţionalei a cuplului Christoph Daum-Rudi Verkempinck. Peste noapte lucrurile nu s-au schimbat radical, iar ecourile negative au apărut după primele rezultate nefavorabile. “În viaţă, dacă ai o gândire negativă, nu faci nici un pas înainte. Asta trebuie să facă şi lumea în România! Gândiţi pozitiv”. Asta ne transmite secundul ”tricolorilor”, belgianul care a descoperit echilibrul mental în Asia. “Eu am o gândire pozitivă, dar aici simt un curent negativ. Nu cred că e ceva specific românesc. M-am lovit de acelaşi lucru în multe alte ţări. Într-o singură ţară am fost înconjurat doar de oameni pozitivi. În Thailanda. Acolo, oamenii sunt atât de pozitivi şi, de fapt, n-au nimic! Dar toţi zâmbesc. Am văzut oameni care jucau şah, fără să aibă toate piesele şi erau fericiţi. Iar această gândire pozitivă e o chestie care se poate antrena”. 

Asistentul lui Christoph Daum vorbeşte deschis despre cum ar trebui să privim lucrurile vizavi de situaţia din acest moment a ”tricolorilor” şi susţine că un succes cu danezii ne-ar aduce mai aproape de Mondialul din Rusia. “Dacă echipa naţională iese pe teren cu atitudinea corectă, o atitudine care le transmite adversarilor: «Aici e România! Aici e terenul nostru, va fi foarte periculos pentru voi. Vom face tot ce putem pentru a câştiga meciul!», atunci publicul va fi alături de noi, chiar dacă vom pierde. Oamenii vor să vadă că joci cu inima. Eu cred 100% că ne putem califica la Mondial. Dacă vom câştiga cu Danemarca, veţi vedea că totul se va schimba şi vom fi pe drumul cel bun. Asta e meciul-cheie. Şi e la fel şi pentru Danemarca. Totul ţine de mentalitate. Trebuie să abordăm partida din primul minut ca în repriza a doua a meciului cu Polonia, nu ca în prima repriză. Jucătorii nu mai au nici un drept să înceapă vreun meci ca atunci”.

Rudi Verkempinck despre...


    Rudi, cu celălalt secund  al naționalei, Ionuț  Badea, și principalul,  Christoph Daum
Rudi, cu celălalt secund al naționalei, Ionuț Badea, și principalul, Christoph Daum

Colaborarea cu Daum: România are acum în persoana domnului Daum un antrenor de top. Când spun că e un antrenor de top, îl pun la acelaşi nivel cu Mourinho. 

Lipsa de implicare a jucătorilor în meciul cu Polonia: După meci, în vestiar, am văzut jucători care au plâns. Ceea ce înseamnă că pun suflet. Pentru mine, Săpunaru e un lider înnăscut. Nu sunt de acord că jucătorii nu s-au luptat suficient în prima repriză cu Polonia. N-au avut suficientă încredere în ei.

Scandalurile în care e implicată Federaţia: Cei care sunt împotriva acestei federaţii sunt, probabil, cei care şi-au pierdut puterea şi influenţa de altă dată. Dar şi ei ar trebui să înţeleagă că noi, staff-ul naţionalei, nu suntem duşmanii lor. Noi am venit aici ca să dăm o mână de ajutor 

Disciplină şi stil de viaţă:  Trebuie să fii disciplinat cu tine însuţi. Dacă eu sunt gras, ieşit din formă şi fumător, atunci cum pot să le cer elevilor mei să nu fumeze? De asemenea, eu am o fiică. Cum pot să-i cer să nu bea, dacă eu beau? Încerc să rămân în formă. Fac exerciţii, zilnic, înainte de mic dejun.  

Ce a învăţat în limba română: Am învăţat puţin: ce faci, bine, mulţumesc pentru tot ce ai făcut pentru mine (râde). Aici toată lumea vorbeşte atât de bine engleza, încât suntem răsfăţaţi şi am învăţat mai puţin din română. Eu am învăţat totuşi un pic mai mult decât domnul Daum.

Transferurile jucătorilor români în Belgia: Cred că cei care s-au dus acolo au făcut un pas potrivit pentru a-şi construi cariera. La plusurile campionatului belgian aş trece că e foarte bine organizat, stadioanele sunt pline şi cluburile profesioniste. Rotariu, de pildă, e la un club (n.r. – Club Brugge) unde, dimineaţă apasă un buton pe ipad şi îşi primeşte programul “. 

«Urmărim 50 de jucători»


    Nicușor Stanciu  este titular la  națională, dar  n-a mai prins  primul unsprezece  la Anderlecht
Nicușor Stanciu este titular la națională, dar n-a mai prins primul unsprezece la Anderlecht

Rudi Verkempinck a detaliat pentru Click! cum se face, concret, selecţia jucătorilor care ajung la echipa naţională. 

”Oamenii cred că munca noastră constă în faptul că venim la meciuri şi urmărim jucătorii. Ar fi surprinşi să vadă cât e de greu. Avem în vizor 50 de jucători, pe care-i urmărim, pe cât posibil, live. Apoi, încerăm să fim în contact cu ei cât mai des, pentru că nu-i putem urmări la joc, pe viu, pe toţi cei 50 de jucători”, a explicat secundul ”tricolorilor”. Acesta a continuat: ” Urmează platforma digitală. Lucrăm cu InStat. Vedem multe meciuri pe computer. Nu doar eu, ci şi Ionuţ, Dani, Marius, suntem o echipă întreagă. Facem evaluarea în funcţie de performanţa jucătorilor: avem 3 culori,  verde -pentru un joc foarte bun, galben-pentru o prestaţie de nivel mediu, iar roşu înseamnă că nu este deloc bine. Facem un sistem în Excel şi vedem mereu cât au jucat la echipele lor de club, cum au jucat. Practic, în fiecare moment ştim care e situaţia lor. Trebuie să cunoaştem totul, chiar şi mirosul şamponului pe care-l folosesc fotbaliştii pe care-i avem în vedere. De asemenea, sunt momente în care încercăm să le ridicăm moralul, pentru că toţi au nevoie de aşa ceva într-o anumită situaţie”. În perioadele precompetiţionale, totul devine mai aglomerat şi mai comprimat. ”Totul este stabilit la secundă, de la fiecare durată a fiecărui exerciţiu de la antrenamente până la întâlnirile face to face cu jucătorii, comunicare, testele doping. Sunt 60 de oameni, 23 de jucători şi restul o echipă care se ocupă de echipă”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
Ianis Hagi (Getty Images) jpg
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
simona halep facebook jpg
nadia comaneci gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net