Noi reguli pentru echipele din competiții europene
Comitetul Executiv UEFA a comunicat că vor exista mai multe modificări în ceea ce privește Regulamentul de Licențiere pentru echipele care pot și vor să participe în competițiile europene. Vorbim despre cea mai mare „reformă” a acestor prevederi, de la introducerea lor, încă din anul 2010.
Noul regulament va fi pus în funcțiune, în vara acestui an, începând cu luna iunie, printre prevederile sale numărându-se următoarele:
1. Cluburile vor încheia un contract cu antrenor de portari, atât la echipa de seniori, cât și la echipele de juniori;
2. Organigrama se va mări, fiind introduse câteva roluri, printre acestea numărându-se: ofițer de responsabilitate socială în fotbal și ofițer responsabil cu organizarea meciurilor de pe teren propriu;
3. Se conturează un pachet nou de măsuri, despre solvabilitate, stabilitate și controlul costurilor;
4. Se vor limita cheltuielile înregistrate cu salarii, transferuri și comisioane, în baza a până la 70% din veniturile cluburilor.
Este de așteptat ca unele din aceste măsuri să lovească serios și în formațiile românești care vor trebui astfel să investească noi bani în urma creșterii organigramei, dar și a angajării unui antrenor de portari și la echipele de juniori.
Aleksander Ceferin este președintele UEFA din 2016
De altfel, președintele UEFA, Aleksander Čeferin, a ținut să puncteze: „Regulamentul financiar UEFA şi-a îndeplinit scopul principal, a ajutat fotbalul european să îşi revină din punct de vedere financiar şi a revoluţionat modul în care sunt administrate cluburile. Modul în care a evoluat industria fotbalului şi efectele pandemiei ne-au arătat că este nevoie de o reformă a prevederilor pentru sustenabilitatea financiară a cluburilor”.
Aleksander Čeferin a preluat conducerea UEFA, în anul 2016, înlocuindu-l pe Michel Platini, care a condus forul european vreme de aproape un deceniu. La vremea aceea, pentru numirea în funcție a lui Aleksander Čeferin au votat 42 de federații, comparativ cu cele 13 voturi acordate contracandidatului său, Michael van Praag. De-a lungul istoriei sale, din 1954 și până astăzi, UEFA a avut șapte președinți, cel mai lung mandat aparținându-i suedezului Lennart Johansson – aproape 17 ani.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram