Șeful FRF: Dan Petrescu rămâne singura variantă de selecționer

Ultima actualizare:

Ratarea calificării în „barajul” pentru Campionatul Mondial de fotbal din 2022 l-a făcut pe Mirel Rădoi să renunțe la postul de selecționer. În acest context, federalii au purtat discuții cu Gică Hagi și Răzvan Lucescu, care au refuzat oferta de a prelua națională. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat într-o conferinţă de presă, că singura variantă de selecţioner pe care federaţia o are în vedere în acest moment este Dan Petrescu.

Dan Petrescu va anunța dacă devine selecționer național în 20 decembrie / Foto: sportpictures.eu
Dan Petrescu va anunța dacă devine selecționer național în 20 decembrie / Foto: sportpictures.eu

Federalul a precizat că a fost împuternicit de către Comitetul Executiv al FRF să negocieze şi să semneze contractul cu următorul selecţioner al echipei naţionale, conforma statutului FRF: ”Contractul cu Mirel Rădoi s-a încheiat la termen, pe 30 noiembrie. În ultima perioadă au fost patru întâlniri între mine, directorul tehnic şi Mirel Rădoi, pentru a discuta în ce formă putem să continuăm acest contract.

În urma acestor întâlniri, decizia lui Mirel Rădoi a fost aceeaşi, pe care a comunicat-o în spaţiul public, aceea de a nu mai continua alături de tricolori. Deşi nu ne-am îndeplinit obiectivul principal, Mirel Rădoi se bucură de toată aprecierea noastră, pentru performanţele naţionalei de tineret din 2019, pentru calificarea la Jocurile Olimpice după 57 de ani, dar şi pentru coeziunea grupului la nivelul primei reprezintativa, în jurul unei idei de joc care ne dă încredere în ceea ce priveşte campaniile următoare”.

Răzvan Burleanu a discutat cu Gică Hagi și Răzvan Lucescu

Burleanu s-a referit apoi la discuțiile purtate cu pretendenți la postul de selecționer. ”În urma recomandărilor comisiei tehnice şi a directorului tehnic, am iniţiat mai multe discuţii în ceea ce priveşte numirea unui nou selecţioner.

Prima intâlnire a fost cu Gheorghe Hagi. A fost prima persoană cu care ne-am întâlnit. A fost o ofertă sinceră din partea noastră, aşa cum au fost toate discuţiile cu antrenorii care au fost ofertaţi din 2014 până în prezent. Și pot spune că am simţit că şi el şi-ar fi dorit să sprijine echipa naţională, de data aceasta din rolul de selecţioner. Cei care l-au criticat pentru că nu a acceptat această propunere i-aş ruga să fie puţin mai înţelegători cu o persoană care a pus mai presus de orice principii şi valori.

De altfel, conflictul de interese în care s-ar fi aflat dacă ar fi acceptat acest rol de selecţioner a fost şi motivul pentru care astăzi nu-l avem pe Gheorghe Hagi ca selecţioner. Infirm că în această întâlnire au avut loc discuţii de ordin financiar. Absolut deloc. Pe lista noastră s-a aflat şi Răzvan Lucescu, acesta fiind motivul pentru care m-am deplasat la Salonic.

Aceeaşi deschidere pentru a sprijini echipa naţională am regăsit-o şi în ceea cel priveşte pe Răzvan Lucescu, care este legat de PAOK printr-un contract pe o perioadă mare de timp şi o clauză mare de reziliere. După care am avut o întâlnire cu Dan Petrescu pe datat de 2 decembrie, la Cluj, după ce cu o zi înainte m-am întâlnit cu patronul clubului CFR Cluj.

Întâlnirea cu Dan Petrescu a fost una foarte bună, în care am discutat despre disponibilitate, lot de jucători, viziune şi calendarul echipei naţionale. Ca să concluzionez toate aceste întâlniri, pot să vă spun că până pe data de 20 decembrie, singura variantă de slecţioner cu care lucrăm este Dan Petrescu”.

