Steriletul, cea mai indicată metodă contraceptivă pentru femei, după ce au devenit mame. Sfaturi de la specialişti
Deseori se întâmplă ca femeile să aibă o problemă în alegerea unei metode eficiente de contracepţie. Steriletul poate fi alegerea cea mai bună, confortabilă şi eficientă. Marele avantaj în montarea steriletului constă în faptul că, o perioadă de câţiva ani, femeia este ferită de o sarcină nedorită.
Există prejudecata că steriletul ar putea incomoda actul sexual. Acesta este însă numai un mit, deoarece steriletul este implantat în uter, nu în vagin. Totuşi, în cazul în care dispozitivul incomodează, înseamnă că şi-a modificat poziţia, iar în acest caz este nevoie de un consult ginecologic.
În articolul de mai jos, Dr. Allia Dmour, Medic primar obstetrică/ginecologie, ne spune tot ce trebuie să ştim despre sterilet sau dispozitivul intrauterin (DIU)
"Steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU) este cea mai indicată metodă contraceptivă pentru femei, după ce au devenit mame, în scopul împiedicării apariției unei alte sarcini.Procedura de montare și de extracție a steriletului este realizată de medicul ginecolog și necesită un control genital prealabil fiecărei intervenții. Steriletul se poate monta daca femeia nu prezintă leziuni la nivelul colului uterin (test citologic Babeș-Papanicolau normal, nu mai vechi de un an) si nu este diagnosticată cu boală inflamatorie pelvină sau neoplazii uterine.
Steriletul acționează prin iritația locală a endometrului și menține un grad constant de inflamație ușoară, ceea ce împiedică ovulul fecundat să se poată implanta.
Steriletul este un dispozitiv mic, de mărimea unui băț de chibrit
Se introduce în cavitatea uterină, preferabil in ultima sau penultima zi de menstruație. Are forma literei T și este fabricat din plastic, cupru, argint sau aur. Toate steriletele au unul sau două fire care ies din cavitatea uterină și rămân în vagin. Existența lor în vagin indică faptul că dispozitivul este la locul lui, însă cea mai importantă utilitate a lor este atunci când trebuie scos steriletul: medicul trage cu o pensă chirurgicală de fire, extragând astfel dispozitivul.Steriletul este una dintre cele mai eficiente metode moderne de contracepție, cu o rată de protecție împotriva sarcinilor nedorite de până la 99%. Este o soluție comodă și de lungă durată, pentru că se poate menține în medie 5 ani. În principiu este o metodă contraceptivă fără hormoni, însă există și sterilete care eliberează hormoni și care au alte indicații medicale. Acțiunea contraceptivă a dispozitivului intrauterin este imediată, iar efectele secundare sunt minime", a spus Dr. Allia Dmour, medic primar obstetrică/ginecologie. Cu 15 ani de experienţă dedicați nevoilor şi sănătății femeilor, Dr. Allia Dmour le este alături pacientelor sale atât în diagnosticarea şi tratarea unor afecţiuni, cât şi in momentul magic în care devin mame.