Soluţii pentru a scăpa de durerile de genunchi
Te dor genunchii atunci când mişti picioarele, trosnesc şi simţi o rigiditate la îndoire şi îndreptare, ai ajuns să schiopătezi? Sunt semne ale gonartrozei, o afecţiune cronică degenerativă a articulaţiei, ce duce la uzura cartilajului. Din păcate, afecţiunea nu se poate vindeca de la sine, însă există tratamente care îi încetinesc sau stopează evoluţia.
Determinată fie de poziţia incorectă, fie de moştenirea genetică sau de leziunile pe care le-au suferit genunchii tăi de-a lungul vieţii, gonartroza, odată apărută, îţi afectează cumplit stilul de viaţă. „Gonartrozele reprezintă cauza a peste 50% dintre cazurile în care apar durerile de la nivelul genuchilor și limitarea mobilității. În majoritatea cazurilor, leziunile cartilaginoase debutează la nivelul articulației femuro-patelare, prin dureri la urcatul și coborâtul scărilor, de exemplu. Durerile cedează la repaus, iar la un simplu examen radiologic sunt evidențiate osteofite rotuliene și, uneori, eroziuni (intern sau extern). În această situație, mișcarea devine deficitară, iar durerea persistentă”, explică dr. Cornel Brotac, medic specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.
Cea mai la-ndemână terapie o reprezintă medicamentele de la farmacie – antiinflamatoare şi antialgice - care reduc inflamaţia. Însă ele nu tratează cauza. Infiltraţiile intraarticulare cu acid hialuronic, sau cele cu plasmă îmbogăţită cu trombocite (aşa-numita „terapie vampir”) reprezintă metode mai noi care pot trata această boală de genunchi. „Terapia PRP (Platelet Rich Plasma) permite reducerea numărului de preparate antiinflamatorii și analgezice, folosite de obicei pentru atenurea durerii, sau chiar renunțarea completă la aceasta. Această terapie bogată în trombocite reduce durerea şi iniţiază un mecanism propriu de vindecare, regenerează ţesuturile afectate şi scad riscul unei posibile intervenţii chirurgicale”, explică medicul Cornel Brotac.
Terapia PRP creşte numărul de celule noi care au rol activ şi important în regenerare şi vindecare. Şi alte afecţiuni pot fi tratate cu terapia vampir, precum: traume ale muşchilor, ligamentelor şi tendoanelor, osteoartroze, osteoartrite sau tendinopatii.
Atunci când gonartroza este în stadiu avansat, trebuie luată în calcul intervenţia chirurgicală. Şi aici sunt mai multe abordări, în funcţie de situaţia osului: se pot elimina resturile de cartilaj degenerant, se poate recurge la aplicarea unei proteze sau, prin osteotomie, se va reaşeza genunchiul pe axul biomecanic.