Ei sunt Bar DogZ! Uite-i cum fac sport între copaci
Ay trabsfirnat barele comuniste din parcurile în care bunici noștri jucau table în adevărate apare de fitness. Și ce-i mai frumos ecât să te antrenezi în aer liber, cu propria greutate corporală. Bar DogZ sunt o gaşcă de tineri curajoşi, ambiţioşi şi determinaţi să reuşească. Şi n-au de gând să renunţe până când în parcuri nu vor fi amenajate spaţii speciale dedicate acestui sport.
De cinci ani, parcurile din Capitală sunt pentru ei săli de antrenament, în aer liber. Sunt sportivi în toată regula, iar muşchii definiţi te fac să nu-i scapi din vedere. Sunt încrezători, iar asta se vede în atitudine. Ei sunt Bar Dogz.
„M-a atras, e un sport de adrenalină, un sport de forță din care ai foarte multe de câștigat. Cum am început în 2010: Mi-am format echipa Bar Dogz. Am fost doi la început, acum, în 2015, suntem 10 și ăsta este scopul nostru, să promovăm sportul cât mai mult în România pentru că este nepromovat, neînțeles”, explicat Sorin Toma, campion la street workout.
Sorin este sportiv de când se ştie. A început cu kickbox, înot şi karate, dar a vrut altceva aşa că a trecut la street workout şi este mândru pentru că este printre primii care au practicat acest sport în România: „Nu am început la aparate profesionale, singurul care a fost, a fost bara de covoare din faţa blocului, acolo a început toată povestea. Când spui street workout, spui un hibrid a patru sporturi. Parkour, free running, acrobaţie şi gimnastică”, a mai explicat el reporterilor de la emisiunea Focus Magazin, difuzată de luni până sâmbătă, de la ora 19.30, la Prima TV.
La 21 de ani, Sorin este dublu campion naţional la street workout, în 2014 şi 2015, şi a reprezentat România de două ori la campionatele mondiale de profil de la Moscova: „La Moscova a fost foarte bine dar nu m-am putut ridica la nivelul competiţiei în sine pentru că în România nu există posibilităţi de antrenament pentru că nu există parcuri de aşa ceva”, spune el. Iar acesta aste subiectul sensibil pentru băieţi şi din care şi-au făcut un ţel: „Asta ne zbatem noi, asta mă zbat eu personal, de cinci ani de zile, să promovez ca în România să fie mai multe parcuri de așa ceva, de street workout. Nu ne bagă în seamă pentru că nu este fotbal, nu este tenis. Este ceva nou, păcat. În România ar fi trebuit să se promoveze mai mult, pentru că e ceva spectaculos, ceva ce dă un impact foarte bun”.
Ambiţia şi motivaţia lui i-au făcut şi pe alţii să i se alăture. Vicenţiu este unul dintre ei; „Am intrat pe internet, am dat un search pe o pagină web și am văzut mai multe tipuri de exerciții. Și m-a motivat și pe mine să mă apuc de acest sport și, ușor-ușor, am început cu tracțiuni, flotări, de la zero. Aveam o bară în curte și m-am apucat: tracțiuni, în casă flotări”, a spus el. Apoi s-a mutat în parc: „Prin Titan, în IOR. Era acolo un loc de joacă pentru copii, o barp, mai strâmbe un pic, dar nu conta”. Înainte de a intra în achipă a trebuit să treacă un test: „Zece sau opt minute trebuia să faci genuflexiuni, tracțiuni, flotări, abdomene. Dacă nu făceai în intervalul ăsta de timp exercițiile, nu intrai. Și-am intrat foarte ușor, nu mai știu, patru mi8nute, mi se pare”, a povestit tânărul atlet.
Street workout este un sport care nu presupune, însă, o investiţie financiară mare. Este vorba numai de o investiţie în tine: „Investeşti în tine. Mâncare. Doar în tine, Dar nu trebuie să-i investeşti să dai banii la sala de fitness”. Oamenii îi privesc uimiţi de fiecare dată când îi văd antrenându-se: „Se opresc la noi. Sunt uimiţi că văd ceva nou. Şi-ţi dai seama, e ceva frumos când vezi nişte tineri care fac sport, şi nu doar săli de fitness, care fac ceva natural”, a mai povestit Vicențiu Calisthenics.
Cătălin a intrat şi el în mica familie de street workout şi vrea să-i ajungă din urmă pe colegii săi: „E relaxant, imediat după liceu asta e exact ce ai nevoie”, a mărturisit el. Street workout înseamnă chiar și șase ore de antrenament. Totul se face folosind doar greutatea corporală. Însă, ca să ajungi să faci ceea ce fac ei, ai nevoie nu numai de ore multe de antrenament, dar și de ambiție, tehnică, forță și coordonare.