Fructe permise şi interzise în diabet
Ultima actualizare:
Persoanele care au glicemia ridicată sau suferă de diabet trebuie să aibă mare grijă la dietă. Mulţi cred că fructele sunt interzise deoarece sunt dulci, însă nu toate. Datorită conţinutului de vitamine, minerale şi fibre, ele trebuie să facă parte din alimentaţia fiecăruia.
- Merele. În special cele verzi, acrişoare, sunt excelente pentru diabetic. Conţin fibre, antioxidanţi şi vitamina C.
- Grepfrutul. Poate fi de mare ajutor să-ţi ţii sub control atât greutatea, cât şi nivelul insulinei. Medicii spun că acest fruct creşte sensibilitatea la insulină.
- Prunele controlează nivelul zahărului din sânge şi ajută digestia, aducând în organism o importantă cantitate de antioxidanţi.
- Kiwi este un fruct bogat în potasiu, fibre şi vitamina C, care întăreşte imunitatea, fiind ideal în sezonul rece.
- Diabeticii mai pot consuma în siguranţă căpşuni, zmeură, afine, mure, cireşe timpurii, vişine, caise, portocale, pere mici verzi, gutui sau pepene roşu, nu mai mult de 300 g pe zi.
Fructe interzise in diabet
- Fructele care conţin mult zahăr şi carbohidraţi trebuie evitate, deoarece îţi pot creşte glicemia. Acestea sunt:
- Bananele. 200 g de banane bine coapte conţin 45 g de carbohidraţi, ceea ce le propulsează în topul listei fructelor nerecomandate.
- Mango. 200 g de bucăţele de mango conţin 34 g de carbohidraţi, au un indice glicemic mare şi trebuie consumate cu moderaţie.
- Fructele uscate – cum ar fi curmalele, stafidele, caisele etc. Prin procesul de uscare, aceste fructe devin mai dulci, mai bogate în carbohidraţi şi calorii. Spre exemplu, 200 g de curmale deshidratate conţin 150 g de carbohidraţi, în condiţiile în care persoanele cu diabet trebuie să consume fructe ce nu depăşesc 15 g de carbohidraţi / porţie.