Haos în fotbalul turc: un arbitru a fost bătut pe teren. Campionatul e suspendat

Ultima actualizare:

Fotbalul din Turcia traversează o perioadă dificilă, după violențele manifestate în „sportul rege”: la finele meciului, de luni, dintre MKE Ankaragücü și Çaykur Rizespor, încheiat cu o remiză, 1-1, președintele celei dintâi echipe a intrat pe teren și l-a lovit cu pumnul în faţă pe arbitrul partidei. În mod ironic, persoana cu pricina, Faruk Koca, în vârstă de 59 de ani, care este preşedintele lui Ankaragücü din 2021, a primit premiul FairPlay, în toamna anului trecut. Potrivit presei din Turcia, atât președintele agresor, cât și ceilalți, care l-au lovit pe arbitru, în timp ce era la pământ, ar fi fost arestați. 

Președintele Ankaragücü, Faruk Koca, l-a lovit pe arbitrul meciului (FOTO: captură Youtube)
Președintele Ankaragücü, Faruk Koca, l-a lovit pe arbitrul meciului (FOTO: captură Youtube)

Imediat după fluierul final, arbitrul Halil Umut Meler a fost luat cu asalt  de către Faruk Koca vizibil furios, care l-a lovit cu pumnul pe oficial, episodul fiind surprins și de camerele de luat vederi. „Centralul” a căzut la pământ şi, apoi, a fost lovit cu piciorul de alte persoane, în timp ce încerca să-şi apere faţa, după care mai mulți oameni au venit în jurul său, formând un „zid” și încercând să-l protejeze. Când au reușit să-l scoată din meleu, chipul arbitrului era vizibil tumefiat.
În contextul dat, Federația Turcă de Fotbal nu a închis ochii la violențele celor de la Ankaragücü și a decis imediat o ședință extraordinară, apoi a suspendat campionatul intern, în încercarea de analiza, rezolva și preîntâmpina viitoare porniri similare. 
„Acest atac josnic nu a fost îndreptat doar împotriva lui Halil Umut Meler. Acest atac inuman şi josnic a fost lansat împotriva tuturor celor implicaţi în fotbalul turc”, a comunicat Federaţia Turcă de Fotbal, adăugând: „În coordonare cu statul nostru, au început să fie puse în aplicare toate procedurile penale pe care le merită aceste acţiuni. Clubul responsabil, preşedintele clubului, directorii acestuia şi toţi infractorii care l-au atacat pe Halil Umut Meler, vor fi pedepsiţi în modul cel mai sever”.

A fost decretată „noapte neagră” în fotbalul din Turcia

Comportamentul vioelnt a fost aspru criticat și de către ministrul Tineretului şi Sportului, Osman Aşkın Bak, care a notat pe platforma X, fosta Twitter: „Condamn cu fermitate atacul asupra arbitrului Halil Umut Meler, la finalul meciului MKE Ankaragücü-Caykur Rizespor. Nu vrem să vedem pe terenurile noastre astfel de imagini, care nu se potrivesc cu spiritul sportului şi al fotbalului turc”. Nici președintele turc Recep Tayyip Erdoğan nu a ignorat situația, spunând: „Condamn atacul asupra arbitrului Halil Umut Meler (...) Nu vom permite niciodată ca violenţa să intervină în sportul turc”
La rândul său, Asociația Arbitrilor Turci a decretat o „noapte neagră” pentru fotbalul turc, făcând apel la membrii săi să îşi exercite dreptul de retragere: „Credem, sau vrem să credem, că responsabilii fotbalului turc şi justiţia turcă vor lua toate măsurile penale necesare”, în vreme ce clubul incriminat, Ankaragücü, a transmis „Ne cerem scuze fanilor (...) şi întregii comunităţi sportive pentru acest incident trist”. La echipa cu pricina evoluează și românul Olimpiu Moruţan, care a și marcat unul dintre goluri, în minutul 14, fiecare dintre cele două echipe finalizând duelul cu câte un om în minus. 
Ankaragücü ocupă locul 11 din cele 20 posibile în campionatul turc, având un bilanț de patru victorii, șase remize și cinci înfrângeri, în vreme ce Rizespor se află pe opt, cu șase partide câștigate, patru egaluri și cinci meciuri pierdute. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
profimedia 0871124364 jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Jose Mourinho (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
Andy Murray (EPA) jpg
Gloria Buzau Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Andres Sfait (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net