Gică Craioveanu: „Fotbalul românesc a dispărut, jucătorii merg la arabi”
Gică Craioveanu a punctat o serie de aspecte, despre fotbalul românesc, într-un interviu sincer oferit ziarului spaniol „Marca”. „Fotbalul românesc a dispărut. Patronii vor să vândă peste noapte și jucătorii se duc în Arabia”, a consemnat fostul jucător din „Generația de Aur”.
La cei 55 de ani ai săi, fostul internațional a rezumat cum vede fotbalul românesc din zilele noastre: „Apare un talent și patronii cer 20 de milioane, chiar dacă n-a debutat la națională și nici n-a jucat în Europa. Iar ei se duc în Arabia, în Azerbaidjan, ligi modeste, foarte slabe, mult sub România. (...) Eram, cândva, pe locul trei în lume, după extraordinarul Mondial, din 1994. Și în 1998 ne-am descurcat destul de bine, deși Croația ne-a eliminat. La acea vreme, aveam cel puțin 15 sau 20 de jucători de top, dar încet-încet fotbalul românesc a dispărut”.
„Dacă provoci fanii, ai multe de pierdut”
Totuși, la nivel general, Gică Craioveanu a remarcat și lucruri pozitive.: „Jucătorii au mai multă grijă de ei. Antrenamentele sunt diferite, sunt mai scurte și mai explozive. Nu se mai aleargă ca pe vremuri, ca nebunii, atunci alergai trei zile și patru nopți. Se pune accent mai mult pe pregătirea specifică, iar asta, credeți sau nu, prelungește viața unui fotbalist, alături de nutriție, care e esențială. Îl privesc pe Modrić, un exemplu pentru mine. La 37 de ani, al treilea în lume, după ce a fost vicecampion mondial, și continuă să fie unul dintre cei mai buni la Real Madrid, decisiv”.
Întrebat despre cum vede problema rasismului în fotbalul internațional: „Mi-au zis și mie multe ca român, ești asta, ești aia, mi-au aruncat semințe în cap pe El Sadar (n.r. stadionul Osasunei, la Pamplona), pe vechiul San Mamés (n.r. arena lui Athletic Bilbao), m-au scuipat, dar nu s-a mers mai departe. (...) Nici eu n-am fost un băiat care să provoace fanii. Dacă provoci fanii, ai multe de pierdut. Trebuie să fii atent, pentru că oamenii și societatea au devenit mai sensibili și trebuie să știi cât de departe poți merge, unde e limita. Dar nu cred că publicul spaniol e rasist”.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!