Cum deosebești gripa de raceală. Care sunt simptomele de gripă și cum trebuie să acționezi

Ultima actualizare:

    Gripa debutează brusc cu febră și cefalee
Gripa debutează brusc cu febră și cefalee

Gripa se extinde în România. Tot mai mulți oameni, în special copii, ajung la urgențe cu simptomele virusului periculos. Sunt însă mulți pacienți care nu recunosc semnele gripei și nu știu cum să acționeze în acest caz. Doi români au murit până acum din cauza infecției cu acest virus.

Gripa și răceala sunt foarte ușor de confundat deoarece au simptome comune. Multe persoane nu își dau seama că au gripă și ajung la spital când deja starea lor se agravează. Alții, din cauza panicii, merg la urgențe cu primele semne de răceală. Medicii spun că este important ca populația să se informeze cu privire la infecția cu virusul gripal și să acționeze în consecință.

Tusea, strănutul sau durerile în gât sunt simptome care se întâlnesc atât la răceală cât și la gripă. Însă fiecare are particularități care le deosebește una de cealaltă. Pacientul poate lua din timp măsurile corecte de combatere şi diminuare a simptomelor dacă este atent la semnele infecției.

Ce simptome are răceala 

Răceala este o infecţie virală respiratorie, care poate fi cauzată de peste 100 de virusuri (rinovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri etc.), diferite de cel al gripei. Principalul mod de diferenţiere a răcelii şi gripei constă în faptul că cea dintâi afectează pe o durată mai scurtă şi într- un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. Astfel, corpul este supus unui efort susţinut de a lupta împotriva gripei, iar imunitatea poate fi pusă în pericol, conform CSID.ro

Transmiterea răcelii se produce, în principal, prin răspândirea directă a virusului ca urmare a contactului cu obiectele infectate şi apoi prin atingerea cu mâna a propriilor mucomembrane (nas, gură, ochi), precum şi prin răspândirea picăturilor produse prin tuse sau strănut (metodă secundară de transmitere).

Răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistenței mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid. Trebuie știut că răceala nu ține mai mult de o săptămână.

Adulții răcesc de aproximativ două până la patru ori pe an. Copiii, mai ales preşcolarii, pot răci de opt până la zece ori pe an.

Care sunt simptomele de gripă și cum trebuie să acționezi

Gripa este o boală respiratorie extrem de contagioasă, provocată de unul dintre cele 3 tipuri de virus Influenza: A, B sau C. Se răspândeşte extrem de rapid cu ajutorul stropilor de salivă proveniţi de la persoane bolnave care tuşesc sau strănută, potrivit clicksanatate.ro.

De asemenea, virusul gripal se poate transmite prin contactul direct cu saliva unei persoane bolnave, spre exemplu, atunci când se folosesc aceleaşi ustensile de mâncat sau prin sărut.

Gripa debutează brusc şi violent, cu febră de 39 - 40 de grade, care poate dura de la 3 până la 5 zile. Este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Medicii spun că tusea este şi ea prezenta şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. În cazul gripei, durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor. Pacientul prezintă stări de greață și vomă iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.

Cum ne ferim de gripă

Potrivit medicului Alexis Cochino președintele Asociației Pro Imunizare, vaccinarea antigripală rămâne cea mai bună și sigură metodă de combatere a acestei boli cu potențial deosebit de periculos care este gripa. Mai ales dacă ne referim la adolescenți și copii – două categorii vulnerabile la îmbolnăvirea de gripă – vaccinarea este importantă deoarece discutăm despre grupe de populație care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei și al comunității. ”Prin vaccinarea antigripală a copiilor, îi protejăm pe ei și întreaga familie, inclusiv pe adultul vârstnic, cu boală cronică”, a explicat medicul.

În afară de vaccinare, pentru a ne feri de gripă trebuie să avem grijă să respectăm și măsurile de igienă:

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave, zonele aglomerate  şi nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

2. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale.

3. Consumaţi fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine.

4. Dacă mergeţi într-un spital este bine să vă acoperiţi  gura și nasul cu o mască de protecție.

Când e vârful sezonului gripal

Sezonul gripal a început la jumătatea lunii ianuarie, însă medicii estimează că cel mai mare număr de îmbolnăviri se va înregistra la sfârșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie.

Specialiștii spun că ne putem vaccina antigripal şi în luna ianuarie, însă trebuie ţinut cont de faptul că există un interval de timp de aproximativ două săptămâni de la administrarea vaccinului până la apariția anticorpilor. Cei care nu fac parte din categoriile de risc pot să îşi cumpere vaccinul antigripal din farmacii. În farmaciile din România sunt disponibile două tipuri de produse: vaccinul cu virus viu inactivat inactivat în formă tetravalentă şi vaccinul cu virus viu atenuat cu administrare nazală. Din prima categorie  fac parte Influvac Tetra (54,41 lei) care se distribuie și în programul național și Vaxigrip Tetra (58,69 lei). Al doilea tip de produs este Fluenz Tetra care se administrează doar copiilor între doi ani și 18 ani şi costă 110-120 de lei. Simptomele gripei apar în general între 1 şi 4 zile de la expunerea la virus şi ele durează între 5 şi 7 zile. Pentru persoanele care s-au vaccinat antigirpal simptomele pot dura mai puţine zile sau pot fi mai puţin severe.

Școli închise din cauza gripei

Autoritățile din București au decis, marți, ca mai multe școli și grădinițe să fie închise din cauza infecțiilor cu acest virus periculos. Conform ultimei raportări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), la nivel național, au fost înregistrate 692 de cazuri de gripă clinică. Analizele de laborator au confirmat 165 de cazuri de infecții cu gripă provocată de virusurile AH1, AH 3, A nesubtipat și B. Un bărbat de 54 de ani din Dâmboviţa şi o femeie de 47 de ani din Buzău au murit din cauza gripei. Cei doi aveau în comun faptul că nu erau vaccinaţi antigripal. 

Citește și: 

Planeta în alertă! Șase decese de la coronavirus. Totul despre virusul ucigaș din Asia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă descoperirea unui nou virus mortal

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Valentina Aldea 3  jpeg
Mihaela Bilic dieta jpg
ras al khaimah jpg
ursi panda hong kong profimedia jpg
Marcel Ciolacu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax jpg
georgescu partide jpg
banner prețuri targ png
bloc jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net