Înfruntă liderul: România, față în față cu Elveția, în preliminariile EURO2024
România își joacă șansa cu Elveția, liderul grupei care poate duce spre EURO2024. Cu numărul patru din preliminarii, partida e programată, luni, de la ora 21.45, fiind televizată de PrimaTV. Selecționata lui Edi Iordănescu vine după o remiză „albă”, înregistrată vineri, pe terenul celor de la Kosovo, iar duelul cu Elveția se va juca sub privirile a 16.800 de spectatori, pe stadionul celor de la FC Luzern.
Pe fondul unor provocări apărute pe parcurs, Iordănescu Jr. a decis să facă o convocare de ultima oră: după ce, în meciul cu Kosovo, Mario Camora a părăsit terenul accidentat, încă din prima parte a jocului și sunt șanse să nu fie recuperat în timp util, iar alți doi fundași laterali aflați în lot, Andrei Rațiu și Raul Opruț, acuză și ei probleme medicale, selecționerul a decis să îl convoace de urgență pe Valentin Țicu, potrivit unei informări a Federației Române de Fotbal. Legitimat la Petrolul Ploiești, fundașul stânga se află în cantonamentul „naționalei” de tineret, în vederea EURO2021 și urmează să se alăture echipei mari, duminică, la Zürich. În vârstă de 22 de ani, Țicu este la prima convocare pentru echipa de seniori, în vreme ce la tineret are opt selecții.
„Mergem în Elveţia nu să facem act de prezenţă sau ca mielul la tăiere. Ştiu ce putere are acest grup. Eu am încredere în toţi, de mult timp nu a mai fost un grup atât de unit şi de bun. Cu siguranţă nu vom pleca învinşi din Elveţia!”, a declarat purtătorul banderolei de căpitan din naționala României, Nicușor Stanciu. De altfel, mijlocașul a primit vestea unei schimbări de la clubul său, în vreme ce era la Kosovo: românul a rămas fără antrenor, oficialii Wuhan Three Towns forțând încheierea înțelegerii cu Pedro Morilla, nemulțumiți că echipa chineză se află pe locul opt în clasament și ignorând că gruparea a ridicat trofeul de campioană deasupra capului, stagiunea precedentă.
Bilanțul general îi dă speranțe României
De cealaltă parte,
Elveția a câștigat la limită duelul din deplasare cu Andorra, încheiat 2-1, iar
selecționerul turc Murat Yakin a declarat că partida împotriva „tricolorilor”
va fi abordată altfel. „Da, va fi un meci diferit, mai ales pe plan
defensiv. Noi am arătat deja ce ştim să facem. Unele lucruri trebuie
îmbunătăţite, asta e clar. Dar vom fi pregătiţi! Andorra a marcat la singura sa
ocazie… Din fericire, am reuşit să ţinem de rezultat!”, a punctat oficialul
de la „naționala” Elveției. Elveția este liderul grupei, având nouă puncte
acumulate și în spatele său fiind România (7p). Clasamentul e completat de
Israel (4p), Kosovo (3p), Andorra (1p) și Belarus (0p).
În perspectivă,
bilanțul general dintre cele două țări este unul deloc de speriat pentru
România: din totalul celor 13 partide, de până acum, cinci au revenit
elvețienilor, iar patru țării noastre și alte patru s-au încheiat la egalitate.
În materie de goluri, Elveția a marcat de 19 ori, iar România de 17, cea mai
mare diferență de scor fiind înregistrată în anul 1967, tot în preliminariile
Campionatului European, la Zürich, când România consemna una dintre cele mai
severe înfrângeri, pierzând cu 1-7.
Meciul va avea arbitru de Liga Campionilor
Delegat pentru a gestiona de la centru Elveția-România este Daniele Orsato, un arbitru italian apreciat în „sportul rege” și unul dintre cei mai bine cotați în fotbalul european, în palmaresul său regăsindu-se și finala Ligii Campionilor din 2020, dintre Paris Saint-Germain și Bayern München, câștigată de nemți. Brigada desemnată la meciul României va fi completată de către asistenții Ciro Carbone şi Alessandrro Giallatini, delegatul cu numărul patru fiind Andrea Colombo.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!