Cei 5 mari vinovaţi pentru kilogramele în plus
Ce să mănânci, ce să nu mănânci, dacă vrei să slăbeşti? Nutriţionistul Mihaela Bilic a alcătuit un top al alimentelor din care se face uşor grăsime corporală şi te îndeamnă să le consumi cu moderaţie dacă vrei să nu-ţi pui în pericol silueta.
Alcoolul
Deşi el nu e neapărat un aliment, trebuie menţionat, pentru că ne sabotează grav cura de slăbire. „El îngraşă nu din cauza faptului că e un carbohidrat sau că are 7 calorii/gram, ci pentru că schimbă profund metabolismul şi funcţionarea ficatului, deschizând calea sintezei de grăsimi.
„Alcoolul nu doar îngraşă, ci grăbeşte îngrăşarea, e un fel de catalizator care, pus într-o reacţie chimică, o accelerează. Indiferent ce/cât mâncaţi, prezenţa alcoolului în dieta zilnică face slăbitul greu, spre imposibil. E ca şi cum aţi merge cu maşina având frâna de mână trasă”, scrie Mihaela Bilic în cartea sa, „Am mâncat. O fi păcat?”. Din tipurile de alcool, cea mai „păcătoasă” pentru siluetă este berea, iar vinul şi şampania sunt răul cel mai mic.
Dulcele
Toţi agenţii de îndulcire îngraşă, de la zahărul alb până la miere, sirop de arţar, de agave etc. Potrivit nutriţionistului, zahărul şi mierea au aceeaşi structură chimică, se absorb rapid în sânge, cresc brusc glicemia, determină sinteză crescută de insulină, aşadar îngraşă. „Trebuie să ştiţi că mierea se comportă în organism la fel ca zahărul, adică îngraşă”, spune Mihaela Bilic.
Sucul de fructe şi chiar fructele consumate în cantităţi mari
Despre fructe ştim că sunt sănătoase, că nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie. Totuşi, ele îngraşă, prin urmare, dacă eşti la cură, trebuie să le consumi cu moderaţie. Ele conţin fructoză, o formă de carbohidraţi ce se metabolizează în ficat, similar alcoolului, şi accelerează îngrăşarea.
Făinoasele
Reprezintă cea mai banală sursă de glucide pentru organism. Ele conţin amidon, un carbohidrat complex, cu absorbţie lentă, ce stimulează sinteza de insulină. Pentru că nu are nici urmă de fructoză, amidonul îngraşă doar dacă e mâncat prea mult. „Ce înseamnă mult? Într-o farfurie ideală, glucidele (amidonul) nu trebuie să depăşească 25% din suprafaţă. O porţie de 2-3 linguri, adică atât cât încape într-o palmă, este cantitatea optimă de făinoase pentru siluetă”, mai aflăm din cartea Mihaelei Bilic.
Grăsimile
Sunt incluse în acest top pentru că reprezintă un concentrat de energie, adică de calorii. Dacă proteinele şi carbohidraţii au 4 calorii/gram, iar alcoolul 7 calorii/gram, grăsimile deţin supremaţia: 9 calorii/gram. „Ele au un volum mic şi conţinut redus de apă, sunt dense din punct de vedere caloric, consistente şi hrănitoare, deci îngraşă dacă sunt consumate în cantitate mare”, adaugă specialistul. Uleiul vegetal este cea mai concentrată substanţă comestibilă, având 900 de calorii/100 g.