Cum îți dai seama că faci un accident vascular cerebral? Care sunt simptomele
Accidentul vascular cerebral este o afecțiune foarte gravă, care apare atunci când vasul ce alimentează creierul cu sânge se sparge sau este blocat de un cheag. Drept urmare, partea corpului controlată de zona afectată a creierului nu mai funcționează normal. Iată care sunt simptomele ce anunță producerea unui accident vascular cerebral!
Accidentul vascular cerebral afectează tot mai mulți oameni, adesea tineri. Potrivit statisticilor, la fiecare cinci minute, o persoană din lume suferă un accident vascular cerebral, în 90% din cazuri de vină fiind hipertensiunea arterială și fumatul.
Simptomele accidentului vascular cerebral
Simptomele accidentului vascular cerebral sunt foarte diverse, de la amorțirea feței, a brațului sau piciorului, la confuzie, greutate în a pronunța cuvinte, tulburări de vedere, amețeală, durere bruscă de cap, până la pierderea echilibrului.
Pentru a recunoaște un eventual accident vascular cerebral, utilizați algoritmul FBVT- Față, Braț, Vorbire, Timp!
- F - slăbiciune facială, victima are un zâmbet ciudat, iar gura sau ochiul poate fi lăsat în jos;
- B - slăbiciune a unui braț, victima poate ridica numai un brat;
- V - probleme de vorbire, victima nu poate vorbi clar sau nu poate înțelege ce i se spune;
- T - este timpul să sunați la Urgență!
Dacă pacientul nu este capabil să efectueze una dintre aceste acțiuni, este posibil să fi suferit un accident vascular cerebral. Nu subestimați situația, chiar dacă bolnavul neagă că s-ar simți rău. El are nevoie urgentă de ajutor.
Ce trebuie făcut în caz de accident vascular cerebral
Medicii atenționează că persoana care suferă un accident vascular cerebral și nu solicită intervenția unui echipaj medical de urgență poate deceda. Este important ca primul ajutor să fie acordat chiar din primele momente ale producerii accidentului vascular cerebral. Acest lucru va ajuta la prevenirea dezvoltării proceselor ireversibile la nivelul creierului și va preveni decesul. Medicii spun că primele trei ore sunt cruciale pentru salvarea pacientului. Dacă primul ajutor a fost acordat corect, există șanse să se restabilească funcțiile normale ale organismului.