Virusul West Nile. Care sunt simptomele și cum ne protejam de infecție
Temperaturile ridicate și umezeala extremă din ultima perioadă au favorizat înmulțirea țânțarilor. Aceste insecte transmit agenţi patogeni care produc îmbolnăviri la om și la animale, iar cele mai răspândite boli răspândite de țânțari sunt arbovirozele, dintre acestea făcând parte și infecţia cu virusul West Nile. Oboseala inexplicabilă sau sensibilitatea la lumină sunt simptome care ar trebui să ne trimită imediat la medic.
Lupta cu aceste insecte este mai grea în această perioadă având în vedere precipitațiile abundente care spală soluțiile de dezinsecție. Astfel, cea mai bună alternativă de a ne feri de infectarea cu virsul West Nile este prevenția.
Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, în sezonul 2018, din 2 mai până în 13 septembrie, au fost înregistrate 196 cazuri de meningite și meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 21 decese la pacienți care prezentau co-morbidități.
Specialiștii spun că manifestările infecției cu Virusul West Nile sunt diverse. Unele sunt asemanatoare unei simple răceli, altele sunt semne de meningo-encefalită. Însă simptomele care impun prezentarea la medic sunt:
- febra ridicată însoțită de durere de cap intensă,- vărsături,- stare generală alterată- sensibilitate crescută la lumină.- rigiditate la nivelul gâtului;- stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate, amuțire);- dezorientare;- comă;- convulsii;
- slabiciune musculară;
- pierderea vederii;- amorțeala și paralizie.
Este important de reținut faptul că probabilitatea ca o persoană să se îmbolnavească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă.
Cu toate că infecția poate apărea la orice vârstă, riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiente imune. - Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente.
Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile în absența unui tratament, potrivit sfatulmedicului.ro.
În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgență la camera de gardă; în general, este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.
Cum ne protejăm de infectarea cu Virusul West Nile
Când există riscul unei infecții cu virusul West Nile, prevenția este cea mai bună alternativă. Iar prevenirea înțepăturilor de țânțar reduce riscul de a face această boală, împreună cu alte boli pe care țânțarul le transmite. Putem să luăm următoarele măsuri de bun-simț.
Medicii ne recomandă în primul rând folosirea pe pielea expusă a substanțelor care resping insectele când suntem în aer liber chiar și pentru scurt timp. Câteva minute sunt suficiente pentru a fi înțepați de țânțari purtători de viruși.
Când starea vremii permite, purtarea unei îmbrăcăminți cu mâneci lungi, a pantalonilor lungi și a ciorapilor pot reduce riscul de înțepături când ne aflăm în exterior.
Țânțarii pot înțepa și prin îmbrăcăminte, astfel că este bine să pulverizăm substanțe care resping țânțarii pe baza de pemetrhin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.
Este important de știut că substanțele pe baza de permethrin nu se aplica direct pe piele. Nu este necesară aplicarea substanțelor care resping insectele pe pielea acoperită de haine, conform site-ului spitalului ”Victor Babeș” din București.
Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de țânțari. Este important să avem grijă să folosim substanțe care resping insectele si imbracamintea cu maneci lungi e bine să o purtăm mai ales seara și dimineața - sau să evităm activitățile în aer liber în acest interval.
Atenție la bălți și zone umede
Pentru a ne proteja de infecția cu virusul West Nile trebuie să avem în vedere eliminarea țânțarilor de la locul de muncă, locuințe și din locurile de joacă.
Aceste insecte își depun ouăle în apă stătătoare. Astfel, putelm limita înmulțirea lor reducand locurile în care bălteste apa din jurul caselor și din subsolurile blocurilor.
Unii țanțari au tendința să intre în casă, însă ne putem apăra locuința prin montarea unor plase contra insectelor.
Virusul West Nile poate infecta oameni, pasari, tantari, cai si alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin intepatura de tantar. Statisticile arată că peste 110 specii de pasari pot fi infectate cu virusul West Nile.
Citește și: Atenţie la ţânţari! Tot ce trebuie să ştii despre insectele ucigaşe
Citește și: Alarmă! Europa, în pericol de a fi invadată de viruşi periculoşi