Nu i s-a făcut o ofertă financiară lui Dan Petrescu

Șeful Federației Române de Fotbal a oferit și alte detalii despre discuția cu Dan Petrescu: „Nu a fost o ofertă financiară, ci doar o propunere de a sprijini echipa naţională, astfel încât să se califice la următorul turneu final. Dan Petrescu îşi doreşte să sprijine echipa naţională, dar l-am înţeles în ceea ce priveşte această discuţie pe care trebuie să o aibă cu conducerea clubului. Altele au fost subiectele pe care am insistat în această discuţie”, a precizat Burleanu, care a spus că nu a discutat despre durata contractului de selecţioner cu antrenorul CFR-ului: „Nu am discutat acest subiect, însă dacă Dan Petrescu va fi următorul selecţioner, ori eu, ori el vom răspunde acestei întrebări în următoarea conefrinţă de presă. Ceea ce contează cel mai mult este îndeplinirea unui obiectiv de performanţă. Ceea ce ne dorim, indiferent cu ce antrenor va fi la echipa naţională, este să fim prezenţi la următorul turneu final şi, prin această calificare, să continuăm în acelaşi format”.

”FCSB ar trebui să facă tot ce e posibil ca Petrescu să ajungă la naţională”

Președintele FRF a comentat și faptul că Mihai Stoica a declarat că gruparea CFR Cluj ar ajuta FRF dacă renunţă la clauză: ”Cred că FCSB ar trebui să facă tot ce este posibil ca Dan Petrescu să ajungă la echipa naţională, dacă îşi doresc să aibă o şansă mai facilă de a câştiga campionatul. FRF nu va plăti niciodată o clauză de reziliere. Dar de ce nu plătim? FRF este o organizaţie non-profit şi totodată FRF reprezintă o sumă a tuturor membrilor săi. Prin urmare, federaţia nu poate fi condusă asemeni unui club care depinde de un singur acţionar şi de deciziile acestuia.

Prin urmare, dacă s-ar plăti o clauză de reziliere de către federaţie, trebuie să ne imaginăm că automat alte proiecte, alte acţiuni, alte iniţiative ale FRF vor avea de suferit. Fiind o organizaţie non-profit, la finalul anului trebuie să terminăm pe zero. Deci nu se pune problema de ordin financiar, ci de unde ar trebui să tăiem ca să putem să plătim o clauză de reziliere. Un alt argument pentru care nu suntem de acord să plătim o clauză de reziliere este cel legat de faptul că am putea, implicit, să influenţăm competiţia la nivelul Ligii 1, în sensul în care unul dintre cluburile din Liga I ar beneficia de o sumă de bani din partea forului naţional, ceea ce ar putea reprezenta un avantaj competitiv faţă de celelalte cluburi de Liga I.

Dacă FRF ar plăti o anumită clauză de reziliere, dar după o perioadă de timp patronul sau preşedintele acelui club va declara că ar fi fost dispus să-l lase pe acel antrenor să vină la echipa naţională, chiar şi fără a plăti clauza de reziliere. Cum am putea în acel moment să reacţionăm ca federaţie şi totodată să apărăm această integritate? Dacă aş fi fost patronul unui club de Liga I şi mi-aş fi dorit un antrenor care să se încadreze în filozofia clubul pe care l-aş fi condus, cu siguranţă aş fi plătit orice clauză de reziliere”.

În 3 decembrie, Dan Petrescu a recunoscut că a avut o întâlnire cu reprezentanții FRF, dar a subliniat că va da un răspuns în 20 decembrie, adică după ultimul meci pe care CFR îl va susține în 2021. Acesta a adăugat că nu ar fi vrut să se întâlnească în această perioadă cu oficialii FRF pentru discuţii despre postul de selecţioner, însă aceştia au insistat.

Petrescu a adăugat că deocamdată este antrenorul formaţiei clujene şi nu îl interesează altceva. ”Dacă în 20 decembrie, Dan Petrescu nu va deveni viitorul selecţioner al echipei naţionale, atunci vom întruni din nou Comisia tehnică şi vom avea o altă listă de nume considerate a fi potrivite pentru a deveni selecţionerul echipei naţionale”, a precizat Răzvan Burleanu.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net